Kobani'ye Saldırı Urfa'yı Da Birbirine Kattı - Son Dakika
Güncel

Kobani'ye Saldırı Urfa'yı Da Birbirine Kattı

Kobani\'ye Saldırı Urfa\'yı Da Birbirine Kattı

IŞİD'in Kobani'ye yaptığı bombalı araç saldırısının Türkiye'den yapıldığı iddiası Suruç'u birbirine kattı.

01.12.2014 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) önceki gün sabah saatlerinde Kobani'ye iki araçla bombalı saldırı düzenledi. Ölenlerin de olduğu saldırı sonucu yaralanan 23 kişi Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edildi.

İddiaya göre, saldırıyı Mürşitpınar'daki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) binasından hareket eden iki araçla IŞİD militanları gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ile görüştüğü, saldırının Türkiye topraklarından gerçekleştiği iddiasını Vali Küçük'ün de kabullendiği öne sürüldü. Bu bilgi sonrası Suruç'ta artan tepkiler eylemlere dönüştü. Çok sayıda HDP ve DBP'li sınıra giderek eylem başlatırken, sınıra polis ve asker sevkiyatı da yapıldı.

BAŞBAKANLIK BASIN YALANLADI

IŞİD'in Türkiye topraklarından saldırı yaptığı yönündeki haberler ilk etapta Başbakanlık tarafından yalanlandı. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne (BYEGM) bağlı Suruç Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Sınır kapısının Suriye tarafında bomba yüklü araçla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddiaları tamamen yalandır. Birtakım iddiaların aksine, hiçbir resmi yetkilinin bomba yüklü aracın Türkiye'den geçtiğine dair bir beyanı olmamıştır." denildi.

HDP: BU SKANDALDIR

HDP ise, "Türkiye topraklarından Kobanİ'ye saldırmaya başladı" başlığı ile yaptığı yazılı açıklamada, saldırının nefretle kınandığı hatırlatılarak, "IŞİD'in aylardır devam eden Kobanê kuşatmasının başarısızlığa uğramak üzere olduğu bir dönemde, dördüncü bir cephenin açılması ortaya son derece ciddi sorunlar çıkaracaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve polisin en yoğun olduğu bir bölgede, IŞİD çetelerinin devlete ait bir saha olan Toprak Mahsulleri Ofisi'nde üstlenerek Kobanê'ye karşı saldırıya geçmesi başlı başına bir skandaldır. Bu gelişme, aylardır işaret ettiğimiz IŞİD'e destek verildiği gerçeğini bir kez daha açığa çıkarmıştır. Üstelik Urfa Valisi, Milletvekilimiz İbrahim Ayhan'la yaptığı görüşmede, son saldırıda IŞİD'in Türkiye topraklarında yuvalandığını teyit etmiştir. Kürt halkına yönelik imha amaçlı bu tür saldırıların, savaşı Türkiye topraklarına sıçratmasından ve bölgeyi derin bir kaosa sürüklemesinden endişe duyuyoruz. Bu gelişmenin yaratacağı sonuçlardan AKP Hükümeti sorumlu olacaktır." denildi.

VALİ KÜÇÜK: 23 YARALIYI ALDIK

"Türkiye topraklarının kullanıldığı" iddiasının muhataplarından olan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de, yazılı bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı. Açıklamada, Kobani'den gelen yaralılara yardımcı olunduğunun altı çizilirken, şu ifadelere yer verildi: "İŞİD militanları Kobani tarafından Mürşitpınar tarafına bir saldırı gerçekleştirdiler. 4-5 saat sürdü bu saldırı. Yoğun şiddetli bir saldırı yaşandı, tabi İŞİD Militanları tutunamadan geri çekildiler şu saat itibariyle. Fakat bu çatışmada pek çok yaralı oldu, tahminen 23 yaralıyı Yumurtalık sınır kapısından ambulanslarla aldık. Yoğun ateş altında olmasına rağmen, derhal Suruç Devlet Hastanesine ve diğer Şanlıurfa Devlet Hastanelerine sevk ettik. Şu anki durumda kapı PYD güçlerinin elindedir. Durum stabildir, hatta bu arada ciddi bir karşılıklı yaralı olduğu anlaşılmıştır. Kobani Kızılay Başkanı Mahmut Ramazan'la görüştüm, bir saat önce onların Türkiye'ye girişlerine müsaade ettik, tedavisi, bakımı, geliş- gidişleriyle ilgili bir düzenleme yaptık. Çünkü şuanda kapıda tahribatlar olduğundan, kapıdan yaralı alamıyoruz. Yumurtalık bölgesinden şuana kadar 23 tane Suriye vatandaşı yaralı aldık, bu yaralıların geçişlerini düzenlemek amacıyla Mahmut Ramazan Başkanlığındaki 5 kişilik Kobani ekibinin Türkiye'ye girmesine müsaade ettik. Çalışmalarımız devam ediyor.

'BÖYLE HABERLERE İNANMAYIN'

Benim vatandaşlarımdan istirhamım şudur; kesinlikle hiçbir provakatif habere inanmasınlar. Yani herkes her şeyi yazabilir. Hiçbir sorumluluğu da yoktur. Ama resmi kaynaklara itibar etsinler. Çünkü; resmi kaynaklar, bizler her zaman kamuoyunun yanındayız. Ne söyledikse onun arkasındayız. Bunun için vatandaşlarımız çok duyarlı olsunlar. Bu tecrübeyi daha önceleri de yaşadılar. Provakatif amaçlı pek çok haber yayınlanır, kaynaksız, isimsiz ve hiçbir temele dayanmayan. Bunlar, tamamen yurdumuzu, şehrimizi karıştırmaya yönelik haberlerdir. Az önce de ifade ettim. Durum şu anda stabil ve normaldir.

'KESİNLİKLE ÖYLE BİR ŞEY YOKTUR'

Bu arada tabi İŞİD militanlarının veya araçlarının Türkiye topraklarını kullandığı iddia edilmiştir. Bu tamamen asılsız bir iddiadır. Kesinlikle öyle bir şey yoktur. Bizim sınırımız 24 saat silahlı kuvvetlerimiz ve Mehmetçikle korunmaktadır. Sınırı geçmeleri söz konusu bile değildir. Bu asılsız bir iddiadır. Karşı tarafta 75 gündür çatışmalar yaşanıyor. Sınırın Türkiye tarafının kullanıldığı iddiası mümkün değildir. Açıkça ifade ediyorum. Böyle bir haber doğru değildir. Ve hiçbir şekilde bundan sonra da olmayacaktır. Sınırımız kullanarak geçiş yapmak isteyen her türlü silahlı güce mani olmaya gücümüz yeter. Şu ana kadar olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kobani'ye Saldırı Urfa'yı Da Birbirine Kattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement