Köylerine "Çilekle" Döndüler - Son Dakika
Yerel

Köylerine "Çilekle" Döndüler

Batman'n Sason ilçesinde yıllar önce farklı nedenlerle batı illerine göç eden 30 aile, Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ortamı ve çilek üretimine verilen destek sayesinde köylerine dönerek, çiftçiliğe yeniden başladı.

20.07.2015 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

METİN ÖZMEN - Batman'n Sason ilçesinde yıllar önce farklı nedenlerle batı illerine göç eden 30 aile, Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ortamı ve çilek üretimine verilen destek sayesinde köylerine dönerek, çiftçiliğe yeniden başladı.

Sason'un Yeniköy, Cevizli, Umurlu ve Köprübaşı köylerine yerleşen aileler, kendi topraklarında devlet desteğiyle çilek üretimi yapıyor.

Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Doğan, AA muhabirine, desteklemenin devam etmesi durumunda batı illerine göç eden herkesin köyüne döneceğini söyledi.

GAP İdaresi Başkanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden çilek üretimi konusunda büyük destek aldıklarını anlatan Doğan, "Desteklerle şu ana kadar 30 ailemiz dönmüş,  şu anda çilek üretimiyle uğraşıyor. Başka illere göç etmiş tüm ailelerimiz dönsün istiyoruz. Burası bir dünya pazarı olmasa bile en azından Türkiye pazarı olsun" dedi.

Bölgeden göç eden ailelerin metropollerde çok büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Doğan, onları bodrum katlarında çalışırken görmenin içlerini acıttığını ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çok verimli topraklara sahip olduğunu dile getiren Doğan, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Devletin bölge çiftçisine yönelik desteğinin sürmesi halinde batı illerine göç etmek zorunda kalan bölge insanlarının büyük bölümünün topraklarına kesin dönüş yapacağına inandığını belirten Doğan, "Halkımız bu güvenceyi görürse bütün şehirleri bırakıp, bina altlarında, bodrumlarda çalışmayı bırakıp arazisine koşar, gelir kendi bölgesinde kendi topraklarında çalışır" diye konuştu.

"Yetiştiricilerin talebi karşılanmalı"

Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Şafi Esen de çilek yetiştiricilerinin ürünün uzun süre bozulmadan tazeliğini koruması için soğuk hava deposuna ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Yetiştiricilerin talebi karşılanmalı" diyen Esen, "Şu an köyümüzde ve çevre köylerde bayağı geri dönüşler oldu. Eğer bahsettiğimiz destekleme, alçak tünel sistemi ve soğuk hava depomuz olursa metropollerin bodrumlarında hiçbir işçimiz kalmaz ve köylere geri dönüp çilek üretimine başlarlar" ifadesini kullandı.

"12 yıl sonra köyüne döndü"

İstanbul'da 12 yıl boyunca tekstil sektöründe çalışan Ahmet Esen de Çözüm Süreci ve çilek üretimine verilen destekle köyüne dönüş yaptı.

İki kardeşinin de kendisi gibi köye dönmeyi düşündüğünü anlatan Esen, şunları söyledi:

"İstanbul'da bodrumlarda kapalı alanlarda çalışıyorduk. Çok şükür çilek destekleri çıktı, bizim arazi de var burada, geldik çilekleri ektik. Çok şükür verim iyi. İstanbul'dan daha iyidir. Eğer bu destekler devam ederse oradaki insanların hepsi buraya döner. Benim 2 kardeşim İstanbul Güngören'de tekstilde çalışıyor, onlar da gelmeyi düşünüyor. Ben tek başıma bu tarlayı yapmaya çalışsam yapamazdım, devlet yüzde 70 hibe verdi ve yaptık. Çok şükür geçimimi sağlıyoruz ve çoluk çocuğuma bakıyorum."

Hülya Esen de İstanbul'dan çilek üretimi yapmak için Sason'a geldiklerini belirterek, "Çilek verimi güzel olduğu için evimizi buraya getirdik, arazimiz var ektik, çalışıyoruz. Çok güzel çileklerimiz var. İstanbul'da daha zor bir hayat vardı. Buranın şartları da iyi, çalışması daha güzel, havası, suyu her şeyi güzel" dedi.

"Sason'da 350 aile geçimini çilekten sağlıyor"

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kutbettin Tekin, Sason'da bin 200 dekarlık alanda çilek üretimi yapıldığını anlattı.

Sason'da 350 ailenin geçimini çilekten sağladığını ifade eden Tekin, "Bir dekardan yaklaşık 3 ton çilek elde ediliyor, bu da yaklaşık 3 bin 600 tona tekabül ediyor. Sason'da kış aylarına kadar çilek bulunabiliyor. İlçede ilk çilek üretimi 2007 yılında başladı. Yapılan çilek üretimlerine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Planı Projesi kapsamında yüzde 70 hibe verdik. Çilek bahçelerinin büyük bölümü bu proje kapsamında kuruldu" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Köylerine 'Çilekle' Döndüler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement