Plan ve Bütçe Görüşmeleri - Son Dakika
Politika

Plan ve Bütçe Görüşmeleri

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bütçe açıkları yüzde 10’lardan yüzde 1.3’lere gelmiştir.

25.01.2016 20:08

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bütçe açıkları yüzde 10'lardan yüzde 1.3'lere gelmiştir. Kamu borç yükünün milli gelire oranı önemli ölçüde azalmış" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2016 Merkezi Yönetim Bütçesi görüşüldü. Maliye Bakanı Ağbal'ın katılımıyla düzenlenen oturumda, bütçenin geneli hakkında ve Sayıştay tezkerelerinin üzerinde görüşmeler yapıldı.

Maliye Bakanı Ağbal, Sayıştay Raporları'na değinerek, "Büyük bir kütleden üç örnek. O üç örnek sistematik hata değil. Sistematik olarak yönlendirilen bilinçli bir şekilde yapılan aykırılık değil. Sayıştay'ın kendi denetimlerinde de vardır. Bir Sayıştay bulgusunun önemlilik dediğimiz derecelendirmeye uygun olarak raporlandırılması gerekir. Bu anlamda raporlamalarını bu önemlilik kavramına uygun olmadığını düşünüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kendisine gelen raporları ifade ettiği anlam hususunda daha doğru bir resmi görebilmesi için toplum içinde mevzuata aykırılıkların önemlilik bağlamında ne anlama geldiğinin söylenmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Siz söyleyin o zaman. Siz söyleyin de duyalım o zaman. Niye aşmadığını düşünüyorsunuz. Sayıştay'a yeni düzenleme geliyor, arkadaşlar" şeklinde konuştu.

Kamu Maliyesi konusunda iyileşmeler sağlandığını belirten Ağbal, "Bütçe açıkları yüzde 10'lardan yüzde 1.3'lere gelmiştir. Kamu borç yükünün milli gelire oranı önemli ölçüde azalmış. Bırakın 2002'yi. 2011'den bu tarafa kamu maliyesi sürekli şekilde iyileşmektedir. Bu ülkede bir göstergenin iyileşmiş olmasından hepimiz sevinmemiz lazım. Bankacık sistemi göstergelerimiz uluslararası karşılaştırmalar bağlamında son derece iyi. 2016 yılı makroekonomik hedeflerimiz, sağlanan siyasi istikrar ortadayken gerçekçiydi" diye konuştu.

Türkiye'nin siyasi istikrarının sağlandığını, ekonomik göstergelerin olumlu olduğunu söyleyen Bakan Ağbal, "2016 yılının 2015 yılına göre belirsizliklerin biraz daha azalacağı bir yıl olacağını öngörüyoruz. Küresel büyümenin 2016 yılında yukarı yönlü bir ivme kazanacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ağbal, ödenek üstü harcamalarla ilgili ise, "1990'lı yıllar ödenek üstü harcamaların bol bol yapıldığı yıllar olmuştur. Yılbaşı bütçe ödenekleri rakamları ile karşılaştığım zaman; 1990'lı yıllar boyunca. 1990 başlangıç ödeneği 64 katrilyon, yıl sonu gerçekleşmesi 68 katrilyon. 1991 yılı 101 katrilyon, gerçekleşen 132 katrilyon. Bunların hepsi ek ödenekle tamamlanmış" açıklamasını yaptı.

"Bana 2002'yi söyle. 2002'de ne kadar sapma var. 2002'yi bekliyoruz" ifadelerini kullanan MHP Antalya Milletvekili Günal'a Bakan Ağbal "98 katrilyon, 105 katrilyon" karşılığını verdi.

"Ne kadarı yapılmış? Ek ödenek var mı?" sorusunu soran Günal, sorularına cevap almadığını söyleyerek, "Soruya cevap vermiyorsunuz ki, Sayın Bakanı da uyarın. Sorular burada. Hiç olmadı. Bize söylüyorsunuz ama hiç olmadı" ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, Türkiye'nin güvenliği sağlayacak gücü olduğunu belirterek şunları dedi:

"Milli birlik ve kardeşlik projesi bağlamında barış ve kardeşlik ortamı vardı. Bu ortamı sağlayan AK Parti'nin kendisidir. Terörizmin neden olduğu ekonomik kayıplara karşı duyarlılık sergilediler. Bizim birinci önceliğimiz insan, siz insanı unuttunuz."

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise, "Hiçbir şey insan hayatı ile mukabele edilemez" şeklinde konuştu.

Ağbal, silahları sorgulayarak, "O zaman o silahların ne işi var orada?" diye konuştu.

Yıldırım'ın 'ben mi koydum' sorusuna Ağbal, "Evet siz koydunuz. Siz koymadınız. Siz benim ne demek istediğimi anladınız" yanıtını verdi. Yıldırım da, "Yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Ağbal, Yıldırım'a yönelik olarak, "Asla sizi kastetmedim" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Plan ve Bütçe Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement