11. Cumhurbaşkanı Seçiminde 367 Yine Bulunamadı - Son Dakika
Politika

11. Cumhurbaşkanı Seçiminde 367 Yine Bulunamadı

11. Cumhurbaşkanı Seçiminde 367 Yine Bulunamadı

TBMM Genel Kurulu'nun 101. Oturumunda, Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı, 1. Turda Toplantı Yeter Sayısı Olmadığı İçin Seçilemedi. Gül, Bu Saatten Sonra Aday Olmasının Bir Önemi Olmadığını İfade Etti.

06.05.2007 12:41

TBMM Genel Kurulu'nun 101. oturumunda, Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı, 1. turda toplantı yeter sayısı olmadığı için seçilemedi. Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu saatten sonra aday olmasının bir önemi olmadığını ifade etti.

TBMM Genel Kurulu çalışmaları bugün saat 11.00 sıralarında TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın oturumu açmasıyla başladı. Arınç, "Toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyorum" diyerek 101. oturumu açtı. Bu arada muhalefet kulisinden koşarak Genel Kurul salonuna giren CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, itirazda bulundu ve toplantı yeter sayısı olmadığı için oturumu açamayacağını ifade etti.

TBMM Başkanı Arınç, Koç'un sabretmesini isteyerek, normal prosedürü yerine getirdiğini ifade etti. Ardından da gündeme geçti. Gündemde sadece cumhurbaşkanlığı seçimi olduğu için Arınç, Anayasa Mahkemesi kararının cumhurbaşkanlığı 1. tur seçimlerinde toplantı yeter sayısı olmadığı için yürürlüğünü durdurduğunu ve iptal ettiğini hatırlatarak, bunun için toplantı yeter sayısı arayacağını belirtti. Bunu duyan CHP Grup Başkanvekili Koç, hızla salondan ayrıldı. AK Parti'li milletvekilleri, CHP'li Koç'u

protesto etti.

Ardından da TBMM Başkanı yoklamaya geçti. Yoklamaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11. cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül başta olmak üzere bağımsız milletvekillerinden Süleyman Bölünmez, Hamza Albayrak, Esat Canan, Necdet Budak, Mehmet Eraslan, Ümmet Kandoğan, Miraç Akdoğan ve Fuat Geçen'in katıldığı görüldü.

Yapılan yoklamada toplantı yeter sayısına ulaşılamadı. İlk yoklamada 356 milletvekiline ulaşılabildi. Verilen 10 dakikalık aranın ardından tekrar yoklama yapıldı ve bunda da 358 rakamına ulaşıldı. Dolayısıyla cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli olan 367 toplantı yeter sayısına ulaşılamadı. Bunun için de seçimlere geçilemedi.

TBMM Başkanı Arınç, yasama yapmak için toplantı yeter sayısı olduğunu belirtti ve gündemde bulunan birkaç yasayı okudu ancak hükümet yerine oturmadığı için yasalar ele alınamadı ve Arınç da cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminin 9 Mayıs tarihinde yapılacağını söyleyerek oturumu kapattı.

(AU-SN-SN-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 11. Cumhurbaşkanı Seçiminde 367 Yine Bulunamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement