Peştamalı Avrupa'ya Sevdirdi - Son Dakika
Yerel

Peştamalı Avrupa'ya Sevdirdi

Osmanlı döneminde ''hamam kültürü''nün önemli parçası, yeni renk, model ve tasarımlarla günümüz Türk hamamının vazgeçilmezi peştamal, birçok ülkeye ihraç ediliyor Buldan'da 4 kuşaktır peştamal üreten aile firmasının temsilcisi Çağlar: "Ürettiğimiz peştamalları Hollanda, İtalya, Fransa, Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiyoruz" Buldan Ticaret Odası Başkanı Baştürkmen: "Peştamal, Buldanlı dokuma ustalarının tasarımlarıyla gelişerek günümüz hamamlarının yanı sıra SPA, sauna ve sahillerde de kullanılıyor.

29.12.2014 13:21

İBRAHİM SÜZER - Osmanlı döneminde "hamam kültürü"nün önemli parçası olan, yeni renk, model ve farklı tasarımlarla Türk hamamının vazgeçilmezi peştamalı Buldan'da dört nesildir üreten aile, bu ürünü birçok ülkeye ihraç ederek dünya pazarına taşıdı.

Padişah I. Murad'ın cübbesi, Barbaros'un şalı, Genç Osman'ın gömleği, Yıldırım Beyazıt'ın kızının gelinliğinin hazırlandığı yer olarak dokumacılıkla ön plana çıkan Buldan, hamam kültürünün önemli parçası peştamalın de önde gelen üretim merkezleri arasında.

1880'li yıllarda "Kuru Hafız" isimli ustasının kurduğu dokuma atölyesinde üretilen ve merkepler üzerinde Anadolu'nun farklı noktalarında satılan peştamallar, şimdi ise Avrupa pazarında ilgi görüyor.

Aile geleneği dokumacılığı dördüncü nesil olarak babasından devralan Behçet Çağlar'a AA muhabirine, yaklaşık 125 yıllık bir geçmiş olan firmalarının, ata mirası ve ailelerinin geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Kara düzen tezgahta, has boya ile el dokuması yaparak üretime başlayan büyük dedesinin peştamalları merkep sırtında Anadolu'da turlayarak satması nedeniyle "Anadolu parsı" lakabıyla anıldığını bildiren Çağlar, ürünlerin tarihi özelliğini bozmadan günümüz teknolojisinde üretim yapmayı sürdürdüklerini dile getirdi.

"1930'da büyük dedemden işi ele alan dedemle daha da ilerlemiş. 'Kuru Salih' lakaplı dedem, döneminde 'kuru yarım', 'kuş gözü' isimleriyle anılan peştamallar gibi bir çok yeni ürün geliştirmiş. Sonraki dönemlerde banyo havluları, bornozlar da ürün çeşitlerimiz arasına girdi" ifadesini kullanan Çağlar, ürünlerinde, dedesi zamanında kullanılan etiketin hala bulunduğunu kaydetti.

Firmalarının dört nesildir faaliyetlerini devam etmesinin, yurt içi ve yurt dışında ayrı bir itibar oluşturduğunu bildiren Çağlar, yaptıkları Ar-Ge ve pazarlama çalışmaları sonrası geliştirdikleri ve çeşitliliğini arttırdıkları ürünlerinin iç piyasada 45 ilde satıldığını, bunun yanında yurt dışına da ihraç edildiğini dile getirdi.

Çağlar, "Yılların deneyimine sahip firmamızda ürettiğimiz ürünler, artık Avrupa'ya ihraç ediliyor. Hollanda, İtalya, Fransa, Almanya başta bir çok ülkede büyük ilgi görüyor" dedi.

Ekonomiye yıllık 4 milyon katkı

Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, ilçede el dokumacılığının çok eski tarihlere uzanan bir geçmişi olduğunu, her evde bir ya da bir kaç tezgah bulunduğunu ifade etti.

Baştürkmen, "Peştamal, Buldanlı dokuma ustalarının tasarımlarıyla gelişerek günümüz hamamlarının yanı sıra SPA, sauna ve sahillerde de kullanılıyor. Modern yaşamın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik üretimler Fransa, İtalya, İspanya, Avustralya, ABD, Kanada başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor, ekonomiye yıllık 4 milyon lira katkı sağlıyor" dedi. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Peştamalı Avrupa'ya Sevdirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement