Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kuruluyor

Son Güncelleme:

TBMM Genel Kurulu'nda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulmasına yönelik tasarının tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor AK Parti'li Uçma: "O topraklarda yiten canlar, akan kanlar ve yetim çocukların acı ve hüzünlerinden bir iftihar abidesi yükseltelim, toprakları koruma altına alalım.

TBMM Genel Kurulu'nda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulmasına yönelik kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.


Tasarının tümü üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, yeni yasayla umut ederim ki iyi niyet, jest veya uluslararası dostluk ve kardeşlik adına Çanakkale'de, Avustralyalılara, Yeni Zelandalılara, çıkarma yaptıkları yerlerin idaresinin verilmemesini umut ettiğini  söyledi.


Yıllardır Çanakkale'de taraf devletlerin bu şekilde bir istekte bulunduğunu belirten Halaçoğlu, şunları ifade etti:


"Bugüne kadar Çanakkale'nin 'barış parkı' olarak adlandırılması gibi istekler reddedilmiş ve Çanakkale'de Çanakkale'yi geçilmez yapan şehitlerimizin aziz hatıraları korunmuştur. Böyle bir isteği kabul edecek kimler olursa olsun, hiç şüpheniz olmasın ki tarihe şehitlerin vebali ve lanetiyle geçeceklerdir. Çünkü onlar bir hilal uğruna, bu topraklar için toprağa düştüler. Onlar, son ehli salibin savletini kırdılar, Selahaddin Eyyubi'yi, Kılıç Arslan'ı kendilerine hayran bıraktılar. Onlar, makbere ihtiyaç duymayanlardı. Zira onlar Hz. Peygamber'in bayrağı altında yer buldular.


Mukaddes vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır. Bu destanı yazanları, ülkemizi işgal etmek isteyenleri ötekileştirmemek adına kim olduğu belirsiz kişiler gibi tanımlayan bedhahlar, huzuru mahşerde bunun hesabını şehitlerimize vermek zorunda kalacaklardır. Bu gibilerin toplumumuz tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir."


HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Türkiye'nin dört bir yanını sarmış tarihi yapıların yok olmakla karşı karşıya olduğunu öne sürdü.


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulmasına yönelik hazırlanan tasarının, Türkiye'deki tüm tarihi yapıların tarihi gerçekliğine uygun bir şekilde korunması için uyumlaştırılması gerektiğini ifade eden Birtane, "Bizler savaşların değil bu savaşların hangi gerçeklik üzerinden yaşandığı, gerçek tarihinin ne olduğu, halkların bu savaşlarda ne yaşadıklarının öne çıkarılması, gerçek tarihine uygun bir bakış açısıyla faaliyetlerin yürütülmesinden yanayız" dedi.


CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, tasarı hazırlanırken sivil toplum kuruluşlarının bilgisine başvurulmadığını, tasarının satır aralarında birçok soru işareti bulunduğunu öne sürdü.


Tasarıyla "yeni bir oldu bitti yaratılmak istendiğini" öne süren Eyidoğan, "2015 yılında kutlanacak olan Çanakkale ve Gelibolu Savaşlarının 100. yılı etkinliklerine yetiştirilmek kaygısıyla yazılan ancak satır aralarında çok ciddi soru işaretleri bırakan bir kanun metni ile yeni bir fiili durum yaratılmak istenmektedir" diye konuştu.


Eyidoğan, tasarıyla, tanımı ve mesleki formasyonu bile tanımlanmamış bir yapılanmanın adımlarının atılmak istendiğini öne sürdü.



-"Bu kafayla hazırlanması mümkün değil"



CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale'de 2015 Ajansı'nın hala kurulamadığını belirterek, "Yüzüncü yıl yaklaşıyor ve bununla ilgili kutlamalarda 100 bin kişilik talep olmasına rağmen 10 bin 500 kişilik kota koyulmaktadır. Kalan süre içerisinde bunu yetiştireceğimize inanmıyorum. Bunu aldınız, yetkileri de donattınız, her şeyi yaptınız ama 2015'e bu kafayla, bu anlayışla Çanakkale'deki Gelibolu Yarımadası'nın hazırlanması mümkün değildir" dedi.


AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, tarihi yerlerin, eserlerin bir toplumun tapusu olduğunu belirterek, tarihi yerlere ve eserlere sahip çıkmanın, gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarmanın, herkesin boynunu borcu olduğunu kaydetti.


"Çanakkale olmasaydı Cumhuriyet kurulamayacaktı" diyen Uçma, Gelibolu ile ilgili şimdiye kadar kuşatıcı bir düzenleme yapılmadığını söyledi.


Uçma, "O topraklarda yiten canlar, akan kanlar ve yetim çocukların acı ve hüzünlerinden bir iftihar abidesi yükseltelim, toprakları koruma altına alalım ve tarihimize sahip çıkalım" dedi. - TBMM

Kaynak: AA