Yerli Uçak Tanıtım Töreni - Son Dakika
Güncel

Yerli Uçak Tanıtım Töreni

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yürüttükleri projelerle Türkiye'yi yeni bir atılım dönemine taşıdıklarını belirterek, "Yeni atılım dönemi Türkiye'yi bölgesel bir güç olmaktan çıkarıp küresel bir aktör haline getirecek.

27.05.2015 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yürüttükleri projelerle Türkiye'yi yeni bir atılım dönemine taşıdıklarını belirterek, "Yeni atılım dönemi Türkiye'yi bölgesel bir güç olmaktan çıkarıp küresel bir aktör haline getirecek. Bunun için her şeyden önce irade, vizyon, ideal lazım" dedi.

Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'ndeki yerli uçak tanıtım töreninde, milli iradeye dayalı siyasi hareketlerin hiçbir zaman eğilmeyeceğini söyledi.

Nuri Demirağ'ın engellendiğini anımsatan Davutoğlu, "Onunla başlayan proje hayata geçirilmiş olsaydı belki bu yol çok daha kısa sürede katedilmiş olurdu ama bizi engelleyemeyecekler. Hangi tuzakları kurarlarsa kursunlar, önümüze hangi engelleri çıkarırlarsa çıkarsınlar, bizi bu kararlılığımızla Türkiye'yi, yeni Türkiye'yi küresel bir güç haline getirme hedefimizden bir santim dahi saptıramayacaklar. Geri dönüşü olmayan bir yoldayız" diye konuştu.

Yerli uçağı "Gerçekten gurur duyacağımız bir proje" diye nitelendiren Davutoğlu, salondan gelen "Onlar konuşur, AK Parti yapar" tezahüratına da "Onlar engeller, AK Parti yapar" şeklinde karşılık verdi.

Davutoğlu, "Bütün bu projeler başladığı gibi, şimdiye kadar verdiğimiz bütün sözlerin gerçekleşmesi gibi gerçekleşecek ya da bütün bu projeler geçmişte olduğu gibi durdurulmaya çalışılacak" diye konuştu.

-"Bütüncül strateji, entegre bakış"

Davutoğlu, "Hızlı tren Türkiye için bir hayaldi" ifadesini kullanarak, 2001 yılında dönemin MHP'li Ulaştırma Bakanı'nın "Bu projeyi bırakın bizi, bizim çocuklarımızın ve hatta torunlarımızın görmesi bile hayal" dediğini anımsattı.

Davutoğlu, "Ama biz gördük ve yaptık. Çünkü bir şeye önce inanmak lazım.  Kendisine güvenen, milletine inanan bir kadronun gerçekleştiremeyeceği hiçbir hedef yoktur" görüşünü dile getirdi.

İstanbul - Ankara arasında çalışan ilk yüksek hızlı treni dışarıdan teknoloji transferiyle gerçekleştirdiklerini ama çok kısa bir sürede Türkiye'nin kendi lokomotiflerini, vagonlarını üretip hatlarını da kendisi yaygınlaştıran bir ülke haline geldiğini anlatan Davutoğlu, "Bütün bunlar bütüncül bir stratejinin, entegre bir bakışın, vizyonun eseri olabilir" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'deki havalimanlarının sayısının da hızla artıp 55'e ulaştığını ifade ederek, bunun da beraberinde bütün bu havalimanları arasında çapraz uçuşları zaruri hale getirdiğini kaydetti.

Yerli uçak projesiyle üretilecek 70 yolcu kapasiteli DRJ-628'lerin kısa mesafeli uçuşa elverişli olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Bununla artık o kadar seri bir uçuş imkanına kavuşacağız ki bütün Anadolu birbirine entegre olacak. Bu aslında aynı zamanda toplumu birbirine entegre eden bir milli birlik projesi. Herkes her yere uçabilecek ve toplumsal entegrasyon en üst düzeyde gerçekleşecek" şeklinde konuştu.

"Ülkeler tek bir sektöre dayalı kalkınamaz"

Davutoğlu, yerli uçak modelinin sadece yolcu taşımacılığında değil, askeri nakliye, VIP, ambulans uçak olarak da kullanılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bütüncül yaklaşımın bir parçası olarak sivil havacılık alanında attığımız bir adım, bize milli savunma alanında da büyük bir sektörün gelişmesi imkanı sağlayacak. Onun için son Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında da bu konularda elde edilecek birikimin, Türkiye'nin bütün teknik kapasitesini ve  teknolojik birikimini artıracak sonuçlar doğuracağı kararıyla bu projelerin desteklenmesi kararını verdik. Böylece sivil ve askeri ihtiyaçların hepsinin karşılanacağı çok geniş tabanlı bir yeni dönem başlıyor."

Geçen hafta Kocaeli'nde temeli atılan Bilişim Vadisi'nin ve üzerinde çalışılmaya başlanan çip fabrikası projesinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Davutoğlu, "Bütün bunlar birbirinden kopuk, ayrı projeler gibi algılanabilir ama biz baktığımızda bütün bunları birbirini tamamlayan üniteler olarak görüyoruz. Çünkü ülkeler tek bir sektöre, alana dayalı olarak kalkınamazlar, bütün alanları kuşatan stratejik, yenilikçi bir anlayışla kalkınabilirler" diye konuştu.

-"Millilik oranını artıracağız"

Davutoğlu, üç ay önce ilan ettikleri 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nın en önemli özelliğinin, millilik oranını artırmak olduğunu vurguladı.

Bütün bu çabalara rağmen Ar-Ge, bilişim vadisi çalışmaları ve teknolojik atılımlarla millilik oranını artıracaklarına değinen Davutoğlu, şunları anlattı:

"Türkiye silah, uçak, tren alan veya teknoloji almak zorunda kalan bir ülke olmaktan çıkıp teknoloji üreten, satan, katma değerle ürettiği ürünlere rekabetçi karakter kazandıran bir kaynak ülke haline gelecek. 2023'e kadar bütün bu projelerle gerçekleştireceğimiz yeni atılım dönemi Türkiye'yi bölgesel bir güç olmaktan çıkarıp küresel bir aktör haline getirecek. Bunun için her şeyden önce irade, vizyon, ideal lazım. Bunlar da kadrolarımızda var ve milletimizin 7 Haziran'da vereceği destekle bütün bu projeler tayin edilen vakitte mutlaka hayata geçirilecek."

İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde gerçekleştirilen projelerin dünyada ya alanlarının en büyük örneği ya da ilk niteliğinde olduğunu anlatan Davutoğlu, "İstanbul etrafında da Marmara etrafında da Türkiye'nin yükselişiyle gelişen, dünyanın en önemli ulaşım, teknoloji havzalarından biri oluşacak. Biz ülkemize baktığımızda aciz, muhtaç, mahcup bir ülke değil, kudretli, şefkatli, her yere eli, her ile uçağı ve dünyanın her ülkesine havayolu ulaşan bir ülke görüyoruz" diye konuştu.

Yerli uçak projesine katkıda bulunan herkesi tebrik eden Davutoğlu, "Göklerde bir Türk olarak Nuri Demirağ yalnızdı ama bilsinler ki bu projeyi yapan arkadaşlarımız, bütün yetkililer, hükümet olarak hepimiz, bilmeliyiz ki biz yalnız değiliz, arkamızda 78 milyonluk inançlı bir millet var, zihnimizde bu ülkeyle ilgili çok büyük idealler var" dedi.

Notlar

Törene Davutoğlu'nun yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de katıldı.

Salonu dolduranlar "Onlar konuşur, AK Parti yapar", "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Dik dur eğilme Türkiye seninle" sloganlarıyla zaman zaman Davutoğlu'na tezahüratta bulundu.

Törende, yerli uçak için Sierra Nevada Corporation'ın sahipleri Eren ve Fatih Özmen çifti ile sözleşme imzalandı.

İmzanın ardından Başbakan Davutoğlu'na yerli uçağın 29 Ekim 2019'da yapması planlanan ilk uçuş olan Konya- Yüksekova seferinin temsili biniş kartı takdim edildi.

Davutoğlu, biniş kartı üzerindeki tarihe dikkati çekerek, "Bunu bana tevdi eden yetkililer söz vermiş oluyorlar. Bunun takipçisi olacağım. Allah ömür verirse, inşallah bütün bu kadroyla birlikte 29 Ekim 2019'da Konya'dan kalkıp, dün açtığımız Yüksekova'ya ineceğiz. Hazreti Mevlana'nın diyarından, o güzel yaylalara, Seyyid Taha Hakkari'nin diyarına ineceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerli Uçak Tanıtım Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement