Ttk'da Yıllık 13 Milyon 300 Bin Lira Tasarruf Hedefleniyor - Son Dakika
Güncel

Ttk'da Yıllık 13 Milyon 300 Bin Lira Tasarruf Hedefleniyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, klasik yöntemle 90 kişiyle yapılan günlük 208 tonluk kömür üretimini, 27 kişiyle 587 tona çıkaran mekanizasyon sisteminin faaliyete geçmesiyle, toplam maliyetlerde ortalama 13 milyon 300 bin lira tasarruf sağlanacağını söyledi.

17.04.2014 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, klasik yöntemle 90 kişiyle yapılan günlük 208 tonluk kömür üretimini, 27 kişiyle 587 tona çıkaran mekanizasyon sisteminin faaliyete geçmesiyle, toplam maliyetlerde ortalama 13 milyon 300 bin lira tasarruf sağlanacağını söyledi.

TTK Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyonu toplantısına, KİT Alt Komisyonu Başkanvekili AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, komisyon üyeleri AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Hazine Müsteşarlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı bürokratları katıldı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, toplantının açılışında kurum faaliyetleri ile üretime ilişkin sunum yaptı. İnan, TTK'nın geçen yıl 1 milyon 369 bin 921 ton, bu yılın ilk 3 ayında ise 347 bin 553 ton üretim yaptığını söyledi. 1990-2013 yıllarında yer altından 29 bin 882, yer üstünden 13 bin 679 olmak üzere toplam 43 bin 561 kişinin kurumdan ayrıldığını anlatan İnan, aynı sürede ise 12 bin 459 kişinin istihdam edildiğini açıkladı.

MEKANİZASYON SİSTEMİYLE ÜRETİM ARTACAK

Jeelojik şartların ağırlığından dolayı beden gücüyle kazma ve küreklerle kömür çıkarıldığını anlatan İnan, ocaklarda kurulacak mekanizasyon sistemi hakkında da bilgiler verdi. Sistemi Amasra Müessesi'nde deneme amaçlı kurduklarını ve 8 aylık üretimlerinin 4 katı kadar daha fazla verim aldıklarını anlatan İnan, "En güzel tarafı da bu 8 aylık sürede istatiklerimizde 50-60 arasında iş kazası olacağı söyleniyordu. Bu mekanize ile kazı yaptığımız alanda hiç kaza olmadı. Şu ana kadar olumlu sonuçlar alıyoruz. Bundan sonra bütün havzada sistemi yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Klasik uzun ayakta 90 kişiyle yaptığınız işi, mekanize uzun ayakta 27 kişiyle yapıyorsunuz. Klasik yöntemlerle 90 kişiyle yapılan günlük 208 ton kömür üretimi, denediğimiz mekanizasyon sisteminde 27 işçi çalışmasına rağmen 587 tona yükseliyor. Maliyetler de 5 kat azalıyor" dedi.

HEDEF 13 MİLYON 300 BİN LİRA TASARRUF

İnan, sistemin Karadon, Üzülmez ve Kozlu Müesseselerine bağlı maden ocaklarında da kullanmak için gerekli çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Teçhizatın bu müesseselerimizde yaygınlaştırılması halinde üretimde önemli artış sağlanacaktır. İkinci bir teçhizatın alımı ve müesseselerimizde kullanılması halinde klasik uzun ayak yöntemiyle mukayese edildiğinde mekanize üretimde yıllık 100 ton üretim artışı, işçilik maliyetlerinde 11 milyon 700 bin lira olmak üzere toplam maliyetlerde ortalama 13 milyon 300 bin lira tasarruf sağlanacaktır" diye konuştu.

METAN GAZININ ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

İnan, üretim sırasında açığa çıkan ve tehlike arz ettiği için ortamdan uzaklaştırılması gereken metan gazının ekonomiye kazandırılmasına yönelik geliştirilen Kömür Kaynaklı Metan Gazı Araştırma ve İşletme Projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. İhaleyi alan firmanın bugüne kadar 10 sondaj yaptığını anlatan İnan, ticari olarak metan gazı üretimi yapmak istediklerini ifade etti. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ttk'da Yıllık 13 Milyon 300 Bin Lira Tasarruf Hedefleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement