ABD'de 2016 Başkanlık Seçimleri

Son Güncelleme:

WASHINGTON (AA) – ABD'de 2016 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için yarışacağını açıklayan ilk isim Cumhuriyetçi Parti'den Teksas Senatörü Ted Cruz oldu.

WASHINGTON (AA) – ABD'de 2016 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için yarışacağını açıklayan ilk isim Cumhuriyetçi Parti'den Teksas Senatörü Ted Cruz oldu.


ABD Kongresi'nin her iki kanadını kontrol eden Cumhuriyetçi Parti içinde muhafazakar kanadı temsil eden Çay Partisi hareketine yakınlığıyla bilinen 44 yaşındaki Senatör Ted Cruz, seçim için partisinden aday adaylığını Virginia'da bulunan Liberty Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada açıkladı.


"Başkanlık için yarışıyorum ve sizin desteğinizi alacağımı umuyorum" ifadesini kullanan Ted Cruz, Başkan olması halinde sağlık reformundan yeni vergi düzenlemesine kadar ABD Başkanı Barack Obama'nın tüm icraatlarını yürürlükten kaldırma taahhüdünde bulundu.


Adaylığı konuşulan isimler


Cumhuriyetçi Parti içinde muhafazakar kanadın önde gelen isimlerinden biri olarak dikkat çeken Cruz haricinde, aday adaylığı için birçok isim daha gündemde.


Bu konuda adı en fazla geçen diğer isimse eski başkan George W. Bush'un kardeşi eski Florida Valisi Jeb Bush. Bush'un son dönemde başkan adaylığı için bazı görevlerinden ayrılması ve seçim hazırlıklarına başlaması dikkati çekiyor. Ancak, Bush henüz resmi olarak adaylığını duyurmadı.


Bunun yanında, New Jersey Valisi Chris Christie, senatörler Rand Paul ve Marco Rubio,  2012 seçimlerinde Mitt Romney'nin başkan yardımcısı adayı olan Wisconsin milletvekili Paul Ryan, bir önceki seçimlerde de aday olan ve ön seçimlerde sürpriz bir performans sergileyen eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum, Louisiana Valisi Bobby Jindal ve eski Arkansas Valisi Mike Huckabee'nin adı da zaman zaman 2016 yarışı için geçiyor.


Demokrat Parti'den ise Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın adaylığını ilan etmesine kesin gözüyle bakılırken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da yarışa katılabileceği belirtiliyor.


ABD Başkanı Barack Obama ise başkanlık seçimlerinde iki kez seçildiği için bir kez daha aday olamayacak.


Cruz Harvard hukuk mezunu


Cruz, 1970 yılında Kanada'nın Alberta eyaletinde Küba asıllı baba ve Amerikalı annenin çocuğu olarak dünyaya geldi.


ABD Başkanı Obama gibi Harvard Hukuk Fakültesi mezunu olan Cruz, ABD Senatosu'na 2012 yılında Teksas senatörü olarak girdi. Başkan Obama'nın icraatlarına sert eleştiriler getirmesiyle bilinen Cruz, 2013 yılında hükümetin fonlanmasına yönelik tasarının oylanmasını geciktirebilmek için Senato'da 21 saat 19 dakika boyunca ara vermeden konuşma yapmıştı.


Cruz ile ilgili dikkat çeken noktalardan biri de Hispanik kökenli olması. Böylece Cruz seçilmesi halinde ABD'nin Hispanik kökenli ilk başkanı olacak.


-ABD'de başkanlık seçimleri


ABD'de ilginç ve karmaşık bir başkanlık seçim sistemi bulunuyor. Ülkede, seçim dönemi, uzun aşamalar ve karmaşık sistem nedeniyle tüm yıla yayılıyor.


Başkanlığa aday olmak isteyenler, aday adaylıklarını açıklamalarının ardından kendi parti tabanında kulis yapmaya başlıyorlar ve ardından ön seçimlere gidiyorlar. Ön seçimlerde, her partinin aday adayı kendi partisinin kayıtlı seçmenlerinin karşısına çıkıyor. Burada da sistem iki aşamalı işliyor. İlkinde, her eyaletteki partilerin kayıtlı seçmenleri, parti genel kurulunda hangi adaya oyunu vereceğini belirlemek üzere delegeleri seçiyor. Genel Kurul'da da eyaletlerin delegeleri oylarını o eyaletteki seçmenin kararına göre kullanıyor ve çıkan sonuçlara göre partinin başkan adayı belli oluyor. Daha sonra da iki partinin başkan adayları ülke genelindeki başkanlık seçiminde yarışıyor.

Kaynak: AA