TBMM Başkanı Çiçek Umman'da - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Çiçek Umman'da

Umman Şura Meclisi Başkanı el Maaveli ile görüşen Çiçek: "Türkiye'de savunma sanayi önemli mesafa katetti, ürettiği ürünler hem fiyat olarak hem kalite olarak çok yukarılara çıktı.

07.12.2014 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Umman'da, Şura Meclisi Başkanı Şeyh Halid bin Hilal bin Nasır el-Maaveli ile ile bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye'de savunma sanayinin önemli mesafe katettiğini belirten Çiçek, "Ürettiği ürünler hem fiyat olarak hem kalite olarak çok yukarılara çıktı. Buradaki ihalelere bizim firmalarımız katılıyor, bu konuda desteğinizi bekliyoruz" dedi.

Çiçek, Umman'ın Başkenti Muskat'taki resmi temasları çerçevesinde, Umman Şura Meclisi Başkanı el-Maaveli ile önce baş başa görüştü, daha sonra milletvekillerinin de hazır bulunduğu heyetler arası toplantıda bir araya gelindi.

El-Maaveli, görüşmede, ülkesi ve başkanlığını yaptığı Meclis hakkında bilgi verdi.

Ziyaretin iki tarafın iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığını belirten el-Maaveli, hem ülkesinin de hem de Türkiye'nin, dünya barışının gelişmesini istediğini söyledi. El-Maaveli, Arap, ve Müslümanlar ile diğer ülkelerle iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.

El-Maaveli, bulundukları bölgenin barış, refah ve istikrarı için harcanan her türlü çabaya destek verdiklerine işaret ederek, "Demokrasiyi bir gecede gerçekleştiremezsiniz, bu hedefe doğru ilerlemek zaman alacaktır" diye konuştu.

"Türkiye ve Umman ilişkileri 16. yüzyıla dayanıyor"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Umman'da gördükleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, Şura Meclisi Başkanı el-Maaveli'yi Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

Türkiye ve Umman ilişkilerinin 16. yüzyıla kadar dayandığını dile getiren Çiçek, "İlişkilerimiz tarihi ilişkilerdir ve halktan halka da kalben yakınlık duyduğumuz bir ilişkidir" ifadesini kullandı.

Çiçek, geçen yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 40. yılını kutladıklarını ifade ederek, "Dost ve kardeş bir ülke olarak inandığımız Umman'daki gelişmeleri, kalkınma çabalarını ve refah düzeyini memnuniyetle takip ediyoruz. Majeste Sultan Kabus'un dirayetli yönetiminde elde edilen başarılar bizi de memnun etmektedir. Bir an evvel sağlığına kavuşmasını, Umman'a dönmesini ve Türkiye'ye beklediğimizi de ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Cemil Çiçek, karşılıklı ziyaretler ne kadar sık olursa, iki ülke ilişkilerine o kadar yarar sağlayacağına işaret ederek, parlamentolar arası temasların da bu ilişkilerde ayrı bir öneminin bulunduğunu vurguladı.

İki ülkenin uluslararası birçok kuruluşta iş birliği yaptığına değinerek, buralarda dayanışma içinde olmanın hem Umman hem de Türkiye'ye yarar sağlayacağını aktardı.

Türkiye ve Umman arasında herhangi bir sorun olmadığına dikkati çeken Çiçek, "Dış politika ilişkilerimizde Umman'ın stratejik bir önemi var. İnanıyoruz ki iki ülke ilişkileri ne kadar gelişirse, sadece iki ülke bakımından değil, bölge açısından da bu önemli olur. İlişkilerimizi sadece siyasi anlamda değil, ekonomik, ticari, kültürel ve turizm alanlarında da geliştirebiliriz. Bunun için çok önemli imkanlar ve fırsatlar var, bunları değerlendirebiliriz" dedi.

Cemil Çiçek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkmasının hedeflendiğini, ancak bunun da yetmeyeceğini, bunun çok daha fazlasına ulaşacak potansiyele sahip olunduğunu ifade etti.

- Askıya alınan serbest ticaret anlaşması

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında 3 yıl önce askıya alınan serbest ticaret anlaşmasının tekrar canlandırılabileceğini, bunun sadece ekonomiye değil, diğer ilişkilere de faydasının olacağını vurgulayan Çiçek, "Bu nedenle bu yöndeki müzakerelerin bir an evvel başlaması bizim arzumuzdur, bu yöndeki desteğiniz önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Çiçek, savunma ve güvenlik konusunda birçok ülkenin olduğu gibi Türkiye ve Umman'ın da ihtiyaçları bulunduğunu belirterek, "Bu, başka bir iş birliği alanıdır. Onun için inanıyoruz ki siz dostlarımızla savunma sanayi alanında daha yakın bir işbirliğine girişebiliriz. Türkiye'de savunma sanayi önemli mesafe katetti, ürettiği ürünler hem fiyat olarak hem kalite olarak çok yukarılara çıktı. Buradaki ihalelere bizim firmalarımız katılıyor, bu konuda desteğinizi bekliyoruz" diye konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, Umman Başbakan Yardımcısı Seyyid Fahd bin Mahmud el-Said ve Umman Devlet Konseyi Başkanı Yahya bin Mahfuld el-Masri ile de görüştü. Cemil Çiçek, görüşmelerinin ardından Muskat Opera Binası'nı ziyaret etti.

Cemil Çiçek, daha sonra Umman Şura Meclisi Başkanı el-Maaveli'nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Çiçek'e görüşme ve ziyaretlerinde, eşi Gülten Çiçek, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Türkiye-Umman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Muhyettin Aksak, Türkiye- Ürdün Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Erdoğan, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ile TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Kemal Kaya da eşlik etti. - Umman

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek Umman'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement