İş Bankası ve Tskb 4 Hes Santralının 55 Milyon Avro'luk Kısmını Finanse Edecek - Son Dakika
Güncel

İş Bankası ve Tskb 4 Hes Santralının 55 Milyon Avro'luk Kısmını Finanse Edecek

İş Bankası ve Tskb, Ataç İnşaat Grubu'na Bağlı Nisan Elektromekanik Enerji'nin 4 Adet Hidroelektrik Santral Projesinin Finansmanı İçin Anlaşma İmzaladı.

18.12.2009 14:23

İş Bankası ve TSKB, Ataç İnşaat Grubu'na bağlı Nisan Elektromekanik Enerji'nin 4 adet Hidroelektrik Santral projesinin finansmanı için anlaşma imzaladı. İki banka, 78 milyon Avroluk projenin 55 milyon Avroluk kısmını finanse edecek. Kredi, Bartın, Tokat, Ordu ve Amasya illerinde yapımına başlana ve toplam 68 megavat (MW) kurulu güce sahip hidroelektrik santrallerin yapımı için kullanılacak. Santrallerin tümü yenilenebilir enerji kaynağı kullanan santrallerden oluşacak. İş Bankası ve TSKB'nin Ataç Grubu'na bağlı Nisan Elektromekanik Enerji A.Ş'nin 4 HES projesine kredi sağlamasıyla ilgili İş Kuleleri'nin 41.katında bir imza töreni gerçekleştirildi. İmza töreninde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin enerji ihtiyacının giderek arttığını, bu açıdan 4 HES projesinin önemli olduğunu söyledi. Yatırım toplam tutarı 78 milyon Avro olan projenin, 55 milyon Avro'luk kısmının İş Bankası ve TSKB tarafından finanse edileceğini söyleyen Özince, İş Bankası'nın 30 milyon Avro'luk bölümünü, TSKB'nin kalan 25 milyon Avro'luk kısmını finanse edeceğini açıkladı. Özince, kredi vadesinin, ilk kredi diliminin çekilişinden itibaren 9 yıl olduğunu bildirdi.

İş Bankası'nın, enerji yatırımlarına ve özellikle yenilenebilir enerji konusuna özel önem verdiğini söyleyen Özince, Türkiye'nin enerji sektöründe toplam 42 bin 105 MW kurulu rüzgar gücüne sahip olduğu, bunun yüzde 34'ünün doğalgaz, yüzde 35'inin hidrolik kaynaklardan karşılandığı bilgisini vererek, "Ekonomimiz normal büyüme trendine girdiğinde, bu kurulu gücün artan enerji ihtiyacına kesinlikle cevap vermeyeceği rahatlıkla hesaplanabiliyor. Enerji açığı dikkate alındığında, Türkiye, güçlü büyüme trendine gireceği dönemde enerji konusunda yapılacak altyapı yatırımları önemli olacak" dedi.

KRİZ DÖNEMİNDE ENERJİYE 340 MİLYON DOLAR KREDİ VERDİK

Türkiye'nin, yenilenebilir enerji potansiyelinin daha etkin kullanılması, enerji arzının yerli kaynaklarla gerçekleştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve yerli kaynaklarla finanse edilmesi konusuna çok önem verdiklerini söyleyen Özince, "Bu doğrultuda yatırım ve finansman için teşviklerin, daha teşvik edecek tarzda olmasını arzu etmekteyiz. Enreji arzının sistemli olarak artırılması, maliyetin düşürülmesi, sanayinin uluslararası alanda rekabet gücücünün artırılması hayati öneme haizdir" dedi. İş Bankası'nın bu kapsamda toplam yatırım büyüklüğü 5 milyar dolar olan 35 projeye 1.35 milyar dolar tutarında finansman sağladığı bilgisini veren Ersin Özince, şunları söyledi:

"Bunlar arasında sözleşmesi imzalanmış ve görüşmeleri devam eden projeler de var. Bankamızın, enerji üretimiyle ilgili yürürlükteki kredileri 1.6 milyar dolara ulaşacak. Bunun yüzde 60'ı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşacak. 2008'in son çeyreğinden itibaren, kriz döneminde yalnızca yenilenebilir enerji finansmanı için taahhüt ettiğimiz kredi tutarı 340 milyon dolar düzeyinde. Önümüzdeki dönemde ekonomideki büyümenin ve olumsuz kriz ortamının iyileşmesi ile bu projelerin artacağı, finansman desteğimizin yükseleceği düşüncesindeyiz, Buna da imkanlarımız uygun."

TSKB'NİN TAHHÜT ETTİĞİ KREDİ TUTARI 1.4 MİLYAR DOLAR

TSKB Genel Müdürü Halil Ergün, Türkiye'de enerjinin desteklenmesi için çalışmalara 6-7 yıl önce başladıklarını söyledi. Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan fon sağladıklarını hatırlatan Ergün, kullanıma açılan kredilerle bankanın, bugüne kadar 86 yenilenebilir enerji projesini finanse ettiğini açıkladı. Yenilenebilir enerji yatırımı içinde toplam 2.110 MW gücünde 78 adet HES bulunduğunu söyleyen Ergün, ayrıca 94 MW gücünde 4 adet rüzgar santrali, 58 MW gücünde 2 adet jeotermal enerji santrali ve 21 MW gücünde 2 adet Bio Kütle projesi bulunduğunu bildirdi. Ergün, "TSKB'nin finanse ettiği 86 adet proje içerisinde kurulu gücü 559 MW olan 24 adet santral tamamlanmış ve faaliyete geçmiştir. Kurulu güücü toplam 2.283 MW olan bu projelerin yatırım tutarı yaklaşık 3.8 milyar dolardır. TSKB tarafından taahhüt edilen kredi tutarı yaklaşık 1.4 milyar dolar seviyesindedir" dedi.

23 MİLYON EUROLUK KISMI ÖZKAYNAK, ŞANTİYELERİNDE 2 BİN KİŞİ ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Ataç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman ise projeye Bartın, Tokat, Ordu ve Amasya illerinde başladıkların söyledi. Projenin toplam krulu gücünün 68 MW olmasının planlandığını açıklayan Ataman, tüm HES projelerinin yenilenebilir enerji kaynağı kullanan santrallerden oluşacağını bildirdi. Ataman, "Bu projenin 23 milyon euroluk kısmını kendi öz kaynaklarımızdan finanse ediyoruz" açıklamasında bulundu. Grubun cirosunun 150 milyon euro civarcında olduğunu söyleyen Ataç, 68 MW kurulu güçte olacak projenin 2012 sonuna kadar tamamlanacağını, projeler tamamlandıkça 5.,6. 7., projelere de geçmeyi düşündüklerini, şantiyelerde şu anda 2 bin civarında kişinin çalıştığını açıkladı.

TEKSTİL VE OTOMOTİVDE YATIRIM TALEBİ İLE KARIŞLAŞMADIK

Toplantı sonunda İş Bankası Genel Müdürü Erzin Özince, TSKB Genel Müdürü Halil Ergün ve Ataç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman,gazetecilerin sorularını yanıtladı. 4 HES projesinde kullandırılacak kredi faizine ilişkin bir soruya TSKB Genel Müdürü Halil Ataman, "Kriz dönemine göre ucuz" demekle yetindi. Yenilenebilir enerji konusunda Kopenhag'da alınacak kararların önemli olduğunu vurgulayan Ataman, "Yenilenebilir enerji, sınai kalkınmada ve dünyada ciddi bir sektör olacak" dedi. Global kriz sonrası enerjide talebin sürdüğünü, diğer sektörlerde olduğu gibi azalmadığına dikkat çeken Ataman, "Diğer sektörlerdeki talep, enerji ile karışlanmayacak kadar düşüktür. Demir, çelik sektöründe bir miktar talep olsa da tekstilde, otomotivde herhangi bir yatırım talebi ile karşılaşmadık" açıklamasında bulundu. TSKB'nin kullandırdığı kredilerde ise en sorunsuz kredi oranına sahip olduğunu açıklayan Ataman, "Türkiye'de sorunlu kredi oranı en düşük bankayız. Tahtaya vuruyoruz, yüzde 1'in altında sorunlu kredi oranımız var" dedi.

1,6 MİLYAR DOLARLIK KREDİ 2010'DA KULLANDIIRILIR

Kredinin faizine ilişkin açıklama yapan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise bu tür projelerde finansal fizibilitenin daha önemli olduğunu söyledi. Ataç Grubu'nun 4 HES projesinde 23 milyon Avro'luk kısmın öz kaynak olarak olduğunu belirten Özince, projeyi yabancı bankaların da desteklemek arzusunda olduğunu, ancak finansman taahhüdünün ardında duramadıkları nedeni ile projenin iki Türk bankası tarafından finanse edileceğini söyledi.Özince, "Önemli olan projenin uluslararası finansman koşulları doğrultusunda ve istikrarla yapılması önemli" dedi.

İş Bankası'nın 1.6 milyar dolara ulaşması beklenen enerji üretimiyle ilgili kredi finansmanı hakkında bilgi veren Özince, 1.6 milyar dolarlık kredi kullandırılması yönünde görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "2010 yılında kullandırılır diye tahmin ediyorum" dedi. Özince, enerji projelerine olumlu olarak baktığını dile getirdi. İş Bankası'nın 2010 yılında kredi büyümesinin, ekonominin ne şekilde gelişeceğine bağlı olduğunu söyle Özince, bu konuda reel olarak çalışmaların sürdüğünü belirterek, bir rakam vermedi.

-KARLI PAZARLARI TERCİH EDERİZ, KÖRFEZ ÜLKELERİNDE TANEYLE İŞ YAPILIR-

2009 yılında İş Bankası'nın yatırımlara devam ettiğini, sektördeki gelişimini sürdürdüğünü belirten Özince, 60 şube açtıklarını, bununla birlikte istihdam sayısında da artış olduğunu dile getirdi. Özince, "Sıkıntılı bir yılda dahi olumlu bakıyorsak, 2010'a daha olumlu bakmalıyız. Refahı da yaygın bir gelişme olmasını istiyoruz. Refahın gerileyeceğine dair beklentiler var. Buna izin vermemeliyiz. 2010'da artık, 2009'daki gibi ciddi şube artışı olmaz" dedi.

İş Bankası'nın yurt dışı çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Özince, Güney ve Kuzey'e yönelik düşüncelerinin olduğunu söyledi. Özince, "Rusya ve Kazakistan'da fırsat aradığımızı duyurduk. Arap ülkeleri olabilir" dedi. Karlı pazarlara girmek istediklerini ifade eden Özince, "Türkiye karlı bir pazar. Başka bir pazarda iş yapacaksak, bunun en az Türkiye kadar karlı olmasını tercih ederiz. Çünkü oraya yapılacak yatırımın kaynağını Türkiye'den götüreceğiz" dedi. İş Bankası'nın Körfez ülkelerine bakışıyla ilgili bir soru üzerine Özince, "Körfez ülkelerinde tane ile iş yapılıyor. Biz perakende, daha büyük hacimde iş yapacak pazarlar arıyoruz" dedi. İşbirliklerini ne şekilde düşünüldüğü konusunda ise Özince, "Her ülkeye şube açarak giremiyoruz. Çünkü mevzuatları buna uygun değil. Birçok ülke satın alma diyor" demekle yetindi.

BU OLAYLAR TÜRKİYE TARİHİNDE SIRADAN BİR KİLOMETRE TAŞI OLACAK GÜNÜN BİRİNDE

Yatırımda istikrarı için siyasetteki istikrarın da önemli olduğunu söyleyen Özince, şunları söyledi:

"Siyaset oldukça dinamik. İç siyasetteki gelişmeler de 2011'de normal planlanan, olması gereken seçimler de önümüzdeki dönemi hareketli kılacaktır. Türkiye'nin siyasi istikrarı, bizim gibi iş adamlarını, sosyal ve siyasi yönlerinin yanı sıra ekonomik olarak da ilgilendiriyor. Büyük projelere çok ciddi özkaynak ayıran,giren firmaların var. Buna benzer yatırımlarla, Türkiye ekonomisinin özellikle global rekabette öne çıkması, kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması için istikrarlı bir ülke olması lazım. Türiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada maalesef hiç bir ülkenin başarılı olmadığın, sıkıntıları kolay yönetemediğini görüyoruz. Buna göre Türkiye'nin iyi performansı olduğu sonucuna varabiliriz."

İş adamlarının yatırıma devam ettiğine dikkat çeken Özince, "İş adamlarımız korkmadıktan sonra, hayat böyle devam edecek. Ancak hepimizin işini, sorumluluğu iyi üstlenmesi lazım. Türiye bunları geçecektir, İyi geçersek, iyi yönetirsek Türkiye bunlardan fayda sağlayacak diye düşünüyorum. Ülkeye güven vermesi gerekenler, istikrarla bunun arkasında durursa, siyasi olayların en önemli ilacı ekonomik istikrar konusunda daha iyi performans gösterebiliriz. Bu olaylar, Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun ömründe sıradan bir kilometre olacak günün birinde. Tarih bunu olumlu yönde yazacak diye tahmin ediyorum" diye konuştu. (ANKA)

8HMD/ES/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İş Bankası ve Tskb 4 Hes Santralının 55 Milyon Avro'luk Kısmını Finanse Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement