Petlim'le, İzmir İhracatının Maliyet Yükü Azalacak - Son Dakika
Güncel

Petlim'le, İzmir İhracatının Maliyet Yükü Azalacak

Petlim\'le, İzmir İhracatının Maliyet Yükü Azalacak

Dünyanın en büyük liman yatırımcısı APM Terminals, Aliağa İlçesi'ndeki PETKİM Limanı'na (PETLİM) 450 milyon dolarlık yatırımını 2016 başında tamamlayacak.

20.10.2015 13:22

Dünyanın en büyük liman yatırımcısı APM Terminals, Aliağa İlçesi'ndeki PETKİM Limanı'na (PETLİM) 450 milyon dolarlık yatırımını 2016 başında tamamlayacak.

PETLİM'i 28 yıllığına işletecek olan APM Terminals İzmir, ilk aşamada 350 metre rıhtım ve 16 metre su derinliğine sahip olacak. İkinci aşamanın tamamlanmasıyla toplam 700 metre rıhtım uzunluğuna sahip olacak. İhracata yönelik üretim için tasarlanan ve Petkim Yarımadası'nın bir parçası olan bu yeni liman, 450 milyon dolara mal olacak, 600 kişiye yeni iş imkanı sağlayacak.

APM Terminals Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, Key Otel'de düzenlediği basın toplantısında, yeni liman ile İzmirli ihracatçıların ihracat maliyetlerinin yüzde 33 oranında düşeceğini söyledi. İzmirli firmaların ihracat aşamalarında üretilen yüklerin ilk etapta küçük gemilerle ardından Mısır ya da Pire limanlarında büyük gemilere aktarıldığını söyleyen Larsen, iki aşamalı taşımacılığın artı maliyet taşıdığını dile getirdi. APM Terminals, bölgeye gelen kamyon ve TIR'ların yüzde 95'inin İzmir'in güneyinden geldiğini söyleyerek çevreyolu ve tren yolu bağlantısı istedi.

Aliağa'da kurulan iki liman ile konteyner hareketinin bu bölgeye geldiğini aktaran Larsen şunları söyledi:

"Aliağa bölgesine gelen konteynerlerin yüzde 95'i kentin güneyden geliyor. Bu nedenle şehir içine gelmeden limana geçmek için yeni bir yol gerekiyor. Dolayısıyla çevre yolunun Menemen'den Aliağa'ya kadar uzamasına ihtiyaç var. İkinci ilave şey ise demiryolu bağlantılarının güçlendirilmesi. Aliağa'ya gelecek yükler için tren şu anda çok kullanılamıyor. Çünkü 02.00 ile sabah 06.00 arası hizmet veriyor. Bu nedenle Aydın, Denizli gibi Ege Bölgesi'nin iç kesiminden gelen yükler karayoluyla gitmek zorunda kalıyor. O açıdan Aliağa liman bölgesinin demiryoluyla güçlendirilmesi gerekiyor."

'KARGONUN YÜZDE 60'I ALİAĞA'YA KAYDI'

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşma doğrultusunda yıllık konteyner hacminin artırılması ve deniz ticaretinin geliştirilmesi yönünde önemli bir katkı sağlayacak olan APM PETKİM limanı 2020 yılında 15 milyon TEU kapasiteye ulaşacak. APM Terminals İzmir Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, "Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yönündeki planları, büyük gemilerle doğrudan global lojistik zincirine ulaşması ile mümkün olacaktır. APM Terminals İzmir'in, bu süreçte çok büyük bir rol oynayacak olmasından dolayı gururluyuz" dedi.

Alsancak Limanı'nın şehrin ortasında eski bir yapı olmasının ileride dezavantaj yaratacağına değinen Larsen, "Tarihsel olarak diğer ülkelerdeki diğer büyük limanların gelişmesine baktığınızda bu tür limanların zaman içinde şehir dışına kaydığı ve gürültü ve çevre kirliliğini azaltma adına şehirden uzağa kaydığını görüyoruz. 2009'dan bu yana Alsancak İzmir bölgesindeki kargo hacminin yüzde 60'ı Aliağa'ya kaymakta. Bu da benzer bir gösterge. Alsancak kendi yetenekleri ve pazarı olan önemli bir yer. Aliağa Alsancak'a 60 km mesafede. İzmir'deki ticaret, ithalat ve ihracat açısından Alsancak limanı hala bir fırsattır. Bu limanın da hizmet vereceği önemli bir pazardır" dedi.

Larsen ilk geminin 2016 başlarında geleceğini hatırlatarak, "Vinçlerin ve diğer konteyner elleçleme ekipmanlarının tamamlanarak kurulum ve test süreçleri gerçekleştirilecek olup bunları takiben, APM Terminals İzmir'e, ilk gemi uğrağının 2016 yılı başında gelecek" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Petlim'le, İzmir İhracatının Maliyet Yükü Azalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement