TOBB Etü Spm: İşsizlikte Son 8 Ayın En Düşük Değeri Görülürken, Yıllık Seyir Yukarı Yönlü - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Etü Spm: İşsizlikte Son 8 Ayın En Düşük Değeri Görülürken, Yıllık Seyir Yukarı Yönlü

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ SPM), Nisan ayında son 8 ayın en düşük işsizlik rakamının görüldüğünü ancak, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ile mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranında son 3 aydır yatay seyrin sürdüğünü bildirdi.

16.07.2014 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ SPM), Nisan ayında son 8 ayın en düşük işsizlik rakamının görüldüğünü ancak, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ile mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranında son 3 aydır yatay seyrin sürdüğünü bildirdi. İşsizlik oranında son üç dönem boyunca gözlenen düşüşün, mevsim etkilerinden kaynaklandığını bildiren SPM "Yıllık değişimler incelendiğinde, işsizlik oranının yukarı yönlü seyrettiği açıkça görülmektedir. Geçen yılın aynı dönemine göre, hem işsizlik hem de tarım dışı işsizlik oranında 0.3 puanlık artışlar gerçekleşmiştir" denildi.

SPM Misafir Araştırmacısı Esra Doğan ve Yardımcı Araştırmacı İhsan Furkan Kılıç "Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri" adlı çalışmanın Temmuz-2014 sayısında Nisan ayı işsizlik oranlarını değerlendirirken; Nisan döneminde bir önceki döneme göre işsizlik oranında 0.7, tarım dışı işsizlik oranında 0.8 puanlık düşüşler gerçekleştiği, ancak geçen yılın aynı dönemine göre ise hem işsizlik hem de tarım dışı işsizlik oranında 0.3 puanlık artışların söz konusu olduğu ifade edildi. Çalışmada "Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı incelendiğinde; bir önceki döneme göre yatay seyir, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0.3 puanlık artış gözlenmektedir. Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise geçen döneme göre 0.1, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puanlık artış göstermiştir" denildi.

-"MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLER GEÇEN YILA GÖRE KÖTÜ"-

Nisan ayı genel işsizlik oranının yüzde 9 seviyesinde gerçekleşmesinin Mart dönemine göre 0.7 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0.3 puanlık artış anlamına geldiği; yüzde 9.1 olarak açıklanan mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranında Mart dönemine göre yatay seyir, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0.3 puanlık artış gözlemlendiğine dikkat çekilen çalışmada "Yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşen tarım dışı işsizlik oranı, bir önceki döneme göre 0.8 puanlık düşüşe işaret etti. Geçen yılın aynı dönemine göre ise 0.3 puanlık artış söz konusu. Yüzde 11.1 olarak açıklanan mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise Mart dönemine göre 0.1, geçen yılın aynı dönemine göre 0.4 puanlık artış göstermiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

-"SANAYİ İSTİHDAMINDAKİ KARARLI ARTIŞ DURMA NOKTASINDA"-

Mevsim etkilerinin olumlu katkısının sanayide de görüldüğünü ve Merkez Bankası'nca açıklanan Nisan ayı kapasite kullanım oranında bir önceki aya göre 1.3 puanlık artış gözlendiği, mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi kapasite kullanım oranındaki artışın 0.6 puanla sınırlı kaldığı ifade edilen çalışmada, "Buna ek olarak, sanayi istihdamında 2013'ün son çeyreğinden bu yana gözlenen kararlı istihdam artışının, son iki dönemdir yavaşladığı ve binde bir oranındaki artışlarla sınırlı kaldığı görülmektedir. Mevsimselliğin olumlu etkisi, sanayi üretim endeksine de yansımıştır. Mayıs ayında; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1 oranında azalmıştır" analizi yapıldı.

-SPM'NİN MAYIS AYI BEKLENTİSİ-

Çalışmanın sonuç bölümünde ise şu değerlendirmeye yer verildi:

"TOBB ETÜ SPM olarak gelecek döneme ait beklentimiz; (yaz mevsiminin olumlu etkisinin de katkısıyla) sanayi istihdamının 2013'ün aynı döneminde gerçekleşen değerin üzerinde seyredeceği ancak, Nisan dönemine göre önemli bir artış kaydetmeyeceği şeklindedir. Mevsimselliğin olumlu katkısının işsizlik oranına da yansıması mümkündür. Mayıs döneminde, işsizlik ve tarım dışı işsizlik oranlarında mevsim etkilerine bağlı düşüşler gözlense de; mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik ve tarım dışı işsizlik oranlarında düşüş beklenmemelidir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi TOBB Etü Spm: İşsizlikte Son 8 Ayın En Düşük Değeri Görülürken, Yıllık Seyir Yukarı Yönlü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement