TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HDP'nin Yenikapı'ya çağrılmayışının parti ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması gerektiğini belirterek, "Ben niye çağrılmadığınızı biliyorum.

17.08.2016 18:19

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HDP'nin Yenikapı'ya çağrılmayışının parti ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması gerektiğini belirterek, "Ben niye çağrılmadığınızı biliyorum." dedi. Altay'ın sözlerine HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Yenikapı'ya çağrılmamaktan sadece onur duyarız." yanıtını verdi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da uygulanan politikalara" ilişkin araştırma önergesinin bugün gündeme alınmasını grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.

CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Boğaz Köprüsü'nün adının Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesinin son derece anlamlı olduğunu söyledi. Erol, üçüncü köprüye ise İstanbul'u işgalden kurtaran, Cumhuriyeti kuran Atatürk'ün adını verilmesini önerdi. Erol, "Sayın Cumhurbaşkanımız o köprüyü açmaya gittiğinde, ben CHP Tunceli Milletvekili olarak Sayın Cumhurbaşkanımın yanında kurdeleyi kesmeye hazırım." dedi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin "sarayın rüzgarına kendisini kaptırdığını" öne sürerek, "Ey CHP, girdiğin yol, yol değil. Bu yol meşru değil, sarayın yoludur. 'Saray kaçak, gitmem' diyen Kılıçdaroğlu, koşa koşa gitti. Yenikapı'ya gitmeyeceğini söylüyordu kulağına fısıldandı, Yenikapı'ya gitti. Bu yaklaşım Kürt sorununu çözmez." görüşünü savundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Oslo'da, Dolmabahçe'de, İmralı, Kandil'de içtiğiniz kahvelerin fincanları soğumadı. O kahveleri içerken ne konuştuğunuzun gelin millete hesabını verin. Kürt sorununu çözmek isteyen, Mecliste çözer. Bu Meclisin dışında başka adres arayarak çözüm üretmeye çalışmak olsa olsa Kürt sorunundan beslenmektir. Genel Başkan, kaçak sarayla ilgili devlet krizi olunca oraya gideceğini en başta söyledi. Yenikapı'ya çağrılmayışınızı ya Erdoğan ya da siz açıklamak zorundasınız. Ben niye çağrılmadığınızı biliyorum." diye konuştu.

Beştaş da bunun üzerine, Yenikapı'ya çağrılmamaktan sadece onur duyacaklarını ifade ederek, böyle bir milli mutabakatın içinde olmaktan hiçbir zaman mutluluk duymayacaklarını belirtti.

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, AK Parti iktidarları olarak ellerinden geldiğince bölgede yeni birtakım çalışmaların imarı ve inşası için sabırla, sükunetle işin üstesinden gelmeye çalışıldığını anlattı.

Bölgedeki barış ve kardeşlik süreci içerisinde, bölge halkının yavaş yavaş terör örgütlerinden koparak devletin yanında yer almaya çalışmasının, atmosferi yeni baştan şekillendirmeye başlamasının, bazı çevreleri ciddi anlamda rahatsız ettiğini dile getiren Şahin, şu değerlendirmede bulundu:

" O süreç içerisinde vatandaşlarımızın belki zorunlu olarak bir tercihte bulunmaları gerekiyorsa terör örgütlerinin yanında, gücü onlarda görerek yanlarında olduklarına şahit olduk ama o süreci, özellikle, devlet erkanı olarak elimizden geldiğince kansız bir şekilde, bölgenin yeni baştan imar ve inşasını sürdürebilmek için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bundan rahatsızlık duyan terör ve teröre destek veren yereldeki güçlerin, unsurların maalesef bu süreçte rahatsızlık duyduklarını ve çatışma ortamını yeni baştan başlattıklarını gördük."

AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, Kürt değil, PKK sorunu olduğunu belirterek, PKK meselesinde herkesin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu'da sağlık, ekonomi, sosyal sorunların PKK, DAEŞ ve FETÖ'nün o bölge halkı üzerinde yaptığı baskıların bir sonucu olduğuna işaret eden Günnar, hasta başına düşen hekim sayısından, yatak sayısına varıncaya kadar bölgedeki tüm devlet imkanlarının Türkiye ortalamasıyla denk olduğunu anlattı.

Günnar, buna rağmen hastanelerin, okulların, ambulansların bombalandığını, tarandığını, memurların, çalışanların, vatandaşların dağlara kaçırıldığını ifade etti. Günnar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da eğitim ile sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin 15 Temmuz darbe girişimine rağmen sağlıklı yürütüldüğüne işaret etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Daha sonra yatırımların proje bazlı desteklenmesi, iki il merkezi değişikliği ve bazı kanun ile kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan "torba tasarı"nın görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement