Niksar'da Kazı Çalışmaları İçin İzin Bekleniyor - Son Dakika
Yerel

Niksar'da Kazı Çalışmaları İçin İzin Bekleniyor

Niksar\'da Kazı Çalışmaları İçin İzin Bekleniyor

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, kilise olduğu tahmin edilen yerde bu yıl da kazı çalışmalarının devam etmesi için bakanlıktan izin beklendiğini söyledi.

22.03.2012 11:49

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, kilise olduğu tahmin edilen yerde bu yıl da kazı çalışmalarının devam etmesi için bakanlıktan izin beklendiğini söyledi.

Tokat'ın Niksar ilçesi Karşıbağ Mahallesi'nde bulunan "Tolas" olarak bilinen aslen Aziz Gregory Thaumaturgus Kilisesi olduğu tahmin edilen yerde kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle 2011'de başladı. Tokat ve Sivas Müze Müdürlükleri uzmanlarının yürüttüğü çalışmaların 2012 yılında da devam etmesi

için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin bekleniyor.

2012 yılı için kazı çalışmalarının başlaması anlamında izin beklendiğini ifade eden Başkan Yadigar, "Kilise kazı çalışmalarıyla ilgili değerlendirme çalışmaları hazırlanıyor. Bu değerlendirme raporunun kazının devamı yönünde olacağına dair arkeologlar bize bilgi verdi. Yani kazının derinleştirilerek ve genişletilerek devam etmesi gerektiği konusunda bilgi verdiler. Çünkü kazı iznimiz geçen yılın aralık ayı sonu itibariyle bitti. Bu yıl kazının devam etmesi için bakanlığın izni ve görevlendirmesi gerekiyor, onu bekliyoruz" dedi.

Başkan Yadigar, samanlık olarak kullanılan yerin yapılan Ar-Ge çalışmalarında Gregory Thaumaturgus adlı bir din adamının döneminde üst tarafının kilise alanı olarak kapısının batı istikametinde bir yapı ortaya çıktığını hatırlatarak, "Bu yapının altında 8 tane oda çıktı. Yapılan arkeolojik kazılarda bu oda sayının daha da çok olduğu söyleniyor. Yani bu yapının doğu istikametinde kazı çalışmasına devam ederek gerçek vaziyetinin ortaya çıkarılması bekleniyor" diye konuştu.

GREGORY KİMDİR?

Anadolu'da yüksek bir konuma sahip, Hıristiyan Kilisesi inşa eden ve etkisini yayan ve kurumlarını güçlendiren rahipler arasında, Niksarlı Gregory çok kalıcı bir yere sahiptir. Pontus'ta (Küçük Asya'da) Niksar'da yaklaşık 213'te doğdu ve aynı yerde 270-275'te öldü. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Niksar'da Kazı Çalışmaları İçin İzin Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement