Tunus'ta Yeni Terörle Mücadele Yasasına Tepki - Son Dakika
Güncel

Tunus'ta Yeni Terörle Mücadele Yasasına Tepki

Tunus'ta yeni yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının, insan hakları açısından tehlikeli maddeler içerdiği ve suistimale açık olduğu belirtildi.

31.07.2015 16:49

Tunus'ta yeni yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının, insan hakları açısından tehlikeli maddeler içerdiği ve suistimale açık olduğu belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün internet sayfasında yayınlanan ve Uluslararası Af Örgütü ile Sınır Tanımayan Avukatlar Örgütü'nün de aralarında bulunduğu uluslararası 8 kurumun imzasını taşıyan bildiride, yeni yasanın, temel hak ve hürriyetlere ciddi sınırlamalar getirdiği belirtilerek, Tunus parlementosunun, muhtemel ihlal ve suistimal tehlikelerini dikkate alarak ceza muhakemesi mevzuatında değişiklikler yapması çağrısında bulunuldu.

Bildiride, gözaltına alınan kişilerin, sorgu sürecinde avukatlarıyla görüşmesine imkan tanınması gerektiği de ifade edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Eric Goldstein, yaptığı açıklamada "Tunus'ta terör herkes için ortak tehdit. Ancak gözaltına alınan şüphelilerin 15 gün boyunca avukatıyla görüştürülmeden sorgulanmasına hangi kanun izin verebilir? Bu yasa, Tunus'ta insan hakları için gerçek bir tehdit teşkil ediyor" dedi.

Yeni yasada "terör" kavramının net olarak tanımlanmadığına işaret edilen açıklamada, "kamu malına, altyapıya, ulaşım araçlarına, iletişim araçlarına zarar vermek" gibi sınırları kesin olarak belirlenmemiş suçların terör eylemi sayıldığı kaydedildi.

Tunus parlamentosu, cumartesi günü Başbakan El-Habib es-Sıyd'in yanı sıra bazı bakanların katılımıyla gerçekleşen Meclis Genel Kurulu oturumunda, terörle mücadele ve kara para aklamayı önleme kanunu, 174 evet oyuyla kabul edilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'ta Yeni Terörle Mücadele Yasasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement