"Zamanda Yolculuk Yaşam Müzesi" Sergisi Açıldı - Son Dakika
Yerel

"Zamanda Yolculuk Yaşam Müzesi" Sergisi Açıldı

"Zamanda Yolculuk Yaşam Müzesi" Sergisi Açıldı

Mustafa Çil'in, uzun yıllar boyunca büyük bir emekle toplayarak bir araya getirdiği yüzlerce antika eşya, 'Zamanda Yolculuk-Yaşam Müzesi' adıyla sergilendi.

16.02.2015 15:44  Güncelleme: 15:51

Antika koleksiyoneri Mustafa Çil'in, uzun yıllar boyunca büyük bir emekle toplayarak bir araya getirdiği yüzlerce antika eşya, Akdeniz Belediyesi'nin desteği ve katkılarıyla 'Zamanda Yolculuk-Yaşam Müzesi' adıyla sergilendi.

Tarihi Hadra Hamamı Kültür ve Sanat Evi'nde organize edilen sergiye, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı ile mücadele eden serginin sahibi Mustafa Çil, Eşi Tümay Çil, kızı Elif ve oğlu Mehmet Çil, kız kardeşleri Gülsüm Uygun ve Göksel Okçu, ailenin dostları, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Eş Başkan Yardımcıları Sebahat Gençtarih Cebe, Kültür Sosyal İşler Müdürü Mehtap Sili, kentin tanınan simaları ile kültür-sanat camiasından isimler katıldı. 'Zamanda Yolculuk-Yaşam Müzesi' adıyla düzenlenen sergi, Çil Ailesi'nin geçmişten günümüze olan yaşamından farklı kesitlerin sunulduğu sinevizyon gösterimiyle başladı. Gösterim sırasında Çil ailesi ve dostları duygu dolu anlar yaşadı, birçok kişi gözyaşlarını tutamadı. Ardından kokteyle geçilirken, serginin küratörlüğünü yapan Katibe Esen İlkinoğlu, serginin her aşamasında Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu'nun büyük desteğini aldıklarını vurguladı ve desteğinden ötürü Mutlu'ya teşekkür etti. Mustafa Çil'in kız kardeşi Gülsüm Uygun da Eş Başkan Mutlu ve yağmur çamur demeden sergi için çalışan Akdeniz Belediyesi çalışanlarına Çil Ailesi adına teşekkürlerini sundu.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ise üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice katledildiği cinayetten duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, "Kızımız Özgecan'ı gözyaşları ve öfke seli arasında toprağa verdik. Ailesinin, kadınların isyanını ve öfkesini gördüm cenaze töreninde. Hala Türkiye'de kadınlar, vahşice, IŞİD'i hatırlatan katliamlara uğruyor. Tüm toplumu, kadınlara yönelik şiddete karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. Bu cinayetin faillerinin de en ağır şekilde cezalandırılması için hepimizin, Mersin'de yaşayanlar olarak elimizden geleni yapması gerekiyor. Kızımız Özgecan'a Allah'tan rahmet, ailesine bir kez daha başsağlığı ve sabırlar diliyorum" dedi.

"Mersin'in güzel bir ailesi ile tanıştım" diyen Mutlu, "Hoş bir teklifle bana geldiler. Gittim, kendileriyle tanıştım. Güzel bir dilekti. Bunu gerçekleştirmek için iyi bir şey yapmaya çalıştık. Bu sergi sayesinde iki güzel şey hedefliyoruz. Birincisi, bu şehrin bir kent müzesine ihtiyacı olduğuna, Çil ailesi vesile oldu ve bizlere gösterdi. Bizler de bunu bilenler olarak sanata, kültüre, geçmişimize bağlı insanlar olarak böyle bir yaklaşımımız var. Bir kent müzesinin Mersin'in ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Çil Ailesi sayesinde bu gerçek bir kez daha ortaya çıkmış oldu. El ele verelim ve en kısa zamanda hep beraber kent müzesi oluşturalım. Bu sergide antika çok eşya var. Geçmişten, ailelerimizden bizlere kalan eski objeleri, dedelerimizin, nenelerimizin bir zamanlar kullandığı antika objeleri gelecek kuşaklara aktaralım. Sandıklarınızdaki eski dokumalarınızı, antika objelerinizi, eşyalarınızı bizlere getirin. Biz de bir kent müzesi oluşturup önümüz kuşaklara bu eserleri devredelim. Bu eserleri saklamayalım, evimizin kenarında, köşesinde unutmayalım. İşte Mustafa Çil Beyefendi bunu yaptı. Yıllarca büyük emeklerle bu eserleri topladı. ve bu eserleri kendine de saklamadı, getirdi bizlere, sizlere, herkese sundu. Bizler de Çil Ailesi ile el ele verip bu sergiyi ortaya çıkardık. Sonuçta çok güzel bir çalışma ortaya çıktı. Büyük emeği ve çabasından dolayı Sayın Mustafa Çil ve ailesine, sergide emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Mustafa Çil'in kızı Elif Çil de babasının kaleme aldığı teşekkür yazısını ve serginin ortaya çıkış öyküsünü okudu. Mustafa Çil'in mektubunda şu ifadeler yer aldı:

"Siz sevgililerimle beraber bu günü kutlamaktan çok büyük bir memnuniyet duydum. Bu soğuk havada tüm sıcaklığınızla beni yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. İnşallah Mersin'e bir müze kazandırdıktan sonra son toplantımızı da yine hep birlikte yaparız. Müze kurma hayalim, annemin bazı gelinlik çeyizlerinin bana intikal etmesiyle başladı ve ondan sonraki iki olayla pekişti... Mersin'in de bu konuda büyük bir eksiklik içinde olduğunu gördüm. Gaziantep'te şu an en az 15 müze olduğunu düşünüyorum. Benim doğduğum Adıyaman'ın Besni ilçesinde bile 2 müze varken, Mersin gibi birçok farklı kültürün ve tarihin olduğu bir ilde müze sayısının azlığı beni çok üzdü. Ben de bu yolda çalışmaya başladım. Serginin açılmasında emeği geçen tüm dostlarıma ve özellikle kadınlara çok teşekkür ederim. Erkek egemen toplumda, kadınların Türkiye'nin geleceğinde çok önemli roller üstleneceğine gönülden inanıyor, hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum."

Konuşmalar ve sinevizyon gösteriminden sonra Hadra Hamamı Kültür ve Sanat Evi'ni dolduran konuklar, hep birlikte antika eserlerin sergilendiği bölüme geçti. Serginin açılış kurdelesini Mustafa Çil, Eş Başkan Yüksel Mutlu ile birlikte açtı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Zamanda Yolculuk Yaşam Müzesi' Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement