Aü Uluslararası İlişkiler Ofisi'nin İki Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi

Son Güncelleme:

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Uluslararası İlişkiler Ofisi (UİO), Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Burhan Özkan başkanlığındaki toplantı ile UİO’nun 2’nci kuruluş yıl döneminde faaliyet değerlendirildi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Uluslararası İlişkiler Ofisi (UİO), Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Burhan Özkan başkanlığındaki toplantı ile UİO'nun 2'nci kuruluş yıl döneminde faaliyet değerlendirildi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Burhan Özkan, 07 Ağustos 2012 tarihi itibariyle Akdeniz Üniversitesi'ndeki uluslararasılaşma faaliyetlerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarının başlatıldığını ve 12 Eylül 2012 tarihinde mevcut yapılanmanın resmiyet kazandığını belirtti. Prof. Dr. Özkan yeniden yapılanma kapsamında Erasmus, Mevlana ve Farabi Değişim Programları, Uluslararası Öğrenciler, Uluslararası İşbirlikleri ve Tanıtım, Bologna Süreci ve IAESTE Programı, ve diğer uluslararasılaşma faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi amacıyla Uluslararası İlişkiler Ofisi (UİO)'nin oluşturulduğunu belirtti. Prof. Dr. Özkan, Akdeniz Üniversitesi UİO yapılanmasının örnek gösterildiğini ve bazı üniversiteler tarafından da Akdeniz Üniversitesi UIO modelinin örnek alındığını söyledi.


Prof. Dr. Özkan, UİO koordinasyonundaki tüm bu uluslararasılaşma çalışmalarının Türk yükseköğretiminde uluslararasılaşmanın en önemli gündem maddesi olduğu bir dönem ile eş zamanlı gerçekleştirildiğini, UİO'nun kuruluşunun ardından yalnızca iki yıl geçmesine karşın önemli başarılara imza attıklarını ve yeni projeler başlattıklarını belirtti. Prof. Dr. Özkan, UİO çalışanlarının bu süreçte mesai mefhumu olmaksızın büyük bir özveri ile çalıştığını vurgulayarak özverili çalışmalarından dolayı ofis çalışanlarına teşekkürlerini dile getirdi.


Toplantı, UİO Koordinatörlerinin (Erasmus Programı, Mevlana Programı, Farabi Programı, Bologna Süreci, Uluslararası Öğrenciler, Uluslararası İşbirliği ve Tanıtım) yıllık faaliyetleri ile gelecekte yapılması planlanan çalışmaları anlattıkları sunumlar ile devam etti.


Toplantıda Uluslararası İlişkiler Ofisi faaliyetleri kapsamında ilk defa 2013-2014 yılında uygulanmaya başlanan Mevlana Değişim Programı'nda Akdeniz Üniversitesi Türkiye'nin öncü üniversitesi olduğu, Uluslararası Öğrenciler Ofisi oluşturularak koordinatör görevlendirilmesi yapılarak Uluslararası Öğrenciler için Oryantasyon Programı uygulaması başlatıldığı ve uluslararası öğrencilere rehberlik etmesi amacıyla Uluslararası Öğrenciler web sitesi oluşturulduğu belirtildi. Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavı'nın (AKUS) ilk defa yurt dışında 3 merkezde gerçekleştirildiği ifade edilen toplantıda, AKUS'un daha ilk yılında 68 üniversite tarafından tanındığı bildirildi.


Akdeniz Üniversitesi'nin 7 ayrı merkezdeki yurt dışı eğitim fuarlarında tanıtımının yapıldığı belirtilen toplantıda faaliyet şöyle sıralandı:


"UİO etkinlikleri ve haberlerinden üniversitenin uluslararası paydaşlarına bilgi vermek amacıyla 3 ayda bir İngilizce International Relations Office Newsletter'in yayınlanarak her sayı yurt dışında yaklaşık 1000 üniversiteye düzenli olarak gönderildi.Türkiye'de ilk aşamada 21 üniversitede kurulması planlanan Türkiye Bursları Koordinasyon Ofisi'nden bir tanesinin de Akdeniz Üniversitesi UİO bünyesinde kurulmasına karar verildi. Uluslararasılaşma çalışmalarının üniversite içerisinde içselleştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla 3 ayda bir Türkçe "Uluslararası İlişkiler Ofisi e-Bülteni"nin yayınlanması uygulaması başlatıldı. Öğrencilerin yurt dışı imkanlardan azami ölçüde yararlanması için Erasmus ve Mevlana Değişim Programları'na ilave olarak Free Mover Programı (Misafir Öğrenci Değişimi Programı) uygulaması başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi; ulusal ve uluslararası platformlarda geçerliliği olan Europass Hareketlilik Sertifikası vermek üzere Ulusal Europass Merkezi (MYK) tarafından akredite edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden yurt dışına giden Erasmus öğrencilerinin seçimi kapsamındaki başvuru sisteminin kolaylaştırılması amacıyla Erasmus Öğrenci Seçim Merkezi oluşturuldu. Söz konusu sistemle birlikte 2013 yılında 1200 olan başvuru sayısının 2014 yılında 2500'ün üzerine çıkarıldı. Akdeniz Üniversitesi ders programları İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde ders kataloglarının oluşturulması sağlanarak İngilizce ana web sayfasında yayınlandı. Yabancı dilde ders açma kriterlerinin belirlenerek yabancı dilde verilen ders sayısının arttırıldı. Eurodesk Temas Noktası olarak akredite edilmesi sağlanarak bu kapsamda yapılan Euro (Mobilkafe) Desk adlı proje başvurusu Ulusal Ajans (UA) tarafından kabul edilirken, Akdeniz Bölgesi'ndeki tek Uluslararası Öğrenci Kartı (ISIC); uluslararası ulaşım, konaklama, müze vb. faaliyetlerinde indirim hakkı verme merkezinin 2013 yılında UİO bünyesinde oluşturularak ayda ortalama 45 öğrenci ve personelimize ISIC kartı verildi. Bir önceki güz döneminde AÜ'ye gelen Erasmus öğrenci sayısı 35 iken 2014-2015 akademik yılında bu sayı bu yıl güz döneminde 86'ya çıkarıldı. Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) Programı kapsamında 2014-2020 sürecine kadar UA tarafından UİO yeniden akredite edildi ve 5 AGH Projesi kabul edildi. AB Gençlik Proje Ortaklıkları kapsamında 6 ayrı projeye ortak olunarak, toplam 28 gencin uluslararası hareketliliği sağlandı. Sosyal paylaşım sitelerinde (Facebook ve Twitter) UİO hesapları açılarak sosyal medyada aktif olarak yer alındı. Farabi Değişim Programı kapsamında Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim almak isteyen öğrenci başvuruları her geçen yıl düzenli olarak artırıldı.Uluslararası İlişkiler Ofisi'nin kurumsallaşması tamamlandı."


Prof. Dr. Özkan, uluslararasılaşma konusunda daha alınması gereken çok yol olduğunu vurgulayarak, bu amaçla Uluslararası İlişkiler Ofisi'ni daha yoğun bir çalışma programının beklediğini sözlerine ekledi. Toplantı, Uluslararası İlişkiler Ofisi'nin önümüzdeki dönem faaliyetlerindeki önceliklerinin belirlenmesi ile sona erdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA