TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP'li Öğüt, kürsüye yat maketi, mazot ve pırlanta ile çıkarak, çiftçinin kullandığı yakıttan alınan verginin, yatlardaki mazot ve pırlanta üzerinden alınmadığını söyledi AK Parti'li Bilgiç, Öğüt'ün, 2011'de verdiği soru önergesinde, pırlantada uygulanan yüzde 20 ÖTV'nin kaldırılmasını istediğini anımsattı.

28.05.2014 16:47

TBMM Genel Kurulu'da, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, kürsüye yat maketi, mazot ve pırlanta ile çıkarak, çitçinin kullandığı yakıttan alınan verginin, yatlardaki mazot ve pırlanta üzerinden alınmadığını söyledi. AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise Ensar Öğüt'ün, 2011'de verdiği bir soru önergesinde, pırlanta için uygulanan yüzde 20 ÖTV'nin kaldırılmasını istediğini anımsattı.

Genel Kurul'da, CHP'nin, çiftçinin kullandığı mazottan alınan vergiyle ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi görüşüldü.

Öneri üzerine söz alan Ensar Öğüt, kürsüye mazot, pırlanta ve bir yat maketiyle geldi. Öğüt, çiftçinin üretim için kullandığı mazot üzerinden yüksek vergiler alındığını, ancak bu verginin lüks yatlarda tüketilen mazottan alınmadığını ifade etti. Kürsüden pırlantayı gösteren ve 3 bin liraya kiraladığını belirten Öğüt, vergi adaletsizliğindeki aynı durumun bu değerli taş için de geçerli olduğunu dile getirdi.

Öğüt, "Lüks yata binen zenginler ÖTV, KDV ödemiyor, pırlanta dışarıdan geldiği zaman vergi yok ama gariban çiftçiden, kullandığı mazot için kat kat vergi alıyorsunuz. Fakirin hakkını zengin yiyor" dedi.

-"Pırlantada ÖTV'nin kaldırılmasını istemişti"

AK Parti'li Bilgiç ise Ensar Öğüt'ün, 22 Temmuz 2011 tarihinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, pırlantada uygulanan yüzde 20 oranındaki ÖTV'nin kaldırılmasını istediğini, aksi halde sektörün büyüyemeyeceğini belirttiğini anımsattı.

Bilgiç, Türkiye'de kıymetli taşlardan KDV alınmadığını ancak ÖTV uygulamasının devam ettiğini belirtti.

Tarım sektörü ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Bilgiç, sektörün, AK Parti iktidarı döneminde büyüdüğünü ifade etti. Bilgiç, tarım sektöründe üreticiye yönelik 58 yeni destek getirdiklerini kaydetti.

Çiftçiden alınan KDV'nin yüksek olduğuna yönelik eleştirileri doğru bulduğunu belirten Bilgiç, "Çiftçilerimiz gerçek mükellef değil, götürü mükellef. Bu nedenle yüzde 18 KDV ödüyorlar ama fatura kesemedikleri için indirim söz konusu olamıyor. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım" dedi.

Yeniden söz alan Ensar Öğüt ise o dönemde kuyumcuların, mücevher sektöründeki derneklerin temsilcilerinin arayarak, "dışarıdan gelen pırlanta üzerinden ÖTV alınmıyor, bizden neden alınıyor?" dediklerini, kendisinin de bunun üzerine söz konusu soru önergesinde "madem dışarıdan gelen pırlanta için alınmıyor Türkiye'deki pırlantadan da alınmasın" demek istediğini söyledi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, çiftçinin zor durumda olduğunu, mazot ve gübrede KDV ve ÖTV'nin kaldırılması gerektiğini söyledi. Lüks yatlarda kullanılan mazotun çiftçinin kullandığı mazottan daha ucuz olduğunu kaydeden Varlı, "Benim anlattıklarımı, hobi bahçesinden başka toprak görmemiş insanlar anlayamaz" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye'de sermaye egemenliği altında eşitsizlik ve adaletsizliğin hüküm sürdüğünü savunarak, "Bu ülkede değerli taş kullanan nüfusun oranı nedir; süt, peynir tüketen nüfusun oranı nedir? Yatlardaki mazotta vergi yok, üreticinin kullandığı mazotta yüksek vergi söz konusu" diye konuştu.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, dünyada petrol üretmeyen ancak bütçesinde petrolden elde ettiği gelir en yüksek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement