Fethiye'de Olası Bir Depreme Yönelik Yapılan ve Yapılacak Çalışmalar Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Fethiye'de Olası Bir Depreme Yönelik Yapılan ve Yapılacak Çalışmalar Anlatıldı

Fethiye Belediyesi, ilçede olası bir depreme yönelik yapılan ve yapılacak olan çalışmalara ilişkin toplantı düzenledi.

10.02.2023 17:17  Güncelleme: 17:38

Fethiye Belediyesi, ilçede olası bir depreme yönelik yapılan ve yapılacak olan çalışmalara ilişkin toplantı düzenledi.

Belediye'nin olası bir depreme yönelik yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgileri, Belediye bünyesinde görev yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi Serhat Karagöz düzenlenen toplantıda basın mensuplarına anlattı.

Fethiye'deki tüm toplanma merkezlerinden eğitimlere; MAG, AKUT, AFAD, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi veren Karagöz, şunları kaydetti:

"Öncelikle deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Gündemimiz deprem iken, Fethiye Belediyesi olarak vatandaşlarımızı bilgilendirme ihtiyacı duyduk. Fethiye Belediyesi olarak bu zamana kadar ilçemizdeki birçok sivil toplum kuruluşları ile birçok kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklaşa; özellikle öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi hususunda birçok çalışma gerçekleştirdik. Toplanma alanlarına belediye web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Okullarımızda düzenli olarak afet farkındalık eğitimleri ve tahliye tatbikatları gerçekleştirdik ve hala bu hususta eğitimlerimiz devam etmektedir. Japon deprem uzmanı ve yüksek mimar, yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki Bey'i ilçemize davet ederek, 'Türkiye'de deprem gerçeği' hususunda verimli eğitim ve seminerler gerçekleştirdik. Muğla AFAD ile koordineli olarak ilçemize Gezici Deprem Simülasyon TIR'ı getirterek, simülasyon TIR'ında halkımıza deprem anını yaşatarak, neler yapması gerektiği hususlarında eğitim gerçekleştirdik.

"AFET VE ACİL DURUM TOPLANMA ALANLARINA BELEDİYE'NİN WEB SİTESİ ÜZERİNDEN ULAŞILABİLİR"

Fethiye Belediyesi olarak 131 noktada, afet ve acil durum toplanma alanları ile 7 noktada geçici barınma alanlarına sahibiz. Afet ve acil durum toplanma alanlarına vatandaşlarımız belediyemiz web sitesi üzerinden ulaşabilirler. Afet ve acil durum toplanma alanlarını gösteren tabela ve yön levhalarını vatandaşlarımızın rahatça görebilecekleri yerlere entegre ettik. Afet ve acil durumda yerleri gösteren belediyemize özel bir aplikasyon üzerinde çalışmaktayız. Son olarak şu anda üzerinde çalışmakta olduğumuz projelerimizden bahsetmek istiyorum: İlk olarak Fethiye Afet Koordinasyon Merkezi'ni en yakın zamanda Fethiye'mize daha kapsamlı kazandıracağız. İlçemize afet eğitim parkı kazandırarak halkımızı afetlere karşı daha hazır hale getireceğiz. Afet ve acil durumlarda sonrası için kullanılmak üzere gezici aşevi ve mobil tuvalet ve banyoları ilçemize kazandıracağız."

Fethiye Belediyesi Meclis üyesi ve İnşaat Yüksek Mühendisi Melek Gözde Gürsoy Hoşafçı da toplantıda, şunları belirtti:

"2019'DAN BERİ PROJELERİMİZDE GEOTEKNİK RAPOR İSTİYORUZ"

"Depremler doğa olaylarıdır. Depremin felakete dönmesinin sebebi ise doğa değil insandır. 1999 depremi sonrası yeterince fay hatları ve deprem dalgaları üzerinde konuştuk. Fayların geçtiği zeminlerden söz ettik. Tek başına zemin konuşmak doğru değil. 2020'de yaşadığımız İzmir Depremi zemin yapı etkileşimini bize öğretti. Benzer durum Fethiye özeli için de geçerli. Sıvılaşmanın olduğu ya da olabileceği, yoğun yapılaşmanın olduğu alanlarımız mevcut. Sıvılaşmayı şöyle tarif edebilirim; farklı oturmaların olacağı deprem etkisi ile yapının yan devrilebileceği ya da katların üst üste oturup gömülme tehlikesi olan alanlar. 2019'dan beri projelerimizde geoteknik rapor istiyoruz. Bu ne demek? Zemine göre yapı, temel dizaynı veya zemin iyileştirilmesi talep ediyoruz. Seramiğinin birinci sınıf olmasını, salonun güneş görmesini isteyen mal sahibi ya da müteahhit için iyileştirme maliyeti çok gelmişti ilk başlarda bugün önceliğinin yapısal olması gerektiğini dileriz ki anlıyordur.

2010 yılından beri Muğla ili yapı denetim zorunluluğu var. Elbette bu uygulama ile yapısal malzeme olan demir, beton sınıfı kontrolleri ve yapının projesine uygunluğunun denetimi açısından önemli. Ancak yeter değil. Laboratuvara gidince betona ilave edilen su, oturma ruhsatı sonrası yapısal müdahaleler, alan kazanmak için kesilen kolonlar... Can ile ödüyoruz bedellerini. Bugün Kahramanmaraş merkezde yıkılan yapıların çoğu yapı denetim uygulaması görmüş 3-10 yıllık binalar. 1999'da Marmara'da bugün devasa bir bölgemizde yaşananlar yaşanmasın diye vurgulamak istedim tüm bunları. Elbette kamu asıl olan ancak mal sahiplerinin de kaderlerini geniş salonlara, birinci sınıf seramiklere aldanarak kötü müteahhitlere bırakmaması gerekiyor.

"ASIL KONUŞULMASI GEREKEN MEVCUT YAPI STOKU OLMALIDIR"

Bu hatırlatmalardan sonra bu durumda asıl konuşmamız gereken mevcut yapı stoku olmalıdır. Belediye olarak bizim asli görevimiz olduğunun farkındayız. 99 Depremi sonrası üniversitelerce geliştirilen hızlı tarama yöntemleri, İnşaat Mühendisleri Odası, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında yapılan protokoller sayesinde çok yol alındı. Ayrıntılı deneysel çalışmalar mevcut yapı stoku da düşünüldüğü takdirde zaman ve finansman olarak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle uygulanabilir gerçekçi ve bilimsel yaklaşımlar ile hızlı gözlem yöntemi sayesinde 'göçme riski' olabilecek öncelikli yapıları belirlemek amaçlanmalıdır. Bu yöntemi kademeli ön değerlendirme yöntemi yani ayrıntılı analiz gerektiren öncelikli yapıları belirleyeceğimiz yöntem olarak düşünebiliriz. Yapı stoku envanterinden önce yapının oturduğu zemine ilişkin mikro bölgeleme hatıraları oluşturulmalıdır. Fethiye Belediyesi'nde zemin parametreleri bulunmaktadır. Yapı stoku envanteri oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem açısından değerlendirilmesi amacı ile pilot olarak belirlediğimiz yapılaşmanın yoğun olduğu üç mahallede öncelikle sokak tarama sonra ikinci derece hızlı tespit yöntemi ile deprem etkisine karşı öncelikli yapıların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Önümüzdeki süreci en kısa sürede atlatıp ilgili meslek odaları ve üniversitelerle eş güdümlü olarak çalışarak Muğla geneli Fethiye özelinde belirlenen pilot bölgeler ile yol almayı hedeflemekteyiz."

Fethiye\'de Olası Bir Depreme Yönelik Yapılan ve Yapılacak Çalışmalar Anlatıldı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Fethiye'de Olası Bir Depreme Yönelik Yapılan ve Yapılacak Çalışmalar Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement