PKK'nın Elektrik Sayacı Oyunu Europol Tesat - 2014 Raporunda: Grup Hala Kandil'den Yönetiliyor - Son Dakika
Güncel

PKK'nın Elektrik Sayacı Oyunu Europol Tesat - 2014 Raporunda: Grup Hala Kandil'den Yönetiliyor

EUROPOL, PKK'nın özellikle finansman sağlamak üzere Belçika'da bir "elektrik sayacı" yöntemine başvurduğunu belirterek TESAT 2014 raporund anlattı.

28.05.2014 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EUROPOL, PKK'nın özellikle finansman sağlamak üzere Belçika'da bir "elektrik sayacı" yöntemine başvurduğunu belirterek TESAT 2014 raporund anlattı. EUROPOL, PKK ve Türk hükümetinin 2013'te kısmi bir barış anlaşmasına vardığını, Türkiye'de terörist saldırıların önemli ölçüde azaldığının gözlendiğini belirterek, "Ancak, grubun ana askeri kanadı hala kuzey Irak'taki, son dönemlerde liderliğin yeniden karşılıklı değiştiği üs olan Kandil dağlarından idare ediliyor. PKK çoğunlukla güney doğu Türkiye'deki askeri konvoyları hedef alan sınırlı sayıda saldırı gerçekleştirdi" dedi. Türkiye'den, PKK'nın Türk sınırları dâhil olmak üzere, uyuşturucu kaçakçılarından zorla para topladığını ortaya koyan raporlar geldiğini belirten EUROPOL, örgütün ayrıca uyuşturucu kaçakçıları arasındaki iç anlaşmazlıklarda aracılık ve koruma sağladığı iddiasını yansıttı.

-TESAT 2014-

EUROPOL'ün "Avrupa Birliği Terörizm Durum ve Eğilimler 2014 - TESAT) raporu yayınlandı. Raporda 2013 yılında AB'de yedi kişinin terör saldırıları sonucu öldüğü belirtilirken bunlar, Londra'da bir İngiliz askeri, İngiltere'de Midlands'ta yaşlı bir Müslüman, Atina'da iki aşırı sağ kanat parti üyesi ve Paris'te PKK'nın üç üst düzey üyesi şeklinde sayıldı.

"Ana yargılamalar ve eğilimler" bölümünde AB'nin bölge dışında faaliyet yürüten terörist gruplar için bir "finansman, lojistik, göçmen ve tedarik" alanı olmaya devam ettiği belirtildi. Raporda, "Bu, özellikle ama bunlarla sınırlı olmamak üzere, ana operasyonel faaliyetleri AB ya da AB çıkarlarına yönelmemiş Türk terörist grupları PKK ve DHKP/C, Kuzey Kafkaslardan terörist gruplar ve Lübnan Hizbullah için geçerlidir" denildi.

-SURİYE SINIRININ ERİŞİLEBİLİRLİĞİ...-

Suriye'nin silahlı gruplara katılma arayışında bulunanlar için tercih edilen bir destinasyon olduğunu, Türk-Suriye sınırının erişilebilirliğinin, bu ülkeye gidecek Avrupalı gönüllülerin tercihlerini etkilediğini belirten EUROPOL, "Suriye'ye seyahat rotaları söz konusu olduğunda Türkiye büyük bir transit merkez: Konumu Avrupa ve Asya arasındaki kavşak noktasında ve civarı Orta Doğu ve Kuzey Afrika, bu diğer destinasyonlara ve diğer destinasyonlardan (örneğin Afganistan- Pakistan bölgesi ve Somali) terörist seyahatler için bir transit ülke rolü de oynadığı anlamına geliyor" dedi.

-DHKP/C-

Raporda DHKP/C hakkında, "Türkiye'de Marksist-Leninist rejimi yerleştirmeye çalışan terörist bir örgüt" denilirken 2012'den bu yana Türkiye'deki şiddet eylemlerini hızlandırdığı, siyasetçileri, orduyu, yargıyı, Türk işadamlarını ve ABD kökenli özel şirketleri hedef aldığı kaydedildi. Örgütün lojistik ve finansal amaçları için AB ülkelerinde illegal yapılar kurduğu, bunların "Türkiye ve Kürdistan'daki Siyasi Tutuklularla Dayanışma Komitesi" tarafından desteklendiği, 2013'te Avusturya, Almanya, Yunanistan, İtalya ve İspanya'da 16 DHKP/C şüphelisinin gözaltına alındığı kaydedildi.

-TERÖRİZMİN FİNANSMANI-

PKK'nın önemli büyüklükte finansal destek amacıyla Batı Avrupa'daki Kürt toplumundan uzun süredir yararlandığı belirtilen raporda, desteğin üyelik aidatı, yayın gelirleri ve etkinliklerden gelirler şeklinde sağlandığı kaydedildi. PKK liderliğinin her yıl bağış kampanyası düzenlediği, 12 Şubat 2013'te 23 kişinin PKK bağlantıları ya da finansmanına katıldığı şüphesiyle Fransa ve İspanya'da gözaltına alındığı belirtildi.

-PKK'NIN ELEKTRİK SAYACI OYUNU-

Raporda PKK'nın para sağlamak için bulduğu ve geçen yıl Belçika'da ortaya çıkarılan yeni bir suç metodu anlatılırken, bazı Kürt toplumu mensuplarına ev ya da işyerlerindeki elektrik sayaçlarını manipule etmeleri önerisinde bulunulduğu, buradan elde edilen önemli yasadışı gelirin toplanarak PKK'ya gönderildiği yöntemi anlatıldı.

-CEZALAR-

AB'de ayrılıkçı terörün ETA, Muhalif Cumhuriyetçiler ve PKK'yı kapsadığı, Danimarka'da 2012 yılında Roj TV A/S ve Mesopotamia Broadcast A/S METV'in cezalandırıldığı hatırlatıldı. Cezaların her iki kurumun sürekli PKK ile ilgili televizyon programları yayınladığı, böylece PKK için sözcülük görevi yaptığı, PKK ve terörist faaliyetlerini yüceltirken terörist faaliyetle örgüte katılım yayınında bulunduğu için verildiği kaydedilirken şöyle devam edildi:

"Kopenhag Şehir Mahkemesi onları terörist örgüte yardım ve yataklıktan suçlu buldu ve her birini 350 bin avro para cezasına çarptırdı. PKK AB'nin terörist örgüt listesinde. Ancak bu PKK'nın Danimarka'da terörist örgüt olarak görülmesi için yeterli değil. Yüksek Mahkeme Temmuz 2013 yargılamasında, Roj TV A/S ve Mesopotamia Broadcast A/S METV'yi PKK'nın eylemlerine yardım ve yataklık sağlamaktan suçlu buldu ve o, bir terörist örgüt bulundu. Televizyonlar da 670 biner euro ödemeye ve sonraki bildirime kadar yayınların durdurulması cezasına çarptırıldı."

-ÜÇ KADINDAN İKİSİ PKK FİNANSÇISI-

Raporun PKK'ya ayrılan bölümünde örgüt hakkındaki değerlendirmelerden bazıları şöyle:

"-9 Ocak 2013'te üç Kürt kadın Paris'teki (Fransa) Kürt Enstitüsü'nde öldürüldü. Kurbanlardan ikisi PKK'nın Avrupa yapılanmasının eski üyelerindendi, etkin şekilde örgüt faaliyetlerinin finansmanı içinde bulunuyorlardı. Her ne kadar 30 yaşında bir etnik Kürt olaydan sonra Paris'te tutuklandıysa da rapor yazıldığı sırada saldırının arkasındaki motivasyon belirlenememişti.

-AB'deki PKK yapılanmalarına karşı güvenlik önlemleri mali aygıtı ve ana propaganda çıkış noktalarını hedefliyor... İspanyol şehirlerindeki baskınlarda 28 bin avro nakit ve silahlar ele geçirildi.

-PKK'nın Avrupa'daki eğitim faaliyetlerini temelde Belçika temelli Mezopotamya Sosyal Bilimler Araştırma Akademisi yoluyla koordine edildiği ileri sürüldü. Eğitilen kişilerin PKK'nın kuzey Irak'taki kamplardan yönetilen silahlı HPG'ye katıldıkları bildiriliyor.

-2013'te bir Danimarka mahkemesi Roj TV, MMC ve Nuce TV gibi televizyon kanallarını işletip kontrol eden Mesopotamia Broadcasts'ı PKK'dan finansal destek kabul ettiğine hükmettikten sonra cezalandırdı. Şirket sonuç olarak terörizmi desteklemekten hüküm giydi ve yayıncılık haklarından mahrum kaldı.

-PKK ve Türk hükümeti 2013'te kısmi bir barış anlaşmasına vardı. Türkiye'de terörist saldırıların önemli ölçüde azaldığı gözleniyordu. Ancak, grubun ana askeri kanadı hala kuzey Irak'taki, son dönemlerde liderliğin yeniden karşılıklı değiştiği üs olan Kandil dağlarından idare ediliyor. PKK çoğunlukla güney doğu Türkiye'deki askeri konvoyları hedef alan sınırlı sayıda saldırı gerçekleştirdi. Türklerin raporları, uyuşturucunun Avrupa piyasalarına transfer sürecinin bir parçası olarak PKK'nın Türk sınırları dahil, uyuşturucu kaçakçılarından zorla para topladıklarını ortaya koyuyor. Örgütün ayrıca uyuşturucu kaçakçıları arasındaki iç anlaşmazlıklarda aracılık ve koruma sağladığı iddia ediliyor.

-PKK ve Suriye'deki eşdeğeri PYD 2013 yılında Suriye'deki çatışmaya dâhil oldu."

Europol direktörü Rob Weinwright, rapora yazdığı önsözde Kolombiya, Rusya, İsviçre, Türkiye ve ABD yetkililerine bu çalışmanın hazırlanmasındaki katkılarından dolayı minnettarlığını ifade etti.

Raporda AB'de terörist tehdidin şiddetli ve çok yönlü olduğu belirtilirken, en büyük terörist saldırıların, 2013'te önemli ölçüde azalsa da ayrılıkçı gruplardan meydana geldiği belirtildi. Ayrılıkçı olayların büyük bölümünün küçük ölçekli olduğu kaydedilen raporda, AB üye devletlerinin dini temelli terörizmi büyük bir tehdit olarak görmeye devam ettikleri belirtildi.

Sol kanat terörizmin saldırılarıyla bu kanada yönelik tutuklamaların artış gösterdiği kaydedilen raporda, "Sağ kanat aşırılar şiddet ve rahatsız edici davranış sergilese de genelde terörist yöntemlere başvurmuyor. Buna istisna geçen yıl İngiltere'de bir kişinin sergilediği faaliyetler oldu" denildi. Sağcıların İngiltere'de üç camiye saldırdıkları, Avrupa'da üç kişinin tutuklandığı, aşırı sağın Yunanistan'da cinayetlere kadar ulaştığı, hareketlerin yabancı düşmanlığından beslendiği kaydedildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel PKK'nın Elektrik Sayacı Oyunu Europol Tesat - 2014 Raporunda: Grup Hala Kandil'den Yönetiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement