Yırca'dan Bozcaada'ya Çevreciler Kent ve Doğa Mitinginde Buluştu (2) - Son Dakika
Güncel

Yırca'dan Bozcaada'ya Çevreciler Kent ve Doğa Mitinginde Buluştu (2)

İstanbul kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması'nın çağrısıyla Marmara Bölgesinden gelen çevrecileri bir araya getiren "Marmara Kent ve Doğa Mitingi"ne binlerce kişi katıldı.

28.12.2014 16:57

İstanbul kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması'nın çağrısıyla Marmara Bölgesinden gelen çevrecileri bir araya getiren "Marmara Kent ve Doğa Mitingi"ne binlerce kişi katıldı. Kadıköy Bahariye Caddesi'nde bulunan Süreyya Operası önünde toplanan gruplar, hazırladıkları çevre temalı pankart ve flamalarla Altıyol'a kadar yürüdü. Polis barikatı ile önü kesilen grubun Kadıköy Meydanı'na inmesine izin verilmedi. Valiliğin Kadıköy meydanında yapılmasına izin vermediği miting, Boğa Heykelinde yapılan açıklamalarla son buldu. Boğa heykeli önünde dağılan gruplardan bazıları Yoğurtçu Parkı'na doğru yürüdü.

YIRCA'DAN BOZCAADA'YA ÇEVRECİLER KADIKÖY'DE BULUŞTU

Marmara Bölgesinin farklı yerlerinden gelen çok sayıda mahalle ve kent savunma derneklerine HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Levent Tüzel ile CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Melda Onur, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Eyidoğan de destek verdi. HDP ve CHPli vekiller aynı 'Marmara için Birleşiyoruz, Yaşamak için Direniyoruz' pankartı arkasında çevre sloganları eşliğinde birlikte yürüdü. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, "Kent mağdurları adına bir miting yapmak istedik. Bu sene toplanmaya izin vermediler. Umuyorum iktidar bir delilik yapmaz, umuyorum İstanbul'a yeni travmalar eklemezler" diye konuştu.

MÜCELLA YAPICI: İSTANBUL BİR AVUÇ ŞİRKETİN ÇIKARLARINA FEDA EDİLİYOR

Yırca'dan Bozcaada'ya, İğneada'dan Bursa'ya, Fatsa'dan Tunceli'ye kadar çok sayıda kent dayanışması ve çevre örgütleri sloganlar eşliğinde Bahariye Caddesi'nden Boğa Heykeline yürüdü.

Kalabalığa seslenen Mimarlar Odası üyesi Mücella Yapıcı  "Kentleri, kırları, yaşamımızı geri almanın zamanı geldi, geçiyor. 3. Köprü, 3. Havaalanı birer doğa, kültür ve tarih katliamıdır. Katledilen Kuzey Ormanları, su havzaları Marmara'nın nefesidir. İstanbul bir avuç şirketin çıkarlarına, iktidarın bu kent üzerinden yağmalama, kendi krizini çözmesine ve iktidarının devamına feda ediliyor" dedi. Yapıcı, "İstediğiniz kadar gözdağı verin, meydanlarımızı parklarımızı, garlarımızı, sokaklarımızı kısacası yaşam alanlarımızı özgür kılmak için hep bir aradayız" dedi.

Çok sayıda çevik kuvvet ekibinin görev yaptığı miting, farklı il ve mahallelerden gelen temsilcilerin kısa konuşmalarla son buldu. TOMA'ların hazır bulunduğu mitingte polis helikopteri de zaman zaman havada tur attı.

HORONDAN HALAYA HER RENK KORTEJDEYDİ

Anadolu'nun farklı bölgelerinden gelen eylemcilerin bulunduğu mitingte horon da vardı halay da. Mitinge Çanakkale'den katılan Aytekin Er, "Doğa katliamına karşıyız. Türkiye'nin dört bir köşesinde bu tür olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Dünyanın en güzel ülkelerinden bir tanesinde yaşamak istiyorsak bunlara 'dur' demek lazım" şeklinde konuştu. Ünye –Fatsa Doğa Koruma Platformu'nun bulunduğu alanda tulum çalındı, horonlar tepildi. Mitinge Ünye Fatsa Doğa Koruma Platformu ile katılan Hatice Hacısalihoğlu Fatsa'da sürdürülen siyanür mücadelesini duyurmak için geldiklerini söyleyerek "Yaklaşık 2 aydır oradaki köylüler siyanüre karşı direniyor. Maden şirketinin topraklarımızdan gitmesini istiyoruz. Doğa mitinginde sesimiz duyurmak için buradayız" dedi.

İSTANBUL'UN SEMTLERİ DE MİTİNGTE BİR ARADAYDI

İstanbul'un farklı ilçe ve mahallelerinde örgütlenen pek çok mahalle dayanışması da eylemde hazır bulundu. Validebağ Dayanışmasının akerdion eşliğinde şarkılar söylediği mitingte bulunan Olcay Akçer, cami inşaatının polis eşliğinde devam ettiğini söyleyerek, "İstanbul'u koruma amaçlı yapılan mitinge katıldık" dedi. Perküsyon gruplarının müzik yaptığı mitingte, kent içinde bisikletli ulaşıma daha fazla yer verilmezi talebinde bulunan bisikletli gruplar da yer aldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yırca'dan Bozcaada'ya Çevreciler Kent ve Doğa Mitinginde Buluştu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement