Cumhuriyetçiler Suriye Konusunda İhtilafa Düştü

Son Güncelleme:

WASHINGTON (AA) – ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday olmak için yarışan isimler, Suriye konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

WASHINGTON (AA) – ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday olmak için yarışan isimler, Suriye konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.


Eski Florida Valisi Jeb Bush, Suriye'de uçuşa yasak bölge planına sıcak baktığını belirtti.


Bush, Cumhuriyetçi aday adaylarının dördüncü tartışma programında, "Suriye'de uçuşa yasak bölge olmalı. O ülkede masum insanlara varil bombası atılıyor" dedi.


Uçuşa yasak bölgenin gerekli olduğunu ifade eden Ohio Valisi John Kasich, Suriye'nin kuzeyinde ve güneyinde, Türkiye ve Ürdün sınırı boyunca oluşturulacak güvenli bölgeye destek vereceğini söyledi.


Cumhuriyetçi Parti'nin sekiz aday adayının 4. kez bir araya geldiği açık oturumda, iş kadını Carly Fiorina, uçuşa yasak bölge planından yana olduğunu ve başkan seçilmesi durumunda Kürt askerlerini silahlandıracağını ifade etti.


Kentucky Senatörü Rand Paul ise lojistik açıdan imkansız olduğu gerekçesiyle güvenli bölge oluşturulması fikrini reddetti.


"Halihazırda Rusya'nın uçtuğu bir yasak bölgeden mi bahsediyorsunuz? Rusya, Irak'ın daveti üzerine burada uçuyor" diyerek Suriye ile Irak'ı karıştıran Paul, bu durumun Rus uçaklarını düşürmek anlamına geldiğini söyledi.


Aday adaylarından emlak kralı Donald Trump, Rusya'nın Suriye müdahalesine tam destek verdiğini belirtti.


Trump, "Putin, DAEŞ'i yok etmek isterse, ben bunun yüzde 100 arkasındayım. Buna nasıl karşı çıkılır, anlayamıyorum" dedi.


Florida Senatörü Marco Rubio, DAEŞ'in, Libya, Afganistan ve Pakistan'daki ilerlemesinin ardından "yakında" Türkiye'de de etkili olacağını söyledi ve "Bu tehlikeyi ciddiye almalıyız. Bu kendi kendine geçecek bir durum değil" diye konuştu.


Öte yandan, dünkü tartışma programı esnasında Donald Trump'ın yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmesi planına karşı çıkan diğer Cumhuriyetçi aday adayları, Trump'ı ayrımcılık yapmakla suçladı.


Trump, başkan seçilmesi halinde ABD'deki 11 milyon yasa dışı göçmeni sınır dışı edeceğini ve ABD-Meksika sınırına duvar ördüreceğini söylemişti.

Kaynak: AA