Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın Öldürülmesi - Son Dakika
Yerel

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın Öldürülmesi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili görülen davaya, bin 500 Liceli'nin müdahil olmak üzere müracaat ettiğini söyledi.

01.04.2015 16:19

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili görülen davaya, bin 500 Liceli'nin müdahil olmak üzere müracaat ettiğini söyledi.

Elçi, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, 20 yılı aşkın sürede verdikleri adalet mücadelesinin sonunda davanın açılmasını eksik de olsa sevindirici bulduklarını belirtti.

Davanın güvenlik gerekçe gösterilerek Diyarbakır'da yapılmamasını eleştiren Elçi, mağdurların bin 500 kilometre uzaktan gelmesine karşın sanıkların davada hazır bulunmadığını dile getirerek, "Bu nakil kararı mağdurları daha da mağdur etmiş, sanıkları korumuştur. Sanık sandalyeleri boştu ve boş sandalyelere bakarak yargılama yaptık. Bu nedenle sanıklar hazır olmadan, adalet önüne çıkmadan iddianamenin okunmasını, duruşmanın başlatılmasını doğru bulmadık" diye konuştu.

Lice'de yaşanan olaydan sadece Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve 16 insanın yakınlarının zarar görmediğini, ilçenin tümüyle yakılıp yıkıldığını savunan Elçi, "Aslında yüzlerce, binlerce kişi bu ağır suçtan zarar görmüştür.  Bin 500 Liceli, bu davaya müdahil olmak için müracaat etmiştir. Bununla ilgili mahkeme işlem yapacaktır. Henüz bir karara dönüşmedi ama mahkeme inceleyecek, değerlendirecek. Suçtan zarar gördüklerinin tespit edilmesi durumunda onların da davaya katılma talepleri kabul edilecektir" şeklinde konuştu.

- "Deniz Baykal gördüklerini anlatsın"

Olaylarda yakınını kaybeden Sebahattin Kayran, 22 sene sonra davanın açılmasının, mağduriyetin mahkeme tarafından dikkate alınmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Lice'nin o günden bu yana travmayı atlatamadığını dile getiren Kayran, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 7 kilometre uzaktaki karakoldan Lice'ye gidemediğini öne sürerek Baykal'ın orada gördüklerini anlatmasını istedi.

Olaylarda 3 çocuğunu kaybeden, vücudunda halen şarannel parçası olduğunu ifade eden Zarife Cantürk de "Aynı günü yaşıyor gibiyim. 2 oğlum, 1 kızım öldü. Allah kimseye göstermesin" dedi.

-Davanın geçmişi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ hakkında, "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Güvenlik gerekçesiyle daha önce Eskişehir'e nakledilen dosya bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne geri gönderilmiş, Yargıtay davanın İzmir'de görülmesine karar vermişti.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, sanık avukatının talebi üzerine "soruşturma izni alınması" için yargılama durdurulmuş dosyası Adalet Bakanlığı'na gönderilmiş, HSYK "soruşturma izni verilmesi"ne gerek olmadan yargılamanın yapılabileceği yanıtını vermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın Öldürülmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement