Çekilişten Çıkan Mamografi, Hayatını Kurtardı - Son Dakika
Sağlık

Çekilişten Çıkan Mamografi, Hayatını Kurtardı

Çekilişten Çıkan Mamografi, Hayatını Kurtardı

Çekilişten kazandığı mamografinin ardından meme kanseri olduğunu öğrenen Duygu Deniz'e, multi disipliner bir çalışmayla teşhis konulup, eş zamanlı onarım yapıldı Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Güven: "Göğsün alınmasından sonra onarılması aynı operasyonda gerçekleştiriliyor.

05.02.2014 15:50

Geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kızının okulunda yapılan bir çekilişten mamografi hakkı kazanan ve meme kanseri olduğunu öğrenen Duygu Deniz'e, multi-disipliner bir çalışmayla teşhis konulup, eş zamanlı onarım yapıldı.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven, yaptığı yazılı açıklamada, meme kanserinin genellikle orta ve üzeri evrede yakalanabildiğini, bu evrelerde daha uzun süreli bir tedavi yapmanın ve bir ekip tarafında planlı tedavi yürütebilmenin önemli olduğunu belirtti.

Ekipte, bir genel cerrah, bir patolog, bir radyolog, bir onkolog ve plastik cerrahın yer aldığını kaydeden Güven, kanserin tedavisinde birçok branşın bir arada hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Güven, tedavi planında en önemli unsurlardan birinin, dünyanın her yerinde başarıyla gerçekleştirilen eş zamanlı cerrahi operasyonlar olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Göğsün alınmasından sonra onarılması aynı operasyonda gerçekleştiriliyor. En ileri kanserlerde bile memenin onarılması mümkün. Kanserli memenin onarılması organ kaybını ortadan kaldırıyor. Hastanın yaşayacağı travma ise tedavi sırasında en aza indiriliyor. Dünyada binlerce kadın üzerinde yapılan ve tam olarak ispatlanmış araştırmalar gösteriyor ki, uygun tedavi yöntemiyle yapılan onarımlar hastanın sağ kalımını ve ileri tedavi gidişatını hiçbir şekilde etkilemiyor."

Güven, meme kanserinde herkese yapılan bir tedavi bulunmadığını, kişiye özel tedaviler uygulandığını ifade ederek, eş zamanlı cerrahi operasyon geçiren hastalardan Duygu Deniz'in durumuna ilişkin şunları anlattı:

"Hastamızda multi-disipliner bir çalışmayla teşhis konulup, daha sonra eş zamanlı onarım şansı yakaladık. Onarımda memenin alındığı bölgeye doku kaybını önlemek adına bir balon yerleştirdik ve doku kaybını önledik. Hastamız tedaviyle birlikte normal hayatını devam ettiriyor. Daha sonraki süreçte ise silikon takılacak."

Onarım ameliyatlarının erken ve geç olarak ikiye ayrıldığını, erken evrenin geçtiği durumlarda geç onarım yöntemlerinin kullanılabildiğini kaydeden Güven, göğsünü yaptırmaya karar veren bir kadın için vücudunun farklı bölgelerinden doku alınabildiğini bildirdi.

Geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kızının okulunda yapılan bir çekilişten mamografi hakkı kazanan ve tedavi olan Duygu Deniz ise şunları anlattı:

"Daha evvel sağlık sigortamdan bir mamografi hakkım vardı. Etrafımdaki insanlar 'Boş ver ne gideceksin, yok yere radyasyon alma' deyince gitmemiştim. Fakat kızımın okulunda kadınlar günü etkinliğinde yapılan çekilişte bana mamografi çıktı. Hastaneye mamografi çektirmek üzere gittim. Mamografi çekildikten sonra bir şeyler olduğu görülmüş. Beni tekrar çağırdılar ve ultrason çektirmem gerektiğini söylediler. Ben de başka bir yerden de teyit almak için bir mamografi yaptırdım. Sonra bir mamografi daha. Bu uzayan sürecin ardından bir anomali olduğu ortaya çıktı. Tamamen tesadüf olarak gelişen bu süreç, biyopsi sonucunun ardında kötü hastalık çıktı. Aynı ameliyatta memenin alınmasına ve onarımına karar verildi. Çevremde veya ailemde hiç bu şekilde bir hastalıkla karşılaşmadığımdan bir bilgim yoktu. Daha sonra doktorlarıma inandım ve 4 saat süren eş zamanlı bir ameliyatla hem meme alındı hem de onarım yapıldı. Biyopsi değerlerim yüksek çıktığı için kemoterapiye başlandı. Tedavim tamamlandıktan sonra ise silikon takılacak." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Çekilişten Çıkan Mamografi, Hayatını Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement