Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının kapsadığı bölgede tarıma yapılacak yatırımların bölgeyi geliştireceğini belirterek, "Su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kamu yatırımları ve diğer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölgenin birçok sorunu çözülecek" dedi.

05.03.2015 11:28

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının kapsadığı bölgede tarıma yapılacak yatırımların bölgeyi geliştireceğini belirterek, "Su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kamu yatırımları ve diğer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölgenin birçok sorunu çözülecek" dedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt illerini kapsayan DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının, 3 Haziran 2011'de sosyal, ekonomik ve çevre konularında gözlenen olumsuzlukları gidermek amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, bölgede tarıma yapılacak yatırımların bölgeyi geliştireceğini ifade etti.

DOKAP kapsamındaki illerin, diğer unsurlarının yanı sıra hayvancılık, balıkçılık, tarım ve orman varlıklarıyla da önemli bir konumda olduğuna dikkati çeken Bayraktar, su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kamu yatırımları ve diğer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölgenin birçok sorununun çözüleceğini, istikrarlı bir şekilde kalkınma sağlanacağını bildirdi.

Bayraktar, 2014-2018 Eylem Planı kapsamında 10 milyar 369 milyon lira kamu yatırımı yapılacağını anımsatarak, eylem planında yer alan 128 eylemden 31'inin tarım sektörüyle ilgili olduğunu bildirdi.

Bölgede fındık ve çay üretimine alternatif olarak serbest sistem yumurta tavukçuluğu, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler projelerine önem verildiğini vurgulayan Bayraktar, serbest sistem yumurta tavukçuluğu projesinde pilot olarak seçilen Ordu'nun Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ulubey ilçelerinde 80, Akkuş ilçesinde 175 olmak üzere toplamda 255 üreticinin başvuru yaptığına dikkati çekti.

Bayraktar, kredi, ruhsat ve kümes inşaatı olarak üretime başlama aşamalarının devam ettiğini kaydetti.

Bölgede arıcılıkla ilgili eğitim çalışmalarına destek verildiğine dikkati çeken Bayraktar, "Bir yılda bin 140 üreticiye eğitim hedeflendi. Şimdiye kadar 28 eğitim düzenlenirken, 417 kişi teorik ve uygulamalı eğitime katıldı. Ayrıca tıbbi ve aromatik bitkiler projesinde son aşamaya gelindi" ifadesini kullandı.

-DOKAP'ın potansiyeli ve sorunları

Bölgede 1 milyon 148,3 bin hektar tarıma elverişli arazi bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu alanın yüzde 7,5'inin nadasa bırakıldığını belirtti.

Bayraktar, bölgenin en önemli ürünleri içinde fındık ve çayın öncelikli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Samsun, Gümüşhane ve Bayburt hariç özellikle sahil bandında 5 dekara kadar inen işletme büyüklüğü, arazilerin hisseli olması ve kadastro meselesi bulunması, fındık ve çay bahçelerinin büyük bölümünün ekonomik ömrünü tamamlayan bahçelerden oluşması bölgenin önemli sorunları arasında. Bölge genelinde toplam sulanabilir arazinin 858 bin 873 hektar olmasına karşın bu alanın sadece 256 bin 315 hektarı sulanabiliyor. Su zengini Doğu Karadeniz bölgemizde bile sulanan alanlar, sulanabilir alanların yüzde 30'unda kalıyor. Hızla sulama yatırımları bitirilmelidir. Ayrıca, yıl içinde yoğun yağış alan Doğu Karadeniz Bölgemizde taşkın riski de önemli bir sorundur. Bölgenin sulama altyapısı modernize edilerek güçlendirilmeli, taşkın ve ıslah faaliyetleri bir an önce tamamlanmalıdır. Ayrıca arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri de hızla bitirilmelidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement