Işık, Aa Editör Masasına Konuk Oldu - Son Dakika
Güncel

Işık, Aa Editör Masasına Konuk Oldu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Her türlü başarısızlığı ve eksikliğimizi FETÖ'nün sırtına yıkarsak kendi eksiklerimizi görmemek gibi bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz. 'Nasıl olsa üzerine her şeyi yıkabileceğimiz bir yapı bulduk, her şeyi buraya yıkalım.' demek, bize yakışmaz." dedi.

18.08.2016 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Her türlü başarısızlığı ve eksikliğimizi FETÖ'nün sırtına yıkarsak kendi eksiklerimizi görmemek gibi bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz. 'Nasıl olsa üzerine her şeyi yıkabileceğimiz bir yapı bulduk, her şeyi buraya yıkalım.' demek, bize yakışmaz." dedi.

Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) diyet yaptırıldığı yönünde bir polemik bulunduğunun" anımsatılması üzerine Bakan Işık, TSK'nın değil, Genelkurmay Başkanlığı'nın fiilen Milli Savunma Bakanlığı görevini de üstlendiğini belirtti.

Genelkurmay Başkanlığının, asli görevi dışında birçok işle uğraştığını, bu nedenle kendi asli işine gerektiği kadar yoğunlaşamamasının normal olduğunu dile getiren Işık, bu kapsamda asli işler dışındaki yüklerin Genelkurmay Başkanlığından alındığını söyledi.

Genelkurmay Başkanlığını, aşırı derecede kilo alan bir kişiye benzeten Işık, "Biz, şimdi bu yüklerden Genelkurmayı arındırıyoruz. Yani olması gereken 70 kiloya getiriyoruz. Sağlıkta bunun adı nedir? Diyet. Bu, Türk Silahlı Kuvvetlerine diyet uygulamak değil, Genelkurmay Başkanlığına diyet uygulamaktır. Gereksiz yüklerden Genelkurmay Başkanlığının arındırılması, kendi asli işine döndürülmesi, kastımız budur." dedi.

Işık, Genelkurmay Başkanlığının istihbarat, harekat, muhabere, teşkilat ve eğitimde, kuvvet komutanlıklarıyla birlikte işleri yürüteceğinin altını çizdi.

TSK'nın pilot açığı

Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki ihraçlar kapsamında 248 pilotun silahlı kuvvetler ile ilişiğinin kesildiği anımsatılarak, pilot ihtiyacının karşılanması için ne yapılacağının sorulması üzerine Bakan Işık, 15 Temmuz'dan itibaren generallerle birlikte 248'i muharip, 265 pilotun ordudan ihraç edildiğini bildirdi.

Bunun bir zaaf oluşturmayacağını söyleyen Işık, ancak TSK'nın pilot ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Işık, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra konuya ilişkin kanun hükmünde kararnamenin yayınlandığını aktararak, kararnameyle, FETÖ ihanet şebekesinin yıldırarak veya sağlık raporu bahanesiyle ayırdığı pilotlara, sınıf subaylığına gönderilenlere geri dönüş imkanı sağladıklarını, uçuş okullarından mezun ve kısa sürede pilot olabileceklere olanak sunduklarını, pilotluktaki mecburi hizmet süresinin 14,5 yıldan 18 yıla çıkardıklarını anımsattı.

Çalışmaların bütüncül yaklaşımla değerlendirildiğini belirten Işık, bütün imkanların seferber edilerek pilot açığını en kısa sürede tamamlamanın gayretinde olacaklarını vurguladı.

Işık, "Bir konu üzerinde daha çalışıyoruz. Amerika'da uygulanan 'rezerv sistemi' gibi. Daha önce TSK'da pilot olarak çalışmış ama şu anda sivilde çalışanların, yılda belirli bir gün TSK'ya gelip orada görev yapması. Bu hem onların savaş yeteneklerini kaybolmaması açısından hem de TSK'nın pilot ihtiyacının karşılanması açısından ilave bir önlem. Bunun üzerinde de çalışıyoruz. Havayolu şirketlerimizle çok verimli bir çalışma yapıldı. Şimdi bu çalışmanın detayları üzerinde arkadaşlarımız yoğunlaştılar." bilgisini verdi.

Işık, pilotların ordudan ihracıyla bir zaaf oluşmadığını, ancak bu alanda eksiğin tamamlanması için de tüm imkanların seferber edildiğinin altını çizdi.

FETÖ- PKK bağlantısı

FETÖ ile terör örgütü PKK arasındaki ilişkilerin sürekli gündeme geldiğinin ve FETÖ'cü askerlerin PKK ile mücadelede kasıtlı olarak etkili operasyon yapmadıkları yönünde iddiaların anımsatılması üzerine Bakan Işık, şunları kaydetti:

"Bu konuda iki şeyi birbirinden ayırmak lazım. Bir, bazı şehir efsaneleri var. Onlara çok itibar etmemek lazım. Bir de her türlü başarısızlığı ve eksikliğimizi FETÖ'nün sırtına yıkarsak, kendi eksiklerimizi görmemek gibi bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz. 'Nasıl olsa üzerine her şeyi yıkabileceğimiz bir yapı bulduk, her şeyi buraya yıkalım.' demek, bize yakışmaz. Bunun önce altını çizeyim. Ama 'daha önce bu FETÖ'nün terör örgütüyle iş birliğine yönelik bilgiler var mı?' derseniz aslında bazı ifadeler basına da yansıdı. Orada FETÖ'cü hainin, abisi durumundaki sivilin, askere verdiği talimatı hatırlıyorsunuz. Diyor ki 'Aman bunlara öldürmek için atmayın korkutmak için atın.' Yani bir asker, bir bölük komutanı düşünün, bölüğüne terör örgütü kurşun sıkıyor, askeri öldürmek için amansızca bir mücadele ortaya koyuyor, o bölük komutanı da abisinden aldığı talimatla bunlara vurmaya değil, korkutmaya ateş emri veriyor. Bu kabul edilebilir bir şey mi? Bu basına yansıdı, ifadelerde ortaya çıktı. Daha önce bu terör örgütünün siyasi uzantısı diyeceğimiz yapının bazı belediye başkanlarıyla bu FETÖ'nün önde gelenlerinin gizli buluşmalarını hepimiz takip ettik, Diyarbakır'daki buluşmayı, bunların hepsini biliyoruz."

Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik operasyonun sorumlusu Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16'lara PKK hedeflerinin koordinatlarını veren merkezin başkanı olduğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Onun için biraz önce 'bundan sonra PKK daha çok korksun. Bundan sonra PKK başına gelecekleri daha çok düşünsün' dedim. Siz o koordinatı bulunduğu yerden 1 kilometre farklı gösterirseniz ne olur? 'Gösterilmiştir' diye söylemiyorum. Bu, soruşturmada ortaya çıkacak. Bu ihtimali sürekli aklımızda tutmak zorundayız. Savcılarımızın bu konuda gerekli çalışmaları yapacağına inanıyorum. TSK'nın, Genelkurmay Başkanlığımızın kendi içinde bu konuları çok ciddi şekilde değerlendireceğini düşünüyorum. Ama böyle bir hainin bulunduğu kritik görevden dolayı, bu soruların toplumun kafasında olmasının da anlaşılabilir olduğunu ifade etmek isterim. Ama 'bütün her şeyi nasıl olsa bir hain var, bunun üzerine yıkalım' dersek. Kendi sistemik zaaflarımızı bazen göremeyebiliriz. Buna da dikkat etmemiz gerektiğini söylüyorum."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Işık, Aa Editör Masasına Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement