Nusratlı Sakinleri "Pazara Bile Gidemezken Yurtdışına Gittik" - Son Dakika
Ekonomi

Nusratlı Sakinleri "Pazara Bile Gidemezken Yurtdışına Gittik"

Nusratlı Sakinleri "Pazara Bile Gidemezken Yurtdışına Gittik"

Sabancı Vakfı'nın yürüttüğü Fark Yaratanlar programı, altıncı sezonuyla toplumsal sorunlara çözüm üreten "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" anlatmaya devam ediyor.

02.12.2014 11:25  Güncelleme: 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yapılan çalışmaların kısa videolarının Sabancı Vakfı tarafından hazırlanıp internet ortamında paylaşılmasına dayanan programın bu haftaki fark yaratanı Çanakkale'den Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği (NusratDer) oldu.

NusratDer, hem Nusratlı'nın gelişimine katkıda bulunmak hem de ekolojik turizm ve tarım turizmi faaliyetlerini canlandırmak amacıyla bir araya gelen köy sakinlerinin çabasıyla 2005'te kuruldu. Uzun yıllar Antalya'da yaşadıktan sonra Nusratlı Köyü'ne yerleşen Süheyla Doğan'ın başkanı olduğu derneğin toplamda 100 üyesi bulunuyor. Dernek, bölgedeki ilk köy derneği olmasıyla da dikkat çekiyor.

Kurulduğu ilk yıllarda köyde yaşayan çocuk ve kadınlara bilgisayar eğitimi verilmesi ve köyden dışarı çıkma imkanı olmayan kişiler için civar gezileri düzenlenmesi gibi faaliyetlerde bulunan dernek, köye yeni bir soluk getiriyor. Zamanla çalışmalarını büyüten dernek, köyün turistik ve ekonomik gelişimi için Nusratlı Köyü Gelişim Projesi'ni yürütüyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın da desteğini alan proje kapsamında köyün atıl durumda olan okulu yenilenerek eğitim atölyesi, mutfak ve doğal ürünler satış merkezi haline getiriliyor. Kısa zamanda ürün çeşitliliği artan satış merkezinde 12 kadın zeytin, zeytinyağı, tıbbi ve aromatik bitkiler, salça, erişte, tarhana, pekmez, reçel ve el işi ürünleri satıyor. 25 kadına verilen ev pansiyonculuğu eğitimi ile üç ailenin evlerini pansiyona çevirerek hem kendi evlerinin hem de köyün ekonomisine katkı sunmalarını sağlıyor.

Çevre köylere ilham kaynağı oldu

Dernek tarafından yürütülen bir başka proje ise 'Atık Yok Projesi'. Avrupa Birliği Bakanlığı'nın Devlet Planlama Teşkilatı Hayat Boyu Öğrenme Programı ile kaynak sağlanan proje, Yunanistan, Romanya, Avusturya, Fransa, İngiltere ve Portekiz'de de uygulanıyor. Proje ile amaçlanan, özellikle 60 yaş üstü kişilerden atık konusunda eskiden uygulanan yöntemleri, alışkanlıkları öğrenip yeni kuşağa aktarmak; toplumsal, ekinsel, gelenek ve gereksinim gibi nedenlere bağlı olarak ürettikleri çözüm yollarını belgelemek; deneyimleri ülkelerarası paylaşmak.

Proje kapsamında Nusratlı köyünde yaşayan yaşlı kişilerin atıkları yeniden kullanmalarına ilişkin alışkanlıkları kayıt altına alınıp kitap haline getirildi. Köyden 41 kişi, Yunanistan ve Romanya'ya ziyaretlerde bulunarak projenin deneyimlerini paylaştı ve farklı uygulamaları öğrenme fırsatı buldu. Yarısını kadınların oluşturduğu köylüler bu durumu "Pazara bile gidemezken yurt dışına gittik" şeklinde özetliyor.

Derneğin yürüttüğü projeler köylülerin bir araya gelme, birlikte değer yaratma kültürünü yeniden ortaya çıkardı. Ana yola yakın olan köyün ürünlerini yoldan geçen kişiler satın aldıkça, kadınların ürün çeşidi ve gelirleri de arttı. Nusratlı Köyü'ndeki bu gelişmeler çevre köylere de ilham kaynağı olmaya başladı. Nusratlı Köyü'ne bugünlerde civar köylerden kadınlar sık sık ziyarete geliyor ve kendi köylerindeki atıl durumda olan okulları doğal ürünler satış merkezine çevirmek için harekete geçiyor. Balıkesir Burhaniye'den üç köy ve Edremit Çamlıbel Köyü de ilham alıp dernek kurma çalışmalarına başladı.

Nusratlı Köyü Derneği'nin fark yaratan hikâyesi 28 Kasım tarihinden itibaren, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube'da yayınlanıyor.

İzleyenlere ilham vererek toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlayan Fark Yaratanlar bugüne kadar 117 öyküyü ekranlara taşıdı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Nusratlı Sakinleri 'Pazara Bile Gidemezken Yurtdışına Gittik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement