Tatvan'da Tam Bodur Elma Yetiştiriciliği - Son Dakika
Yerel

Tatvan'da Tam Bodur Elma Yetiştiriciliği

Tatvan\'da Tam Bodur Elma Yetiştiriciliği

Tatvan ilçesine kurulan tam bodur elma bahçesinden yüksek verim alındı.

11.09.2013 12:43

Tatvan ilçesine kurulan tam bodur elma bahçesinden yüksek verim alındı.

Adabağ köyü Taşburun mevkinde oluşturulan bahçeyi inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Kurban, Tatvan'ın sadece sebze yetiştiriciliyle değil, meyve yetiştiriciliğiyle de büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Tatvan'da 2 tam bodur meyve bahçesi kurulduğunu belirten Kurban, tesislerden birinin yeni kurulduğunu diğerinin ise 4 yıl önce Adabağ köyünde oluşturulduğunu ifade etti.

40 dönüm arazi üzerine kurulan bahçeden yüksek verim elde edildiğini anlatan Kurban, şöyle konuştu:

"Bu meyve ağacının boyu yaklaşık bir ile bir buçuk metre arasında. Oluşturulan bahçedeki meyvelerin verimi ve kalitesi son derece yüksek. 40 dönümlük bahçeden yaklaşık 300 ton elma bekliyoruz. Buna benzer ilçemizde iki tesis oluşturuldu. Son 3 yılda valilik ve özel idarenin de desteğiyle ilçemiz de 80'e yakın yarım bodur meyve bahçesi de oluşturduk. Bu her yıl artacak. Tatvan önümüzdeki yıllarda meyvede söz sahibi olacaktır."

Üreticinin pazar konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Kurban, eylül ayı sonlarına doğru hasadı yapılacak olan elmaların, yurdun dört bir yanına ihraç edileceğini kaydetti.

Adabağ köyünde oluşturulan bahçede telli terbiye ve damla sulama sistemlerinin kurulduğunu belirten Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı İsmail Fehmi Kara ise  tesiste dönüm başına 333 meyve ağacı yerleştirdiklerini söyledi.

Meyvecilikte verimin her geçen yıl artacağına işaret eden Kara, bu bahçelerin ilaçlama ve hasat anlamında çok büyük avantaj sağladığını açıkladı.

Bölgede meyveciliğin diğer bölgelere göre büyük avantajının olduğunu belirten kara, "Bu bölgede ağaçlar daha geç hasat veriyor. Bu da depolama ömrünü uzatıyor. Çünkü elmalar genellikle soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Böylece hem maliyet düşüyor hem de geç hasat edilen meyveler haziran ayına kadar muhafaza edilebiliyor" diye konuştu. - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tatvan'da Tam Bodur Elma Yetiştiriciliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement