Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Mersin'de Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Mersin'de Açıklaması

Çelik: "Diyorlar ki 'Kobani düşerse çözüm süreci biter.' Çözüm süreci bitmez. Çözüm süreci milli bir süreçtir ve burada muhatap Kürt vatandaşlarımızdır, Türk vatandaşlarımızdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamıdır.

15.11.2014 15:39

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Diyorlar ki 'Kobani düşerse çözüm süreci biter.' Çözüm süreci bitmez. Çözüm süreci milli bir süreçtir ve burada muhatap Kürt vatandaşlarımızdır, Türk vatandaşlarımızdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamıdır. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yurttaşlarımızın tamamı ve özellikle Kürt vatandaşlarımız çözüm sürecine sahip çıktığı sürece çözüm süreci devam eder" dedi.

Çelik, AK Parti Akdeniz İlçe Teşkilatı'nın bir düğün salonunda düzenlenen 3. olağan kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de Kürt meselesinin ortaya çıkmasının askeri rejimlerin yarattığı baskı yüzünden olduğunu belirterek, "Ret, inkar, asimilasyon politikaları bu uygulamaların neticesinde çıkmıştır" dedi.

Bugün AK Parti sayesinde devletin televizyonunda 24 saat Kürtçe yayın yapıldığına dikkati çeken Çelik, çözüm sürecenin sürdüğünü ifade etti.

Çelik, çözüm süreci güçlü şekilde devam ederken 6-8 Ekim tarihlerinde Kobani meselesi nedeniyle Türkiye'de bazı olayların meydana geldiğini anımsatarak, bu olayların arka planından bahsedeceğini, kamuoyundan saklanan pek çok şey olduğunu söyledi.

Kobani'deki PYD'nin geçmişte belli bölgeleri ele geçirmek için Esed'in bıraktığı yerlere yine onun desteğiyle yerleştiğini anlatan Çelik, oralarda fiili yönetimler kurduğunu, kendisi dışındaki Kürtleri oralardan sürdüğünü ifade etti.

Çelik, Türkiye'nin, bunun yapılmaması uyarısında bulunduğunu, her örgütün güç ele geçirdiği yerlerde fiili yönetimler kurması halinde muhalefetin bölüneceğini söylediğini anımsatarak, bunun dinlenilmediğini söyledi.

IŞİD terör örgütünün de fiili yönetimler oluşturmaya başladığını, en son da Kobani'ye saldırdığını belirten Çelik, şöyle devam etti:

"IŞİD Kobani'ye saldırınca 'Türkiye yardım etmiyor. Türkiye IŞİD'e destek veriyor' deniyor. Bu ahlaksızca bir yalandır. Türkiye bölgesinde ve sınırında bütün terör örgütlerine karşıdır. Türkiye bundan birkaç yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla IŞİD'i terör örgütü ilan etmiştir. Bizim için en kötü senaryo IŞİD'in Türkiye sınırında olmasıdır, Türkiye'ye komşu olmasıdır. Aynı şekilde diğer terör örgütlerinin de... Ama şimdi orada PYD kendisi bir fiili yönetim kuruyor. Özgür Suriye Ordusu ve diğer Kürt grupları diyor ki 'IŞİD'e karşı geleyim yardım edeyim.' Buna itiraz ediyor. Tutuyor Türkiye'deki bazı siyasiler 'Türkiye burada buna karşı çıkarak, Kobani'deki fiili yönetime karşı çıkarak Kürtlerin kazanımlarına karşı çıkıyor. Türkiye'nin karşı çıktığı Kürtlerin kazanımı değil. Türkiye'nin karşı çıktığı Kürtler adına hareket ettiğini söyleyen örgütlerin oralarda fiili yönetim kurması."

Bazı yetkililerin çeşitli açıklamalar yaptığını hatırlatan Çelik, "Diyorlar ki 'Kobani düşerse çözüm süreci biter.' Çözüm süreci bitmez. Çözüm süreci milli bir süreçtir ve burada muhatap Kürt vatandaşlarımızdır, Türk vatandaşlarımızdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamıdır. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yurttaşlarımızın tamamı ve özellikle Kürt vatandaşlarımız çözüm sürecine sahip çıktığı sürece çözüm süreci devam eder. Hükümet ve AK Parti de bunun sonuna kadar arkasındadır" diye konuştu.

Çelik, Kobani'deki Kürtlerden 130 bininin bir günde Türkiye'ye geçtiğini ve misafir edildiğini anımsatarak, milletin kendisine zulümden kaçarak gelen herkesle ekmeğini paylaştığını söyledi.

IŞİD'in Erbil'e 40 kilometre yaklaştığında neden tepki verilmediğini soran Çelik, şöyle konuştu:

"Erbil de Kürt bölgesi. Erbil düşerse çözüm süreci biter niye demediniz? Kobani düşerse biter diyorsunuz. Ayrıca Türkiye'nin dışındaki meselelerle Türkiye'nin içindeki çözüm sürecini ilişkilendirmek de hem ahlaki olarak hem siyasi olarak doğru değil. Demek ki sizin meseleniz Kürtlerin kazanımı değil. Kürtlerin kazanımı olsa çözüm sürecini hiçbir şarta bağlamazsınız çünkü Türkiye'deki çözüm süreci, Türkiye'nin demokrasisinin standartlarının yükselmesi bakımından, silahlı unsurların ülke dışına çıkartılması bakımından bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının faydasınadır. Özellikle de Kürt kardeşlerimizin faydasınadır. Dolayısıyla çözüm sürecini şarta bağlamak aslında Kürt düşmanlığıdır. Şimdi çıktı bir tanesi Afrin'e bağladı. 'Afrin düşerse çözüm süreci biter' diyor. Artık bu gidişle Latin Amerika'daki olaylara bile bağlayacaksınız. Dolayısıyla sizin meseleniz Kürtlerin kazanımıysa çözüm sürecine sonuna kadar sahip çıkarsınız. Kürtlerin kazanımı olan bütün bölgelere sahip çıkarsınız. Ama siz çözüm sürecini zedelemeye çalışarak, Kürtlerin kazanımı olan diğer bölgeleri hiç umursamayarak sadece meseleyi Kobani meselesi olarak görerek aslında Kürtlerin kazanımlarına değil, örgütsel kazanımlara önem verdiğinizi, örgütün kazanımlarının Esed'le iş birliği yaparak elde ettiği kazanımların, Kürtlerin aleyhine olsa bile bu şekilde korunması gerektiğini söylemiş oluyorsunuz. Aradaki fark bu."

Çelik, Kürtlerin red ve inkar politikalarından Türkiye'de olduğu gibi bölgede de kurtulmasını istediklerini belirterek, çözüm sürecinin bütün bir bölge için bir örnek olduğunun altını çizdi.

"Kobani düşerse çözüm süreci biter" şartını öne sürenlerin Kürtler için değil örgüt ve arkasındaki yabancı iradeler için bu sözü söylediğini vurgulayan Çelik, AK Parti'nin tüm kesimlerin hakkına sahip çıktığını kaydetti.

Çelik ayrıca, Mersin'in kültür ve turizm hayatını geliştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını, Tarsus- Kazanlı Turizm Bölgesi'ne yatırım yapması gerekenlerin mükellefiyetlerini yerine getiremediği için o tahsislerin iptal edildiğini bildirdi.

Çelik, o bölge için yeni projeler düşünüldüğünü ve verilen desteklerle hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.

- Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Mersin'de Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement