Milletvekili Candan Çin Gezisini Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Milletvekili Candan Çin Gezisini Değerlendirdi

Milletvekili Candan Çin Gezisini Değerlendirdi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) yönetimi 3-11 Kasım tarihlerinde gerçekleşen Çin gezisini değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi.
Kdz.

18.11.2013 17:34

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) yönetimi 3-11 Kasım tarihlerinde gerçekleşen Çin gezisini değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi.

Kdz. Ereğli TSO Yönetimi 3-11 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleşen Çin Şanghay gezisini değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, TSO Meclis Başkanı Faruk Yazıcı, AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ile işadamları katıldı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan Çin gezisinin her kes için çok faydalı geçtiğini belirterek, Ereğli'de üretime dönük yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Candan konuşmasında "Ereğli'nin avantajları nedir, dezavantajları nedir bunu yan yana sıraladığımızda, Ereğli demir çelik, makine imalatı, çelik konstrüksiyon alanında çok güçlü bir seviyede. Bizim makine imalatı konusunda ciddi bir altyapımız var. Bunun için İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e, Bursa'ya ihtiyaç duymayacağız. Bu konuda güçlüyüz. Zayıf yönlerimiz, bizim yan yana koyabildiğimiz sinerji oluşturamamamız. Yani güçlü bir kapital altyapıyı oluşturamamam gibi bir dezavantajımız var. Konuşurken şöyle bir fikir ortaya çıktı. Biz daha küçük boyutlarda bir seri imalat yapmamız lazım. Artık sac ticareti yaparak Ereğli'nin ilerleyemeyeceğini ilkokul birinci sınıftaki çocuk bile öğrendi. Biz bu alanda ısrar etmemeliyiz artık. Kendimize yeni bir alan çizmemiz gerekiyor. Bu alan da Ereğli'yle özdeş, bizim güçlü yanlarımızla ileriye atabileceğimiz, aynı zamanda da bizi kapital olarak çok fazla zorlamayacak bir şeyler olmalıydı. Biz bir tür makine imalatı konusunda bir fikir birliği oluştu. İnşallah önümüzdeki günlerde işadamlarımızla tekrar bir araya gelip bunu olgunlaştırmaya çalışacağız. Biz Ereğli'ye özgü, bizim diyebileceğimiz bir tür makine seri imalatına geçme konusunda girişimlerde bulunmak istiyoruz. Bu konuda bize yardımcı olabilecek herkese ihtiyacımız var. TSO bu işin önderliğini yapacaktır, çünkü bu işin merkezidir. Bize de düşecek olan bir tür etraftan bürokratik olarak yardımcı olacaktır. Ama ben Ercan Candan olarak bize düşecek ne varsa yapmaya hazırız, bilgi birikimi olarak da hazırız, bürokratik olarak da hazırız. Ne gerekiyorsa, sonuna kadar bu işin arkasında olacağız" dedi.

Ereğli'de değişik bir sanayi devrimine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Candan sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Ereğli'de yeni bir devrime ihtiyaç var. Bizim değişik bir sanayi devrimini yapmamız gerekiyor. Onun için de buradaki herkes bunun bir nüvesini oluştursun istiyoruz. Bunu da hep beraber bir köşesinden tutalım ve Ereğli'de bunu gerçekleştirelim. Buna devrim, dönüşüm, ne derseniz deyin, bizim bu devrimi aynı zamanda endüstriyel olarak değil, birlik beraberlik için de yapmamız gerekiyor. Birinci unsurumuz, şart olan birlik ve beraberlik. Bunun biz Şanghay'da ön tohumlarını attık gibi görünüyor. İnşallah buna Şanghay birlikteliği mi diyeceğiz? İnşallah bu Ereğli için bir milat olur. Benim temennim bu. Bunun bir milat olması. Bundan 20, 30 yıl sonra bu iş sanayi odasının bir çin gezisi yapmışlardı, Şanghay gezisi yapmışlardı. Bu iş bundan sonra toparlandı denilsin, Allah ömür verirse ben bunu görmek, duymak istiyorum."

TETİKER: "SAC TÜCARETİNİ TERK EDEMEYİZ"

Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker gazetecilerin Milletvekili Candan'ın "Artık sac ticareti yaparak Ereğli'nin ilerleyemeyeceğini ilkokul birinci sınıftaki çocuk bile öğrendi. Biz bu alanda ısrar etmemeliyiz artık" sözlerini sorması üzerine, Ereğli'nin mevcut bir kazanımını terk etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Tetiker konuşmasında "Bizim kazanımlarımızı terk etmemiz diye bir şey olmaz. Kazanımları terk ettiğiniz zaman yok olursunuz. Ticarette eğer büyümeyi, büyükte olsa küçükte olsa her sene gerçekleştiremezseniz yok olursunuz, ekonominin kuralıdır bu. Bu işlerde zaten teorik olarak bunu düşünmemiz lazım. Ereğli'de bir portföy oluşmuş. Karadeniz Ereğli'de sac ticareti yapan arkadaşlarımız var. Bu portföyü terk mi edelim? Böyle bir şey olmaz. Ama şimdi ne yapmak lazım? Elde ettiğiniz sermayeyi yatırıma dönüştürürseniz ki mecbursunuz. Büyüme noktasında iyi yerlere gelebilir ve akılcı düşünceyi gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Bu anlaşılıyor ama bu demek değil ki ticaret karşı. Ticaret neye karşı? Türkiye'nin her tarafına mal veren, burada iyi kötü her arkadaşımızın elinde müşteri portföyü var. Kayseri'den, Konya'dan, Antep'ten müşterisi var. Bütün bunları biz terk ettiğimiz zaman bu yeri dolduracak olan bir pazar alanı var. Bizim bu pazarı terk etmemiz mümkün değil. Biz bu ekmek kavgamızı sonuna kadar yapmakla mükellefiz. Bunu yaparken de biz kendi gerekçelerimizi, gerçeklerimizi ortaya koymuşuz. Buradaki en büyük gerçek; bunu yatırıma dönüştürmek mümkündür. Sermayeyi neyle yapacaksınız? Büyük talepler ile sermaye gücüyle her türlü akar, ticaret akar olur, nakliye olur. Kdz. Ereğli nakliye ve ticarette büyük gerilemeler göstermiş. Bütün bunları canlandıralım diye hala büyük uğraş veriyoruz. Bizler birleşerek fikir birliğiyle, gönül birliğiyle bunların hepsiyle bir yola çıkarak, bu mücadeleyi yapacağız. Bu yol şart. Bizim ticareti terk etmemiz diye bir şey söz konusu olamaz. Ticareti terk edersek nakliyeyi de terk ederiz. Bu iki kalemi terk ettiğiniz zaman senelik aşağı -yukarı 100-150 Milyon dolar parayı sokağa atmış olursunuz. Herkesin uzun zamandır burada vermiş olduğu emekler var. Bu emekleri terk etmek mümkün değildir. Bu emeklerin üstüne bir şeyler yapmak, ilave etmek gereklidir. Bu bir bayrak yarışıdır. Biz onlardan alacağız, bir başkaları da bizden alacak böyle devam edecek inşallah" diye konuştu.

TSO Meclis Başkanı Faruk Yazıcı'da Ereğli'de birlik beraberliğin sağlanarak hak ettiği yere getirilmesi noktasında çalışacaklarını belirterek Çinli heyetleri Ereğli'ye davet ettiklerini ve önümüzdeki süreçte işbirliğinin devam edeceğini ifade etti.

Toplantı yapılan konuşmaların ardından basına kapalı olarak bir süre daha devam etti. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milletvekili Candan Çin Gezisini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement