Avrupa Komisyonu'nun Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs Magadaskar'ı Ziyaret Edecek

Son Güncelleme:

Ziyaret, AB ve Madagaskar arasındaki ilişkilerin normale döndüğü anlamına geliyor.

Avrupa Komisyonu'nun Kalkınmadan sorumlu üyesi Andris Piebalgs haftaya Madagaskar'ı ziyaret edecek.


AB'den yapılan açıklamada, Piebalgs'ın ziyaretinin AB ve Madagaskar arasındaki ilişkilerin normale döndüğü anlamına geldiği belirtildi.


Açıklamada, Andris Piebalgs'ın ziyaretinin AB'nin Madagaskar ile işbirliği ve 2014-2020 dönemindeki AB fonlarının programlanmasına ilişkin görüşmelerin tam olarak tekrar başladığının göstergesi olduğu vurgulandı.


Madagaskar Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina, İsrail'den dönüşünde basına yaptığı açıklamada, Piebalg'ın çarşamba günü ülkeye geleceğini doğrulayarak, komisyon yetkilisiyle AB'nin ülkeye yapacağı yardımın ele alınacağını belirtti.


Rajaonarimampianina, 11. Avrupa Kalkınma Fonu (FED) toplantısında yardım miktarının 616 milyon dolar olabileceğinin belirtildiğini ancak bu miktarın artmasını umduğunu söyledi.


Madagaskar'da 2009'da ordunun desteğini alan Andry Rajoelina'nın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkede siyasi kriz yaşanmış, Rajaonarimampianina'nın, 2013 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından ise ülkede yaşam tekrar normalleşmeye başlamıştı.


Uluslararası Para Fonu (IMF), 2008 yılı sonunda siyasi kriz ve devlet başkanının 60 milyon dolarlık ikinci Boeing tipi uçak alması konusuna açıklık getirilmemesi nedeniyle Madagaskar ile ilişkilerini askıya almıştı. 5 yıllık geçiş sürecinin sonunda Madagaskar yetkilileri 13 Mart'ta ilişkilerin yeniden kurulduğunu bildirmişti.


Avrupa Birliği de bir kaç ay önce Madagaskar'daki başarılı seçim sürecinden sonra hükümetle işbirliğinin tekrar başlayacağını duyurmuştu. - Madagaskar

Kaynak: AA