AÖF öğrencileri tüm işlemlerini internetten sağlayabildiği gibi günümüzde interaktif eğitim olanakları sayesinde birçok dersi kolayca öğrenebilirken, ders içeriklerine kolayca ulaşabilmektedir. Ayrıca birçok bölüm ve alanı içerisinde barındıran Açıköğretim fakültesi, öğrencilerine sağladığı bu avantaj ile öğrencilerin farklı bölümlerde eğitim almasına olanak vermektedir.
Açıköğretim fakültesinin farkı nedir?
AÖF mezunları, mezun oldukları bölümün eğitimini aldıklarının belirtilen bir diploma alırlar. Ancak bu diploma ne kadar etkili oluyor pek bilemiyoruz. Çünkü genel anlamda özellikle iş bulma ve genç insanların kendi bölümleri ile ilgili konularda istihdam edilmesi konusunda ciddi problemler yaşanmaktadır. Bu nedenle de bazı zorluklar yaşanmaktadır. Kolay bir ifade ile anlatmak gerekirse; işletme fakültesinde bir öğrenci okulunu bitirdiğinde, 4 yıllık bir fakülte bitirmiş oluyor ve işletme fakültesi mezunu oluyor. Açıköğretim fakültesinde işletme bölümü okuyan bir öğrenci de okuldan mezun olurken 4 yıllık işletme mezunu olarak diploma alıyor ama diploma verilen fakülte, Açıköğretim fakültesi olduğu için, iş başvurularında öncelik tabi ki işletme fakültesine veriliyor. Bu konuda haksızlık yaşanıyormuş gibi görünse de, işverenler; evden okuyan öğrenci ile okulda okuyan öğrenci arasında ciddi eğitim ve sosyal bilinç farkı olduğunu düşünüyor. Bize göre eğitim açısından çok bir fark olmasa da, sosyal bilinç farkı, ne yazık ki çok fazladır.
Açıköğretim öğrencileri notlarını nasıl öğrenebilirler?
Açıköğretim öğrencileri, bağlı bulundukları okulların Açıköğretim fakültelerine gidereki istedikleri tüm bilgilere sahip olabilmektedir. Aynı zamanda eğitim gördükleri üniversite koşullarına göre, bazı üniversiteler öğrencilere ders olanağı bile sağlamaktadır. Eğer isterseniz fakültenizde bölüm derslerinizi sınıflarda görebilir veya okuduğunuz bölümün fakültesindeki derslere girebilirsiniz. Tabi ki başka fakültede derslere resmi olarak katılabilmeniz için Açıköğretim fakültesinin öğrenci işlerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Ancak çoğu Açıköğretim öğrencisi, üniversitelerinin Açıköğretim fakültelerini sadece kayıt olmak için kullanıyor. Çünkü diğer tüm işlemlerini internet sitesinin belli bölümlerinden gerçekleştirebiliyor. Derslerle ilgili olarak çalışmalarını ise eğitim aldıkları bölümlere göre internet siteleri aracılığı ile gerçekleştirebilmektedir.
İnternetten AÖF ders notlarını temin edebildikleri gibi kaliteli içeriğe güncel ve online bir biçimde de ulaşabilmektedir. AÖF ders notlarını her siteden temin etmemeye özen gösteren öğrenciler, doğruluğundan emin oldukları site araştırması yapmaktadır. Bu konuda AÖF ders notları ile ilgili ayrıntılı ve geniş içeriğe sahip aynı zamanda da geniş bir kaynağa sahip siteler bu konuda daha etkin ve yetkin konumda bulunuyor.
için tıklayınız
Açıköğretim fakültesi işleyiş olarak normal eğitim biçiminden bir çok farklılıklar içermektedir. İçerdiği en net farklılıklardan birisi ise sahip olduğu sınav sistemi diyebiliriz. Çünkü yerleşik bir eğitim biçimine sahip olmayan bu fakültelerin sınavları, normal eğitimdeki gibi vize ve final gibi ayrılmasına rağmen, toplu bir sınav niteliğinde gerçekleştirilmektedir. Eğitim öğretim süresinin ara sınavı sonunda alınan derslere göre minimum bir, maksimum 4 oturum olmak üzere her oturumda yine minimum bir, maksimum 4 ders olmak üzere sınav işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Bu sisteme bağlı bir şekilde sene sonu sınav işlemleri de gerçekleşmektedir. Açıköğretim fakülteleri bu bağlamda, oturumlar tarzında gerçekleştirdiği sınavlar ile normal eğitim sistemlerinden farklılık göstermektedir.
Peki öğrenciler sınava hazırlık aşamasında nasıl bir çalışma gerçekleştirebilir?
Açıköğretim fakültesi öğrencileri için temel konulardan biriside sınava hazırlık sürecidir. Sınavlara hazırlık aşamasında anında ulaşabilecekleri bir rehber bulamayan öğrenciler, bu nedenle hazırlık sürecini geniş bir zamana yaymalıdır. Çünkü takıldıkları bir konuda ya da mantık geliştiremedikleri bir konuda araştırma yapmaları ve kaynak bularak bilgiyi onaylamaları gerekmektedir. Bir farklı çeşit öğrenci tipi olarak ise dönem boyunca ders çalışmamayı tercih edenler vardır. Genelde daha yetişkin yaşlara sahip ve sadece üniversite mezunu olmak için veya hobi şeklinde okuyan öğrencilerde mevcuttur. Bu öğrenciler ise genel olarak sınav zamanından son bir hafta önce ders çalışmaya başlayarak sınavlara hazırlanmaya çalışmaktadır. Ancak bu öğrenciler için sınava hazırlık süresi çok dar bir zamanda gerçekleştiği için başarılı sonuç alma oranı daha düşük olmaktadır.
Peki her iki öğrenci tipi içinde başarı oranını arttırmak için farklı yöntemler mevcut olduğu gibi daha basit ve genel bir yöntemde vardır. Eğer zaman kısıtlı veya oturup uzun uzun kitapları inceleyerek not çıkaramıyorsanız en güzel yöntem deneme sınavı çözmektir. Çünkü deneme sınavları aslında hem Açıköğretim sınavlarının sisteminde olması hem de en çok ve önemli başlıklara göre sorular sunduğu için çalışma sürenizi yarı yarıya azaltabilir. Bu noktada amaç deneme sınavından mümkün olan en çok soruyu bilmek değildir. Deneme sınavlarını kendi zihnimize göre çözüp, sonrasında soruların ve doğru cevapların incelenmesidir. Kaç adet doğru soru cevapladığınız önemli değildir. Bu çalışma biçiminde önemli olan sizin hangi sorulardaki konuları yanlış bildiğiniz ve yanlış bildiğiniz soruların doğru cevaplarının ne olduğudur. Bu amaçla ve inceleme tarzıyla çözülen deneme sınavları size hızlı bir çalışma süresi sağlamaktadır. Okuduğunuz bölüm ile ilgili bir çok AÖF deneme sınavına internet aracılığı ile ulaşabilir ve online olarak çözmeye olanak tanıyan sitelerden bu çalışmayı gerçekleştirebilirdiniz.
için tıklayınız
Açıköğretim fakültesi sınavları oturumlar halinde gerçekleştirilmektedir. Bu oturumlarda sizler sorumlu olduğunuz derslere göre maksimum dört dersten sorumlu tutulursunuz. Toplu bir kitapçık halinde önünüze getirilen bu sınav aynı zamanda optik kağıtlar üzerine işaretlenmektedir.
Açıköğretim fakültelerine devam eden öğrencilerin 2018 yılı itibari ile 3 milyona yakın olduğunu düşünürsek, sınava giren öğrenci sayısı da bu kadardır. Tabi ki sınavlara geç kalanlar, sınav tarihinden haberi olmayanlar, dersten kalacağına kesin gözüyle bakarak sınava gitmeyenlerde olacaktır. Ancak genel anlamda 3 milyona yakın öğrenci bu sınavlara girmektedir. Sınavlara giren öğrenciler için sınav sonrası süreci takip etmekte ayrı derecede zor olmaktadır. Çünkü düşündüğümüz zaman, sınav tarihlerini bilmediği için sınava giremeyen öğrenci sayısı hiç de azımsanacak bir oranda değildir. Sınav tarihlerini takip eden öğrencilerde, sınavların ne zaman açıklanacağı ile ilgili bilgi sahibi değiller. Bu nedenle sürekli bir takip içinde olmaları hatta mümkünse sürekli inceleme yapmaları gerekmektedir.
Sınav soruları ve sonuçları ne zaman açıklanır?
Sınav soruları, genel olarak sınavlardan sonraki iki hafta içerisinde açıklanmaktadır. Bu sayede isteyen öğrenciler sınav sorularına tekrar bakabilir ve genel bir çıkarım yapılabilir. Ancak sınav sonuçlarının açıklanması 2 hafta kadar garanti olarak sürmektedir. Tabi ki giren öğrenci sayısını düşündüğümüzde, bu süreç iyimser bir gözle baktığımız süreçtir. Sonuç olarak bu sınavların sonuçlarının açıklanacağı tarih net bir şekilde bilinmemektedir. Bu nedenle de not sorgulama işlemi için internet aracılı ile ya da telefondan arada bir bilgi almak gerekmektedir. AÖF not sorgulaması yapmak isteyenler direk internetten gerekli siteye giderek hızlı bir şekilde not sorgulama işlemini gerçekleştirebilir. Tabi ki bu işlem için dahi sorgulama yapacağınız zamanlarda 2 dakikanızı ayırmanız gerekmektedir.
için tıklayınız
Son Dakika › Advertorial Sondakika › AÖF Ders Notları ve Deneme Sınavları ile Sınava Kendinizi Hazırlayın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?