Bakan Yıldız: İran'la Tahkim Duruşmaları Tamamlandı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yıldız: İran'la Tahkim Duruşmaları Tamamlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, İran'la devam eden tahkim görüşmelerinde duruşmaların bittiğini bildirdi.

04.09.2014 15:44  Güncelleme: 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıldız: " İran'la tahkim duruşmaları tamamlandı" - ANKARA

İran'la tahkim duruşmaları tamamlandı

Bakan Yıldız, İran'la devam eden tahkim görüşmelerinde duruşmaların bittiğini bildirdi. Avukat ve uzmanların katılımıyla bu ay içinde nihai bir toplantı yapılacağını ifade eden Yıldız, daha sonra kararın bekleneceğini belirtti.

İran'dan alınan doğalgazın fiyatının, dünyada satılan doğalgaz fiyatlarının üzerinde olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Sanayicimize, vatandaşımıza daha pahalı gaz tedarik etmemiz doğru değil. Bakanlığın en önemli ve öncelikli görevlerinden bir tanesi bu. Ben ülkeme pahalı gaz alamam, İranlı kardeşlerimiz de bunu anlayışla karşılayacaktır, onlar da doğru bulacaktır bu kararı. Tahkim bittikten sonra yeni doğalgaz dönemiyle ilgili kararı hep beraber yine oturacağız. Anlaşılamayacak bir nokta yok. Pazar ve satışlar belli, bununla alakalı çalışmalarımızı kendilerine sunacağız. OPEC'in dönem başkanlığını yaptıkları için doğalgaz piyasasını en az bizim kadar hatta bizden daha iyi bildiklerine inanıyorum, onlar da bize kolaylık göstereceklerdir."

- Irak'tan tadilat için yardım talebi yok

Irak'ta zarar gören boru hatlarının tadilatıyla ilgili bir gündemleri olup olmadığı yönündeki soru üzerine Yıldız, oluşan yeni tadilat ihtiyaçlarıyla ilgili Türkiye'den yardım istenmediğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin asıl amacının Kerkük- Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın günlük 1,5 milyon varil kapasiteyle çalışmasının sağlanması olduğunu, bu durumun Irak'ın normalleşmesi, Türkiye'nin gelirlerinin artmasına katkı sunacağını ifade etti. Yıldız, "Bazı arkadaşlar, 'Irak'ın petrolü satılacak, bize ne bundan' diyorlar. Irak'ın petrolü satılacak, bizim de gelirimiz artacak" dedi.

Yıldız, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin Türkiye'ye yönelik olası sonuçlarına ilişkin soruyu yanıtlarken, Rusya ile geliştirilen ilişkilerin stratejik işbirliğine dayalı olduğunu ve bu krizin iki ülke ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğine inandığını belirtti. Bakan Yıldız, Türkiye'nin, Rusya'nın AB ile yaşayacağı her problemin parçası olmayacağını kaydetti.

İran'dan gelecek boru hattının da bir proje olduğuna değinen Yıldız, Türkiye'nin, İran'dan Avrupa'ya geçecek gaza izin vereceğini söyledi.

- "Telefonum yanımda"

Taner Yıldız, dinlemeler konusunda bir önlem alıp almadığı, toplantılara telefonuyla katılıp katılmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken şunları söyledi:

"Kamuoyuyla yaptığım toplantılarda olduğu gibi bakanlıkta yaptığım toplantılarda da cep telefonum yanımda. Cumhurbaşkanımızdan sonra en fazla dinlenen kişi olduğum söyleniyor, böyle bir rekor içinde bulunmayı da tercih etmezdim. Biz gücünü şeffaflıktan alan bir yapıyız, gizlimiz saklımız yok ama önemli olan şu, hukuken siz bunu yapma hakkına sahip misiniz? Siz Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanını, başbakanını, bakanını ve kurul üyelerini dinleme hakkına sahip misiniz? Şöyle bir savunmayı hiç kimse gerekçelendiremez. "Ahmet'i dinlerken siz takılmışsınız" bunu izah etmez. 4 yıl boyunca dinlenmiş bir kişi olarak gizlimizin saklımızın olmadığını ve her zaman da bu cep telefonunun yanımda bulunduğunu söyleyerek diyorum ki, hukuken böyle bir hakka sahip değilsiniz."

Dinlemelerle ilgili hukuki süreci başlattıklarını anımsatan Yıldız, "Cumhurbaşkanımızın Obama ve Merkel ile yapacağı görüşmede tabi ki bu da konu edilecektir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin, vatandaşımızın saygınlığı vardır, bunun korunması lazım. Dinleyen hangi yapı varsa, başta paralel olmak üzere, bununla alakalı bütün önlemleri alacağız. Şahsen hissettiğimi de söyleyeyim, kim ne öğrenmek istiyorsa kamuoyuyla bunu paylaşabiliriz. Bu kadar şeffaf bir yapıyı dinleme ihtiyacı başka gerekçelerden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Bir bakan 4 yıl dinlenilmez" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yıldız: İran'la Tahkim Duruşmaları Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement