SPK'dan Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Taslağı - Son Dakika
Ekonomi

SPK'dan Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Taslağı

Sermaye Piyasası Kurumu, Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ taslağını görüşe açtı.

24.07.2014 11:03  Güncelleme: 11:56

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı"nı görüşe açtı. Hizmet sağlayıcılık faaliyetinin varlık yönetim şirketleri tarafından da yerine getirilebilmesini sağlayan, yedek hizmet sağlayıcı belirlenmesi ihtiyari hale getiren taslağa ilişkin görüşler 4 Ağustos 2014 tarihine kadar iletilecek.

SPK, "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı"na ilişkin yazılı açıklama yaptı. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında hazırlanan "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği"nin 21 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğine dikkat çeken SPK, uygulamanın sağlıklı olarak yönlendirilebilmesini ve teminatlı menkul kıymet ihracına daha fazla işlerlik kazandırılabilmesini teminen hazırlanan "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı"nın görüşe açıldığını bildirdi.

-TASLAĞIN GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER-

Açıklamaya göre tebliğ değişikliği ile hizmet sağlayıcılık faaliyetinin varlık yönetim şirketleri tarafından da yerine getirilebilmesi sağlanacak. Yedek hizmet sağlayıcı belirlenmesi ihtiyari hale getirilecek. Türev araçların karşı taraflarının sahip olmaları gereken derecelendirme notu yatırım yapılabilir seviye olarak yeniden belirlenmekte; türev araçların teminat uyum ilkelerinin kontrolünde etkin olarak kullanılabilmesine yönelik iyileştirmeler yapılacak. Teminat varlıklardan tahsil edilen nakdin teminat uyum ilkeleri ihlal edilmediği ve ihraççının yükümlülüklerini yerine getirdiği müddetçe serbest tasarruf edilebilmesi hususuna netlik kazandırılacak. Teminat varlıkların idaresine ilişkin esaslar netleştirilmekte, teminat varlıkların idaresinde dışarıdan hizmet alımına ilişkin esaslar belirlenecek.

Taslak ile teminat defterinin Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.'ye günlük olarak iletilmesinin istisnaları düzenlendi. İpotek teminatlı menkul kıymet ihraçları kapsamında yapılacak stres testi senaryolarında teminat fazlası oranının yalnızca zorunlu olan kısmının ikame varlıklardan oluşmasına yönelik düzenleme yapıldı. Taslak ile ayrıca yurt dışı ihraçlarda yerine getirilmesi gereken yükümlülükler açık bir şekilde düzenlendi.

Tüm kişi ve kuruluşlar tebliğ taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 4 Ağustos 2014 tarihine kadar tmk@spk.gov.tr e-posta adresine ya da Kurula yazılı olarak gönderebilecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi SPK'dan Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Taslağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement