Almanya'da Yaşayan Türkler Irkçı Eylemlerden Endişeli

Son Güncelleme:

Almanya'daki Türkler bir süredir, Almanya'nın çeşitli eyaletlerinde PEGİDA'nın İslam karşıtı ve ırkçı eylemlerini endişe ile takip ediyor.

Almanya'daki Türkler bir süredir, Almanya'nın çeşitli eyaletlerinde PEGİDA'nın İslam karşıtı ve ırkçı eylemlerini endişe ile takip ediyor. Söz konusu eylemlerle ilgili STK temsilcileri ve vatandaşlar sokaklarda çığ gibi büyüyen tepkiler için, temkinli fakat endişeli olduklarını DHA muhabirine ifade etti.


Ayrıca 5 Ocak'ta Berlin'de PEGİDA karşıtı bir yürüyüş düzenlenmesi bekleniyor. Sağduyu çağrısında bulunan Almanya'daki vatandaşlar, hükümetin bu konuda gerekli önlemleri almasını bekliyor.


35 yıldır Duisburg'da öğretmenlik yapan Rahmi Koca 'Eylemlerin artmasının belli grupların kötü örnek göstermek istediğinden kaynaklandığını sanıyorum. Birde insanların bilinçsiz olduklarından kaynaklandığını düşünüyorum. Yoksa İslam'ın yaşatıldığı tüm coğrafyalarda, İslamı kötü gösterecek akımların oranı binde biri geçmemektedir. Amerika'da yaşanan 11 Eylül olayları sonrası Müslümanlar, uzun süre Avrupa'da sıkıntı yaşadılar ve sonrasında bunu atlattılar. Bu ikincisi yeni çirkin bir imaj Müslümanlara mutlaka zarar verecektir. Ama inanıyorum ki herkes Alman komşusuna ve iş arkadaşına doğru olanı anlatacak Almancaya da sahip, yeterli bilgilere de sahip. Gelecek dönemlerde bu kötü imajı da olumlu yöne çevireceğimize inanıyorum' dedi.


Duisburg DİTİB Merkez Cami başkanı Necati Mert ise 'Bazı gruplar demokratik haklarını kullanarak gösteri yapıyorlar, ama dinimizi tam olarak anlamadıkları ve tanımadıklarını düşünüyorum. Eğer İslam anlayışı kendilerine doğru anlatılabilseydi bu eylemlere başvurulmazdı. STK'lar olarak İslam'ın güzel yanlarını anlatabilirsek, bunların önüne geçebileceğimizi düşünüyorum. Olayların sonuçlarını şimdiden kestiremiyorum, ama ırkçılık ve İslam karşıtlığından nemalananlar artıkça, daha da birbirlerini destekleyeceklerdir. Bu durumda huzur bozar hal alabilir, umarım bu kadar büyümeden durdurulur' dedi.


İslam Toplumu Milli Görüş(IGMG) Düsseldorf Bölge Halkla İlişkiler Başkanı Turgut Aslanbenzer konuyla ilgili şunları kaydetti 'Türkler olarak 60 yıldır Almanya'da yaşamaktayız ve burada da kalıcıyız. Ama çoğu zaman korku içinde yaşıyoruz, acaba bir saldırıya mı maruz kalacağız, camilerimize mi saldırı yapılacak diye endişe duyuyoruz. Alman yetkililerin bu olaylara yönelik önlem almalarını rica ediyoruz. Göçmenler Alman yasalarına uygun yaşamak için büyük gayret gösteriyorlar, Alman devleti de bu tür olaylar için önlemler almalı gerekiyor?.


Türk Akademisyenler Birliği(NİTAB) Başkanı Davut Karapınar, yaşanan huzursuzluğu şöyle dile getirdi 'Bu tür tepkiler Avrupa ülkelerinde giderek arttığı görülmekte. Müslüman toplumu olarak ta bu durumdan huzursuzluk duyuyoruz. Toplumun bir parçası olan Müslüman toplumu, bugüne kadar Avrupa'nın kalkınmasına önemli derecede katkı sağlamıştır. Bizler siyasilere ve kanaat önderlerine, Müslüman toplumu ülkelerin kalkınmasına katkı sağladığını, bir arada yaşama kültürünü öne çıkartmış ve huzur içinde yaşamayı arzu ediyoruz. Müslümanlar yaşadıkları ülkeleri de ikinci vatan olarak kabul etmiştir mesajını iletmek isteriz. Bu yürüyüşler kaygı verici, önlemler hızlı şekilde alınmalı?.


'ALMAN SİYASİLER DE İNSİYATİF ALMALI'


Duisburg Estergon Türk Kültür Ocağı Başkanı Ergün Şişman ise 'Tabi ki Avrupa'da yapılan bu tür eylemler göçmenlere zarar veriyor. Olayları sağduyulu olarak takip etmeliyiz ve aynı şekilde de ciddiye almalıyız. Bizler Türk toplumunu olaylar hakkında bilgilendirmeliyiz ama aynı şekilde Alman siyasiler de, olayların büyümemesine karşılık inisiyatif almalı. Müslümanlar olabildiğince dikkat ediyor, ama bu aralar daha çok yaşadıkları ülkelerin yasalarına uygun hareket etmelidir?.


CAMİ DUVARLARINI İŞARETLİYORLAR


Almanya'da yaşayan Türk anne Esma Öksüz ise gelecekten kaygılarını dile getirerek 'İslam karşıtı eylemler yapanlar demokratik haklarını kullanıyor ama bu durumda biz Müslümanları üzüyor. Biz Duisburg merkez caminin yanında oturuyoruz, bu tür olayların artmasından ve cami duvarlarına bir takım işaretlerin konmasından dolayı endişeliyiz. Hepimizin Alman komşularımız var, bu durum giderek artarsa yürüyüşlere katılmayan Almanları da etkiler. Bu durumda bizim huzurumuzu kaçırır. Biz Alman komşularımızla sorunsuz yaşıyoruz, bozulmasını istemiyoruz' dedi.

Kaynak: DHA