Perakende Ticaret Tasarısı Komisyon'da - Son Dakika
Ekonomi

Perakende Ticaret Tasarısı Komisyon'da

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 2 bin 200 kadro ihdası için verilen önerge tartışmaya yol açtı Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli: "Gümrükleri zapturapt altına almaya çalışıyoruz.

12.12.2014 08:20

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmelerde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 2 bin 200 kadro ihdası için verilen önerge tartışmaya neden oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Maliye Bakanlığı ile mutabakata varıldığını, Bakanlık bünyesine alınacak unvan ve pozisyonların, gümrüklerde denetimin artırılmasında kullanılacağını belirtti.

Bu konuda acil ihtiyaçları olduğunu anlatan Canikli, şöyle devam etti:

"Gümrüklerden geçen bütün araçların x-ray cihazlarında taranması yönünde projemiz var. Bu görüntüleri değerlendirecek operatörlere ihtiyacımız var. Bizim bu kadroları aldığımız takdirde, gümrüklerde her şeyin x-ray cihazlarından geçirilmesini sağlayacağız. Şimdi bu tarama oranı yüzde 5'in altında. Bu projemizi gerçekleştirmek zorundayız. Sizden destek vermenizi bekliyoruz.

Bu kadroların 1000 tanesi yalnızca kontrolör, x-ray görüntülerini tarayacak elemanlar. Gümrükleri zapturapt altına almaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl ciddi anlamda x-ray cihazı alımları yapacağız. Bu görüntülerin okunması lazım. Gümrüklerimizi kontrol etmeliyiz. Tüm gümrüklerin merkezden izlenebilecek görüntü sisteminin oluşturulmasını zorunlu hale getireceğiz. Onları merkezden izleyecek operatörlere ihtiyaç var."

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık,  "2 bin 200 kadro ihdasını, komisyonda, gecenin bir yarısı perakende ticaret tasarısına koymanızı kabul edemeyiz" dedi. Bir süre devam eden tartışmanın ardından Canikli, TBMM Genel Kurulu'nda yeniden görüşmek üzere önergelerini çektiklerini söyledi.

-"Teklifinin arkasında durmuyor"

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk'ün, tasarıyla birleştirilen kanun teklifinde, alışveriş merkezlerinin haftada bir gün tatil edilmesine ilişkin düzenleme bulunduğunu, Öztürk'ün bunu gazetelere de beyan ettiğini ancak şimdi söz konusu düzenlemenin arkasında durmadığını söyledi.

Mustafa Öztürk ise söz konusu teklifle ilgili çalışmayı 2 yıldır yürüttüğünü, tasarı ile zamanlama farkının bulunduğunu, teklifinin arkasında olduğunu belirterek, "Teklifimi geri çekmiş değilim. Konunun tartışılmasını istedik" dedi.

- TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement