Yeni BM Komiseri, Irak ve Suriye'de Çatışmaların Durdurulmasını İstedi - Son Dakika
Güncel

Yeni BM Komiseri, Irak ve Suriye'de Çatışmaların Durdurulmasını İstedi

Yeni BM Komiseri, Irak ve Suriye\'de Çatışmaların Durdurulmasını İstedi

Göreve yeni atanan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin: "İnsan hakları perspektifinden bakıldığında uluslararası toplumun acil önceliği, Irak ve Suriye'de gittikçe tırmanan bitişik çatışmanın durdurulması olmalıdır" "Gazze'deki yedi yıllık İsrail ambargosu sona ermeli"

08.09.2014 13:41

Göreve yeni atanan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin, insan hakları perspektifinden bakıldığında uluslararası toplumun acil önceliğinin Irak ve Suriye'de gittikçe tırmanan bitişik çatışmanın durdurulması olması gerektiğini bildirdi.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 27. oturumunun açılışında konuşan Hüseyin, günümüzde dünyanın pek çok yerindeki çatışmalarda insan hakları ihlalleri yaşandığına dikkati çekti.

Suriye'de Mart 2011'den bugüne kadar 190 binden fazla kişinin öldürüldüğüne işaret eden Hüseyin, üç milyon kişinin Suriye'den kaçtığını, 6,5 milyon kişinin ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldığını belirtti.

Hüseyin, "İnsan hakları perspektifinden bakıldığında uluslararası toplumun acil önceliği Irak ve Suriye'de gittikçe tırmanan bitişik çatışmanın durdurulması olmalıdır" dedi.

Özellikle, çatışmalarda, dini ve etnik grupların, çocukların ve kadınların korunması için acil çaba sarf edilmesi gerektiğine işaret eden Hüseyin, insan hakları ihlallerinin de cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Cezasız kalan suçların daha fazla çatışmaya ve istismara yol açtığına dikkati çeken Hüseyin, Irak'ın yeni başbakanını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Statüsü'ne katılmaya çağırdı.

İsrail- Filistin çatışması -

İsrail-Filistin çatışmasına da değinen Hüseyin, Gazze'deki son çatışmalar nedeniyle 2 bin 131 Filistinlinin ve 71 İsraillinin öldüğünü, 501'i çocuk toplam bin 473 Filistinlinin yaralandığını anımsattı. Filistin'deki insanların onurlu bir biçimde, çatışma ve ambargo olmadan normal yaşamlar sürdürmeye hakları bulunduğunu ifade eden Hüseyin, "Yedi yıllık ambargo sona ermeli" dedi.

Hüseyin, konuşmasında Libya, Ukrayna, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Kuzey Kore ve Sri Lanka gibi ülkelerdeki insan hakları durumuna da değindi.

Görevi 1 Eylül 2014'te Navi Pillay'dan alan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, göreve geldiği tarihten beri ilk kez Konsey'e hitap etti. Ürdün Haşimi hanedanlığından gelen Prens Zeid Raad el Hüseyin, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne getirilen ilk Müslüman ve Arap kökenli komiser olmuştu.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 27. oturumu, insan haklarını ilgilendiren çeşitli konularda düzenlenecek toplantılarla 26 Eylül'e kadar devam edecek. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni BM Komiseri, Irak ve Suriye'de Çatışmaların Durdurulmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement