Türk Ytong, Kocaeli Bölgesinde Hedef Büyütüyor - Son Dakika
Güncel

Türk Ytong, Kocaeli Bölgesinde Hedef Büyütüyor

Türk Ytong, 50 yılı aşkın tecrübesi ve pazar lideri olmanın sorumluluğuyla çevre dostu yapılaşmada fark yaratmaya ve sektöre bilgi olarak da değer katan etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

14.04.2015 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

14 Nisan günü TMMOB Mimarlar Odası'nda gerçekleştiren "Cephelerde Isı ve Yangın Yalıtımı" konulu seminerde sektör temsilcileri ile biraraya gelen Türk Ytong, bölge özelinde değerlendirme yaparak, hedeflerini de paylaştı. Kocaeli bölgesinde her yıl 5.000'e yakın konutta tercih edilen Ytong, Bilecik fabrikasındaki kapasite artışı ve yeni açılacak Çatalca fabrikası ile bölgeye dair hedeflerini büyüteceğinin bilgisini paylaşırken, sanayi yatırımlarının yanı sıra şehirleşme anlamında da hızla gelişen Kocaeli bölgesinin sektör açısından değerine vurgu yaptı. Gazeteciler ile biraraya gelen Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, bölgedeki deprem riskinin göz ardı edilmeyerek, yangın ve ısı yalıtımına da gereken önemin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türk inşaat sektörüne 50 yıldır yön veren, yapı malzemesi sektörünün lider kuruluşu Türk Ytong, çevreci malzemesi ile ısı yalıtımı, depreme dayanıklılık, yangın güvenliği, hafiflik ve kolay işlenebilirlik gibi büyük önem taşıyan özellikleri bir arada sunuyor. Konutların yanı sıra donatılı ürünleri ve ısı yalıtım plağı ile de Kocaeli bölgesindeki önemli sanayi yapılarında özellikle tercih ediliyor. Bilecik fabrikasında üretim kapasitesini 400 bin m³'e çıkaran Ytong, kademeli kapasite artışları ile fabrikanın yıllık 800 bin m³ üretim hacmine ulaşmasını hedefliyor. Yeni fabrikasını Çatalca'da 30 milyon Euro yatırım ile devreye alacak olan Türk Ytong, önümüzdeki 5 yılda toplam 2 milyon 800 bin metreküp üretim kapasitesine ulaşarak dünyanın en büyük Ytong üreticisi olacak.

Her Yıl 5.000'e Yakın Konutta Tercih Ediliyor

Kocaeli'nin bir sanayi kenti olmasının yanı sıra aynı zamanda içinde kültür ve turizm olanaklarını da barındırdığını ve şehirleşme anlamında hızla geliştiğini ifade eden Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, şehrin gerek sanayi yapıları gerekse de artan konut yatırımları sebebiyle inşaat sektörü için çok değerli olduğunun altını çizdi. Erel, "Kocaeli, kişi başına düşen yıllık milli gelir açısından son 10 yıldır ülke genelinde birinci sırada yer alıyor. Bu değer, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki buçuk katı. İmalat sanayi açısından olduğu kadar konumu gereği dış ticaretteki payı da yüksek bir il. Kocaeli Gebze, İzmit ve Körfez'de yoğunlaşan sanayi tesisleri ve sayısı 12'ye varan Organize Sanayi Bölgeleri ile bölgede yoğun bir sanayi yatırımı söz konusu. Öte yandan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi'nin önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün bölge sanayisine ve turizmine çok önemli katkıları olacağını düşünüyorum" dedi.

Deprem, Bölgenin Gerçeği

Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel ayrıca, "Deprem kuşağında yer alan ülkemizin depreme dayanıklı hafif yapılar ile oluşturulması gerekliliği de atlanmaması gereken bir konudur. Bildiğimiz üzere Marmara depremi maalesef çok büyük kayıplara ve yıkıma neden oldu. Deprem sonrasında bölgede çok sayıda yapı yeniden inşa edildi ve yeni yerleşim bölgeleri oluşturuldu. Ancak bugün geldiğimiz noktada hala yeterli sayıda depreme dayanıklı nitelikli yapının mevcut olmadığını görebiliyoruz. Şehir merkezinde kalan, depremi hasarsız atlatmış, güçlendirilmiş yapıların da yenilenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum Gölcük, Gebze, Derince ilçelerinde de söz konusu. Bölgenin depremselliği düşünüldüğünde afet risklerine karşı dönüşüm projeleri ile yenilenmesi gerektiği aşikâr" diyerek konuya dikkat çekti. Depreme dayanıklı yapılaşmada en hayati rolü ise inşaatta kullanılan malzemenin oynadığına dikkat çeken Erel, "Bu noktada malzemeler hafifliği ile binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasına yardımcı olmalıdır. Ytong, hafifliği nedeniyle bina yükünü azaltarak kullanıldığı yapılarda deprem emniyetini artırır. Bu yüzden Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra yapılan deprem konutlarında Ytong kullanılmıştır" dedi.

Yangın Güvenliği İhmal Edilmemeli

Kocaeli'nde faaliyet gösteren önemli sektörlerin Türkiye içindeki payı incelendiğinde yüzde 28 ile kimya sanayinin birinci sırada yer aldığını ifade eden Erel, kimyasalların güvenle depolanmasının bölge sanayisi ve elbette çevrede yaşayanlar için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Erel, "Ytong zaten A1 sınıfı - hiç yanmaz malzemeler sınıfında yer alan, yapılarda yangın güvenliği çözümlerinde öncelikle tercih edilen bir ürün olarak önemli bir yere sahip. Ytong Donatılı Panelleri, yangın kaçış koridorları ve şaftlarında da tercih ediliyor. Darbeye dayanıklı olduğu ve uzun süre bütünlüğünü koruduğu için yüzeylerde de sorun yaşanmıyor ve yangının yayılmasını önlüyor. Geçmişte bölgede yaşanan çok sayıda bu tip üzücü yangın olayı, hasar ve kayıplar oldu. Yaptığımız testlerle ulaştığımız çarpıcı sonuçlar gösteriyor ki, Ytong donatılı panelleri uygun kalınlıklarda kullanıldığında, duvarın hiç zarar görmeden ve fonksiyonlarını kaybetmeden 6 saat boyunca yangına dayanabilmektedir.

Ancak sektörde çok fazla sayıda hatalı uygulama ve maalesef yönetmelik ihlalleri söz konusu. Örneğin yalıtım uygulamalarında gerek işçilik hataları gerek yetersiz yalıtım kalınlıkları ve gerek yangın yönetmeliğine aykırı uygulamalar sonucunda mevcut uygulamalardan çoğu kez verim alınamıyor. Bu konuda Kocaeli İtfaiyesinin Belediye ile yakın işbirliği içinde ve titizlikle çalıştığını, yapıların yangın güvenliği açısından incelenerek gerekli izinlerin verildiğini memnuniyetle izliyoruz" dedi.

Enerji Tasarrufunda Ytong Farkı

Kocaeli'nin değerlere sahip çıkan, yalıtım bilinci oluşmuş yenilikçi bir şehir olduğunu ifade eden Erel, enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olmamız sebebiyle de ısı yalıtımına fazlasıyla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Erel, "Kullandığımız enerjinin % 25'inin çatılardan %15'ini temelden %60'ını ise cephelerden kaybediyoruz. Yakın zamanda geliştirdiğimiz Ytong Blok 0,11 ürünümüz ile bu kayıpları önlemede önemli bir adım attık. Sektörümüzde bir ilke imza atarak, Ytong duvarların ısıl iletkenlik hesap değerini %15 daha iyileştirerek 0,13 W/mK'dan 0,11 W/mK'e düşürmeyi başardık. Bu sayede yapılarda sağladığımız enerji tasarrufunu da aynı oranda artırmış olduk. Mimar ve mühendislerimiz, yatırımcılarımız Ytong kullanılan projelerde binaların dış duvarlarından tüketilen enerjinin, TS 825 hesaplarında eskiye göre %15 kadar daha azaldığını görecekler. Bu miktar, Türk Ytong'un yapı sektörüne ve ülke ekonomisine önemli bir katkısıdır.

Yangın güvenliği ve enerji verimliliği açısından önemli bir boşluğu dolduran "Ytong Isı Yalıtım Plağı" ürünümüzle de özellikle cephelerde yanmaz ısı yalıtım uygulamalarının yaygınlaşmasını sağladık. Mineral ve "A1 sınıfı yanmaz" bir malzeme olan bu ürünle otopark ve bodrum katlardaki tavanların ısı yalıtımı da güvenle yapılabiliyor.

Ytong olarak ısı yalıtımına sahip ürünlerimizle, ülkemizde 52 yılda toplamda 10 milyar doları aşkın bir enerji tasarrufu sağlamış olmaktan yana mutluluk duyuyoruz. Yeni ürünlerimizle bu tasarrufu daha artıracağız. Enerji tasarrufu konusunun ülke gündeminden de hiç düşmemesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Ytong, Kocaeli Bölgesinde Hedef Büyütüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement