Gezici Kalay Ustası Gazipaşa'da - Son Dakika
Son Dakika Logo
Yerel

Gezici Kalay Ustası Gazipaşa'da

Gezici Kalay Ustası Gazipaşa\'da
26.03.2012 10:49

Günümüzde yok olmaya başlayan 'kalaycılık' mesleğinin ustası Ahmet Atak, yılda bir kez Antalya'nın Gazipaşa ilçesine gelerek müşterilerine hizmet veriyor.

Günümüzde yok olmaya başlayan 'kalaycılık' mesleğinin ustası Ahmet Atak, yılda bir kez Antalya'nın Gazipaşa ilçesine gelerek müşterilerine hizmet veriyor.

Dedesinden öğrendiği kalaycılık mesleğini 10 yıldır devam ettirdiğini belirten Ahmet Atak, Gazipaşa'da hala bakır kapların kullanıldığını ve bu nedenle her yıl Zonguldak'tan ilçeye gelerek müşterilerine hizmet verdiğini söyledi.

Atak, "Alüminyum, çinko, çelik ve plastik kaplar çıktığından bu yana kalaycılık mesleği ölmeye başladı. Ben bu mesleği dedemden öğrendim. 10 yıldır da dedemden ayrı olarak gezici kalaycılık yapıyorum. Mesleğimi çok seviyorum ve bırakmayı düşünmüyorum" diye konuştu.

Bakır kapların insan sağlığına en yararlı kap olduğunu iddia eden Atak, "Bakır kaplar en az yıla bir kez kalaylanmalı. Bakır bir kapta yapılan yemeğin tadı farklı oluyor" dedi. Ustalık gerektiren kalaylama işleminde bakır kapların önce tuzruhu sonra da kumla temizlendiğini anlatan Atak, nişadır ve eritilmiş kalayla birlikte odun kömürü ateşinde kalaylanan kapların, pamukla silinerek parlatıldığını belirtti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gezici Kalay Ustası Gazipaşa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement