Akıllı Robotlar İçin Önemli Adım

Son Güncelleme:

İsviçreli bilim insanları, insan beyninin bilgiyi işleme yeteneğini taklit eden mikro çipler geliştirdiklerini açıkladı.

Bilim insanları, bilgiyi tıpkı bir insan beyni gibi gerçek zamanlı olarak işleyen elektronik sistemler geliştirmeyi başardı. Elde edilen başarı, beynin nasıl çalıştığı hakkındaki sırları açığa kavuşturabileceği gibi, robotik biliminde ve mobil cihazlarda yeni gelişmelerin önünü açabilir.


İsviçre’nin Zürih ve ETH Zürih Üniversitesi araştırmacıları, Almanya ve ABD’li meslektaşlarının da yardımıyla boyut, hız ve enerji tüketimi açısından insan beynini taklit eden elektronik sistemler oluşturdu.


Discovery News’in haberine göre, ‘nöromorfik çipler’ olarak adlandırılan teknoloji, bilgiyi gerçek zamanlı olarak işleme kapasitesine sahip.


Zürih Üniversitesi araştırmacısı Giacomo Indiveri, AFP haber ajansına, “Verdiğimiz mücadele, tıpkı beyin gibi çalışan bir teknoloji geliştirmek” ifadesini kullandı. Indiveri, ‘geçmişte geliştirilen elektronik sistemlerin ağırlıklı olarak çevrelerine tepki vermek üzerine odaklandığını, ancak yeni projelerinde bir adım ileri gittiklerini’ söyledi.


Indiveri, yapay nöronlar olarak iş gören nöromorfik çiplerle oluşturulan ağların, kısa süreli hafıza, karar verme ve analitik kabiliyetler gibi işlemleri yerine getirebildiğini ifade etti. NTV

Kaynak: Star