AK Parti'li Tunç: "Hsyk Teklifimiz Anayasaya Uygun" - Son Dakika
Politika

AK Parti'li Tunç: "Hsyk Teklifimiz Anayasaya Uygun"

AK Parti\'li Tunç: "Hsyk Teklifimiz Anayasaya Uygun"

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç, HSYK Kanunu Değişiklik Teklifi’nin Anayasa’ya uygun olduğunu belirterek,“Bütün yetkiler bakana bağlanmıyor” dedi.

16.01.2014 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç, HSYK Kanunu Değişiklik Teklifi'nin Anayasa'ya uygun olduğunu belirterek,

"Bütün yetkiler bakana bağlanmıyor" dedi.

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç, HSYK Kanunu Değişiklik Teklifi hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan teklifin 2010 referandumunda halkın evet oylarıyla kabul edilen Anayasa'nın 159. maddesine uygun olduğunu belirten Tunç, "Şu anda Meclis'te Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan HSYK Kanunu'nda değişiklikler yapıyoruz, yani HSYK'yı düzenleyen anayasa maddesinde değişiklik yapmıyoruz. 2010 referandumu ile kabul edilen HSYK'yı düzenleyen maddenin çerçevesi içerisinde kanuna bırakılan hususlarla ilgili değişiklikler yapıyoruz. O nedenle bizim yaptığımız HSYK değişiklikleri Anayasa'nın 159'uncu maddesine uygun değişiklikler. Mahkemenin bağımsızlığı, hakimlik teminatı ilkelerine uygun düzenlemeler. Anayasada 159'un son fıkrası, 'Kurul üyelerinin seçimi, dairelerin oluşumu ve iş bölümü, dairelerin kararlarına karşı itiraz ve bu itirazların incelenmesi usulü, genel sekreterlik teşkilatının kuruluşu gibi hususlar kanunla düzenlenir' diyor" diye konuştu.

"BÜTÜN YETKİLER BAKANA BAĞLANMIYOR"

2010 yılında yapılan değişiklikte kurumun çoğulcu bir yapıyla oluşmasını istediklerini söyleyen Tunç, "Aslında biz 159'uncu maddesinde 2010'da yaptığımız değişiklikte kurumun çoğulcu bir yapıyla oluşmasını istemiştik. Orada, ilk derece mahkemelerinden ve Yargıtay'dan, Danıştay'dan seçim yapılırken oy kullanacak hakim ve savcıların sadece bir adaya oy vermesini istemiştik ama Anayasa Mahkemesi bunu iptal edince seçimler liste usulü gerçekleşti. Tabi bu da kurulun çoğunlukçu bir yapıyla oluşmasını sağladı. Şu anda bizim kanun teklifimizde Anayasa Mahkemesi'nin bu iptal kararından doğan boşluğu da dolduracak şekilde seçim usulü, yine 159'un son fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak düzeltilmiş oluyor. Kurulun yetkileri bakana geçiyor şeklinde bir takım eleştiriler var. Burada kurulun yetkileri bakana geçmiyor, herkesin yetkileri belli. Bütün yetkileri başkana bağlamak zaten mümkün değil, anayasa ile genel kurula verilmiş yetkiler var. Bunlar, mahkemelerin bağımsızlığı ilkesi gereğince zaten genel kurulun ve ilgili dairelerin görevleri arasında olmaya devam ediyor. Adalet Bakanı'na verilen yetkiler tamamen yargı yetkisinin kullanılmasının dışındaki yetkiler, idari işlerle ilgili konular. Tamamen anayasaya uygun, şu anda da zaten Adalet Komisyonu'nda görüşmeler son aşamaya geldi. Bugünkü görüşmelerle inşallah tamamlanacağını düşünüyoruz" dedi.

"YAPTIKLARI O AÇIKLAMAYLA SINIRLARINI AŞTILAR"

"Biz AK Parti olarak 2010 anayasa değişikliğinde yargının bağımsız olmasını, hukukun üstün olmasını, yargının kimsenin arka bahçesi olmamasını istiyorduk, şu anda da aynı şeyi istiyoruz. Yasama, yürütme, yargı, Anayasa'da gösterilen kuvvetler ayrılığına uygun hareket etsin. Mesela en son HSYK'nın Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili açıklaması tamamen yargıya müdahaledir. Danıştay'da görülen dava ile ilgili görüş açıklamaları kendi yetki sınırlarını aştıklarını gösteriyor. Bu teklifte HSYK'nın genelge ve yönetmelik çıkarma yetkisini başkana bağlıyoruz. Eğer bu görev HSYK'da olursa yargı denetimine tabii olmadığı için genelgeler kanunlardan daha üstün bir duruma geçiyor. Ama bu görev başkana ait olursa yargı denetimine açılmış oluyor" şeklinde konuştu.

CHP'nin nitelikli çoğunluk önerisinin de tartışılabileceğini söyleyen Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunlar tartışılabilir tabii ki. Meclis'in üye seçmesi noktasında partiler mutabık kalırsa bu detaylar konuşulur, partiler arasında bir mutabakat sağlanır. Nitelikli çoğunluk düşünülebilir, bunlar tabi partiler arasındaki görüşmeler ve uzlaşmalarla olabilecek şeyler." - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti'li Tunç: 'Hsyk Teklifimiz Anayasaya Uygun' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement