Hdp, İzmir'deki Vekil Sayısını Korudu - Son Dakika
Politika

Hdp, İzmir'deki Vekil Sayısını Korudu

Hdp, İzmir\'deki Vekil Sayısını Korudu

7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de milletvekili seçilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan, seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.

02.11.2015 00:19

7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de milletvekili seçilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan, seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Kürkçü, " Milliyetçi Hareket Partisi'nin Türkiye'nin siyaset sahnesinde HDP'nin arkasına doğru sürüklenmiş olması, HDP'yi dışlamaya göre kurulmuş bir seçim siyasetinin başarısızlığına dair iki göstergeden birisidir" dedi.

1 Kasım genel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 10,5 oy alan ve 7 Haziran seçimlerine göre oy kaybına uğrayan HDP, İzmir'deki iki vekil sayısını korudu. Oyların resmi olmayan sonuçlara göre açıklanmasının ardından HDP İzmir Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan açıklama yaptı. Açıklamasında oyları ciddi oranda düşen Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) eleştiren Kürkçü, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin Türkiye'nin siyaset sahnesinde HDP'nin arkasına doğru sürüklenmiş olması HDP'yi dışlamaya göre kurulmuş bir seçim siyasetinin başarısızlığına dair iki göstergeden birisidir. Bütün siyasetini HDP'yi dışlama, HDP'yi karalama, HDP'yi yaftalama üzerine kurmuş ve buradan kendisine bir çıkış yolu açmayı tasarlamış olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin ağır bir kayba uğrayarak Türkiye'nin siyaset sahnesinin en arkasına sürüklenmesi bir göstergedir. Halkların Demokratik Partisi, Türkiye'nin en güvenilir, en mücadeleci en kararlı ve önü açık politik gücü olarak üzerine düşen öncülük görevini yapmaya devam edecek" diye konuştu.

"DEMOKRATİK CUMHURİYET HEDEFİNE SIMSIKI BAĞLIYIZ"

Türkiye ile ilgili hedeflerinde en ufak değişme olmadığını ifade eden Kürkçü, Kürtlerin, Türklerin ve bütün öteki kimlik ve inanç sahiplerinin yeniden kuracağı bir demokratik cumhuriyet hedefine sımsıkı bağlı olduklarını kaydetti. Demokratik yerel zemine kurulu, yerel demokrasiler üzerinde yükselen bir demokratik cumhuriyet hedefinin apaçık karşılarında olduğunu belirten Kürkçü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çatışmanın sona erdirilmesi, barış ve özgürlük için mücadele eden şiddet ve komşuların topraklarına ve hükümetlerine göz diken bir dış politikadan özgürlükçü, ortaklaşmacı, halklar arası dostluğa dayalı bir dış siyasete ihtiyacı eskisi kadar güçlüdür. Bu hedeflerimizi aynen sürdüreceğiz. Bunları gerçekleştirmenin koşulu yeni siyasi güç dengesi karşısında farklılaşacaktır."

"BİR ERKEN SEÇİM DAHA KARŞIMIZDA YOKTUR"

"Her şerde bir hayır var tezi doğru ise bir erken seçim daha karşımızda yoktur" diyen Kürkçü, halkları beyhude seçimlerle uğraştırmak yerine kalıcı mücadele çizgileri ortaya koyabileceklerini söyledi. Kürkçü, "Biz de bu şartlar altında kendi politik hedeflerimizi realize etmek bakımından eldeki avantajları sürdürmeye çalışacağız" dedi.

"İZMİR OYLARINI 40 BİN ÇOĞALTMAYI UMMUŞTUK"

Konuşmasında İzmir'deki durum değerlendirmesini de paylaşan Kürkçü, şunları söyledi:

"İzmir'de yüksek bir oy kaybımız yoktur. Yurt dışı oyları henüz genel oy toplamına eklenmedi. Görünüşe göre İzmir'de 20 bin kadar oy eksikliği var. Halbuki 30-40 bin kadar çoğaltmayı ummuştuk. Bunun sebeplerini hep beraber değerlendireceğiz. Halkın yanlış yaptığını söyleyecek değiliz. Neyi eksik yaptığımızı ölçüp biçeceğiz. Son iki yıl içerisinde Halkların Demokratik Partisi İzmir'de politika yapmada vazgeçilmez şekilde dahil oldu. İzmir'in en önemli siyasi güçlerinden biridir. Dört ay içerisinde İzmir dahil çok fazla kayıp verdik. Her biri bir cihana bedel insanlarımız hayattan ayrıldılar. Onlara layık olmak ve onların hakkını, hukukunu savunmak görevlerimiz arasında olacaktır."

"GENEL ŞİDDET HAVASI ETKİSİNİ GÖSTERDİ"

İzmir ve Ankara'daki vekil sayısının korunduğunu ancak geçici sonuçlara göre Antalya, Bursa, Kocaeli, Mersin ve Adana'da kayıplarının olduğunu söyleyen Kürkçü, şu ifadelere yer verdi: "Bu, üzerinde durmamız gereken bir şey. Bu seçimlerde Türkiye'nin batısında da 7 Haziran'daki başarıyı tekrarlaması için çok çaba gösterdik ama Türkiye çapındaki genel şiddet havası buralarda da etkisini gösterdi. Seçmenlerin özgür iradesinin sandığa yansıması önlendi. Daha iyimser bir öngörümüz vardı ama Halkların Demokratik Partisi'nin Türkiye'nin siyasi hayatına vazgeçilmez, tartışılmaz ve geri bükülemez şekilde yerleşmiş olduğunu gösteriyor."

"EŞİT OLMAYAN KOŞULLARDA ÇALIŞMA YAPTIK"

Geçici seçim hükumetinde Kalkınma Bakanlığı görevini üstlenen Müslüm Doğan ise şöyle konuştu: "Ortaya çıkan tablo demokratik zeminin sağlamlaşması anlamında saygı duyduğumuz bir zemindir ama eşit olmayan koşullarda bir seçim çalışması yaptık. Partimizin programını yeterinde anlatamadığımızı düşünüyorum. Bu süreci aşacağız. Bu bizim için bir başlangıçtır. Artık İzmir'de biz çok önemli bir partiyiz. Kitlelerle buluştuk. Yine de halkın iradesine saygı duyuyoruz. Sizlerin de emeğine teşekkür ediyoruz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Hdp, İzmir'deki Vekil Sayısını Korudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement