Ordu'da Edebiyat Festivali Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Ordu'da Edebiyat Festivali Coşkusu

Ordu\'da Edebiyat Festivali Coşkusu

Ordu Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali" bugün başladı.

10.10.2012 19:40

Ordu Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali" bugün başladı.

Türk ve dünya edebiyatından 80 şair ve yazarın katıldığı festival Taşbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle start aldı. Törene Ordu Valisi Orhan Düzgün, başta olmak üzere Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Bulgaristan'ın Filibe Severen Belediye Başkanı Ralio Ivanov Ralev, Yunanistan'ın Drama Belediye Başkanı Kyriakos M.Charakıdıs, Rodos Uluslararası Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi Direktörü Nancy Tryposkoufı, Per Türkiye Merkezi Başkanı Gil-won Lee, şair ve yazar ile çok sayıda Ordulu vatandaş katıldı.

"GURUR DUYUYORUZ"

Ordu Valisi Orhan Düzgün, açılışta yaptığı konuşmada, "Yeşil ve mavinin adeta raks ettiği, tarihi ve doğal güzelliklerinin insanları cezp ettiği güzel Ordu'muz son yıllarda pek çok kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu olumlu ve güzel gelişmelerde katkısı olan sanat ve Ordu sevdalısı kurum, kuruluş ve siz değerli dostlarımıza teşekkür ederim" dedi.

Vali Orhan Düzgün şöyle devam etti: "Ordu ili olarak böylesi büyük bir amaçla geleceğe seslenen sanatçılarımıza ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. İnsanoğlu, yaratılışı gereği hep iyiyi, güzeli ve estetik olanı aramıştır. Duygularımı ve düşüncelerimi en güzel şekilde nasıl ifade ederim düşüncesiyle, yüreğindeki güzellikleri yansıtmıştır eserlerine. Kimi duygular Sakarya türküsü olup coşar bir ırmak gibi Necip Fazıl'ın mısralarında. Neşet Ertaş'ın sazıyla. Güzel olan her şeye olduğu gibi, sanata ve sanatçıya her zaman değer veren ve vermeye devam edecek olan Ordu halkı bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali'ne ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duymaktadır. Biliyor ve inanıyoruz ki; Romanya, Bulgaristan, İtalya, Güney Kore gibi değişik ülkelerden ve ülkemizin bir çok yöresinden gelerek bizleri şiirin gizemli dünyasında yolculuğa çıkaracak olan kıymetli sanatçılarımızın birbirinden güzel şiirleriyle coşacaktır yüreklerimiz. Victor Hugo 'Şiir öyle bir orkestradır ki, bütün doğanın ve insanların sesini yansıtır' diyerek şiirin, edebiyatın, sanatın tüm insanlığın dili olduğunu vurgulamıştır. Asırlar evvelinden bizlere seslenen Yunus Emre'nin Shakespeare'nin dimağından akıp gelen her bir söz, millet ve ülke ayırt etmeden hala insanlığı etkilemektedir. Bu özelliğiyle edebiyat evrenseldir. Ordu ili olarak böylesi büyük bir amaçla geleceğe seslenen sanatçılarımıza ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz."

"EN ÖNEMLİ ETKİNLİĞİMİZDEN BİR TANESİDİR"

Belediye Başkanı Seyit Torun ise bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri Edebiyat Festivali'nin, Ordu insanının yaşam tarzını, hayata bakışını, sanata ve sanatçıya verdiği önemi gösteren en önemli etkinliklerden biri olduğunu vurgulayarak, "Kentimiz kurulduğu yıldan bu yana başta tiyatro olmak üzere sanatın her alanında önemli etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. Kentimizin dışa açılımında ve çağdaşlaşma yolunda atmış olduğu bu adımlar ilk olmadığı gibi bizler sayesinde son da olmayacak. Çünkü geçmişten gelen bu heyecan, sanata olan bu tutku kuşaktan kuşağa aktarılıp çok daha ileri boyutlara taşınarak 'Ordu Sanatın Başkenti Olacak' diye belirlediğimiz hedefe doğru atılmış adımların biri olacak. Kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirme sanatı olarak değerlendirilen edebiyat kavramı neredeyse hayatımızın ve yaşantımızın her alanını, her evresini kapsayacak anlamda büyük bir kavramdır. Onun için biz siyasetçilere düşen görev insanların yaşayarak şekillendirdiği, söz ve düşüncelerini, mutluluk ve kederlerini, sevgi ve tutkularını dile getiren sözlü ve yazılı kaynakları değerlendiren, bunları farklı biçimlerde yazıya döken edebiyatçılarımızı bir araya getirerek dünya edebiyatının gelişmesine katkı yapmak olmalıdır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Osmanlı Ordu Belgeleri Sergisi'ni gezen misafirler, daha sonra Ordu Belediyesi tarafından yapılan "Ordu Dünya Yazarlar Evi"nin açılışını yapıldı.

Açılışın ardından Festival Yürüyüşü gerçekleştirildi. Vatandaşlar büyük ilgi gösterdiği festival yürüyüşü Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu'nda son bulurken, burada 'Karadeniz ve Yason Sualtı Fotoğrafları' sergisinin açılışı yapıldı. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ordu'da Edebiyat Festivali Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement