Suriyelilerin İmdadına Öncüpınar Yetişiyor - Son Dakika
Güncel

Suriyelilerin İmdadına Öncüpınar Yetişiyor

Suriyelilerin İmdadına Öncüpınar Yetişiyor

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle zor günler geçiren Suriyelilere giden insani yardımların yarısına yakını Öncüpınar Sınır Kapısından gönderiliyor.

14.08.2014 11:28  Güncelleme: 12:41

KEMAL KARAGÖZ - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle zor günler geçiren Suriyeliler, Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan gönderilen insani yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin Suriye sınırında 7 resmi kapısı ile 11 insani yardım noktası bulunuyor. İç savaşın başladığı ilk zamanlarda Suriyelilere birçok noktadan yardım ulaştırılırken, çeşitli muhalif grupların çatışmaları, rejim birliklerinin saldırıları gibi nedenlerden dolayı yardımlar artık Kilis'teki Öncüpınar ve Hatay'daki Cilvegözü sınır kapılarından gerçekleştiriliyor.

Kilis Vali Yardımcısı ve Öncüpınar Mülki İdari Amiri Ulaş Akhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de başlayan iç çatışmalar nedeniyle çok sayıda Suriyelinin ülkesini terk ederek Ürdün, Irak, Lübnan ve Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin önemli bir bölümünün çadır ve konteyner kentlere yerleştirildiğini ifade eden Akhan, "Ayrıca Suriyelilere yapılacak yardımların organize edilmesi amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay iş birliğiyle sınırda 11 yardım noktası oluşturuldu. Bu yardım noktalarında devletin, sivil toplum örgütlerinin ve uluslararası yardım kuruluşlarının Suriye'ye ulaştırılmak üzere gönderdikleri yardımlar, Kızılay ve AFAD personeli tarafından Suriye'den gelen taleplere göre değerlendirilerek, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor" dedi.

Sürecin başlangıcından itibaren özellikle Öncüpınar Sınır Kapısı'nın yardımların ulaştırılmasında önemli noktalardan biri olduğununa işaret eden Akhan, istatistiklere göre, Suriye'ye ulaştırılan yaklaşık 635 milyon liralık yardımın 320 milyon liralık bölümünün Öncüpınar'dan Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını kaydetti.

- BM insani yardım tırları Öncüpınar'dan geçiyor

Akhan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı son karar gereği Suriye'ye ulaştırılacak yardımların doğrudan Türkiye'deki iki kapı üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını söyledi.

Son iki haftada BM'ye ait 30 tırın Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçtiğini belirten Akhan, şöyle konuştu:

"Çatışmaların ilk başladığı dönemlerde Öncüpınar'ndan yapılan yardımlar daha çok Halep içerisindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyordu. Şu anda diğer kapıların kapalı olması nedeniyle yalnızca Hatay Cilvegözü ve Kilis Öncüpınar sınır kapılarından gerçekleştiriliyor. Yardımlar Kuzey Suriye'nin tamamına gönderiliyor. Haseke kentinden İdlib'e uzanan geniş bir coğrafyaya yayılıyor. İç savaşın başladığı günden bu yana Suriye'ye giden insani yardımların yüzde 50'si Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçti." - Kilis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyelilerin İmdadına Öncüpınar Yetişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement