Milletvekili Erdoğan'dan Tarihi Septimius Severus Köprüsü'ne Restorasyon Müjdesi - Son Dakika
Yerel

Milletvekili Erdoğan'dan Tarihi Septimius Severus Köprüsü'ne Restorasyon Müjdesi

Milletvekili Erdoğan\'dan Tarihi Septimius Severus Köprüsü\'ne Restorasyon Müjdesi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Araban ilçesinde çökme tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi Septimius Severus köprüsünün restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başladığının müjdesini verdi.

23.10.2015 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Araban ilçesinde çökme tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi Septimius Severus köprüsünün restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başladığının müjdesini verdi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Septimius Severus köprüsü gibi tarihi eserlerin koruması, kurtarılma ve restore edilmesi yönünde uzun süredir çaba sarf ettiklerini kaydetti. Çabalar soncunda tarihi Septimius Severus köprüsünde çalışmalara başlanıldığını belirten Erdoğan, "Araban ilçe merkezindeki tarihi Raban Kale-i Zerrin üzerindeki tarihi İç Kale Camisinde ve Araban İlçemize bağlı Elif, Hisar ve Hasnoğlu kırsal mahallelerimizdeki tarihi Anıt Mezarların restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarını tamamlatıp turizmine kazandırmıştık. Köklüce kırsal mahallesindeki tarihi Yavuz Sultan Selim Camisinde başlattığımız restorasyon çalışması gibi, Gümüşpınar kırsal mahallesi sınırları içerisinde geçen Sıtma Pınar Çayı üzerindeki tarihi Septimius Severus Köprüsünde de restitüsyon ve restorasyon çalışması başlatılması için yaptığım uzun uğraşlar sonucunda tarihi köprünün restorasyonu için 5 milyon 866 bin 89,64 TL'ye ihalesi yapıldı. 0 6 Ekim 2015 tarihinde sözleşmesi yapılıp, 9 Ekim 2015 tarihinde yer teslimi yapıldı. Araban İlçesi sınırları içerisindeki önemli tarihi eserlerimizden birisi olan ve aradan geçen zaman içerisinde dış tahriplerden etkilenerek çökme tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi Septimius Severus Köprüsünde önümüzdeki günlerde başlayacak olan restitüsyon ve restorasyon çalışmalarında tarihi dokusunu kaybetmeden turizme kazandırılmasına büyük özen gösteriyoruz" dedi.

Erdoğan, tarihi eserlerle ilgili projelerinin Koruma Kurulu'na sunumundan onay kararının çıkma sürecine ve ihale sürecine kadar her aşamasını takip ettiğini belirterek, bölgedeki tarihi eserlerin koruma altına alınması ve turizmimize kazandırılmasının ülke ve bölge için önemli olduğunu ifade etti.

KÖPRÜNÜN TARİHİ

Araban ilçesinin sınırlarında yer alan tarihi Septimius Severus köprüsü, Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat'ta karargah kuran 4. Scythica Lejyonu tarafından yaptırıldı. Köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus'a, biri karısı julia Domna'ya ve diğeri oğulları Geta ve Caracalla'ya adanmıştı. Geta'nın adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi Caracalla tarafından kaldırılan köprü, ilçenin Elif, Hisar ve Hasanoğlu kırsal mahallelerindeki tarihi Anıt mezarlara ise 8-9 kilometre mesafe uzaklıkta bulunuyor. Tarihi köprüye Anıt mezarlarından kuzey yönünde ilerleyerek ulaşılabiliniyor. Köprü, Gümüşpınar kırsal mahallesinin 5 kilometre güneyindeki Karasu, Sıtma Pınar Çayı'nın üzerinde bulunuyor. 4. Scythica Lejyonu tarafından inşa edilen köprü, antik dönemlerde Dülük ve Zeugma'dan Samsat'a uzanan yol üzerinde önemli bir geçit olarak biliniyor. Kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliği ise 8 metre. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milletvekili Erdoğan'dan Tarihi Septimius Severus Köprüsü'ne Restorasyon Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement