Diyarbakır112 Milyon Liraya Yapılan Öğretmenevi, Tefrişat İçin Ödenek Bekliyor

Son Güncelleme:

Diyarbakır'da öğretmenlerin rahat bir ortamda konaklayabilmesi için 12 milyon lira harcanarak yapılan 16 katlı, 260 yataklı yeni öğretmenevi, tefrişatı için ödenek olmadığı için hizmete açılamıyor.

Diyarbakır'da öğretmenlerin rahat bir ortamda konaklayabilmesi için 12 milyon lira harcanarak yapılan 16 katlı, 260 yataklı yeni öğretmenevi, tefrişatı için ödenek olmadığı için hizmete açılamıyor. Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, eski öğretmenevinde odalarda banyo bulunmadığı için öğretmenlerin koridordaki ortak banyoyu kullandığını belirterek, "Böylesine modern bir yer dururken eğitimciler eski öğretmenevinde güç koşullarda kalıyor" dedi. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğretmenevinin açılması için ödenek beklendiğini belirtti.


Diyarbakır'a atanan ve konaklama sorunu yaşayan öğretmenlerin konaklayabilmesi için Elazığ karayolu üzerinde 27 Şubat 2014 tarihinde yapımı tamamlanan 16 katlı, 260 yatak kapasiteli modern öğretmenevi 12 milyon liraya mal oldu. Ankara'daki Başkent Öğretmenevi'nden sonra yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük öğretmenevlerinden biri olduğu belirtilen ve dış yüzeyi rengarenk camla kaplı olan 5 yıldızlı bir otel görünümündeki içinde 3 konferans salonu ile öğretmenlerin her türlü ihtiyacını anında karşılayabileceği alışveriş bölümü, kafeterya, lokanta bulunan yeni öğretmenevi, ödenek yokluğu nedeniyle hizmete açılamıyor. Özel İdare tarafından yapıldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen öğretmenevinin tefrişatı için 2014 yılında gönderilen 800 bin liralık ödenek ile ancak 2 katının terfişatı yapılabildi. Doğu ve Güneydoğu'da bir benzeri bulunmayan modern öğretmenevinin tefrişatının tamamen bitirilebilmesi için ise 7 milyon liranın gerektiği belirtildi.


ESKİ ÖĞRETMENEVİNDE ODALARDA BANYO YOK


Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, Diyarbakır'da eğitim emekçilerinin barınmasıyla ilgili kente yakışan yer bulunmadığını belirterek, şöyle dedi:


"Dağkapı semtinde hizmet veren mevcut öğretmenevi eğitim emekçilerinin orada kalabilme koşulları bulunmuyor. Sadece 3-4 odasında banyo bulunuyor. Diğer odalarda ise banyo yok. Orada kalan öğretmenler koridorlardaki ortak kullanılan banyodan ancak faydalanabiliyor. Metropol bir kent olan ve 20 bin eğitim emekçisinin bulunduğu Diyarbakır'a eski öğretmenevi yakışmıyor. İl dışından atanan hiç bir öğretmen özellikle genç olanlar orada kalmıyor. Kalanlarda gidecek bir yeri bulunmayan eski öğretmenlerdir. İl Özel İdaresi tarafından yapılan yeni öğretmenevinin hizmete girmesiyle ilgili bürokratik engeller bir türlü aşılamıyor. Yeni öğretmenevinin hizmete sokulamamasının nedenlerinden biri 'bir il'de iki öğretmenevi olamaz' gerekçesiyle buraya Milli Eğitim Bakanlığı'nın onay vermemesi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin bunu bilmesi ve önceden eski öğretmenevini bir ilçeye bağlaması gerekiyordu. İkinci sorun ise ödenek sıkıntısı. 2014 yılında tefrişat içini bakanlık tarafından 800 bin lira ödenek gönderildi. Bu rakam ile yeni öğretmenevinin sadece 2 katının tefrişat ihtiyacı giderilebildi. 2015 yılında ise istenilen ödeneğin gelip gelmeyeceğinin de garantisi yok. Yeni öğretmenevinin tamamının tefrişatı için 7 milyar liralık bir para gerekiyor. Söz konusu yeni öğretmeneviyle ilgili 24 Eylül tarihinde danışma kurulu oluşturuldu. Bu kurulda bizim sendikamızın da 2 üyesi bulunuyor. Ancak şu ana kadar çalışmaya geçirilmedi. Birileri acaba özellikle tefrişat alımını kendi istediklerine usulsüz mü vermek istiyorlar? İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sorduğumuzda teknik sıkıntı var diyorlar. Tefrişat, personel şeffaf bir şekilde yapılmalıdır. Yoksa önümüzdeki süreçte orayla ilgili tartışmalar bitmez. Yeni öğretmenevi şu anda atıl durumda. Bakanlık tarafından gönderilen 800 bin lira ile tefrişata yanlış katta başlandı. Üst katlar yerine alt katlardan başlansaydı, kafeteryası, lokantası faaliyete girer gelir elde edilerek orası aktif hale getirilirdi. Atıl durumda olan bir yerin çürüme koşulu da daha fazla olur. Kimse oranın bakımını, onarımını yapmıyor. Bir bekçi koyarak orayı koruyamazsınız."


"YENİ ATANAN BİN ÖĞRETMEN BARINMA SORUNU YAŞIYOR"


Diyarbakır'a Eylül ayında yaklaşık bin öğretmenin atandığını ve barınma sorunu yaşadığını kaydeden Sadrettin Kaya, "Devletin artık 2015 yılında bürokratik, hantal, verimliliği düşüren bu yaklaşımından çok ülke kaynaklarının realist kullanılması gerekiyor. Savaşa ranta giden bütçenin arındırılarak bu çözüm süreciyle beraber artık kaynaklarını eğitim kurumlarına, eğitim emekçilerine aktarması gerekiyor. Diyarbakır'a Eylül 2014 tarihinde atanan bin öğretmen var ve bunlar ciddi anlamda barınma sorunu yaşıyor. İl dışından gelen eğitimciler bizim sendikamızı arayarak kalacak yer istiyorlar. Ekonomik durumu iyi olanları otellere yönlendiriyoruz, ekonomik durumu iyi olmayanları ise bazı kurumların misafirhanelerine gönderiyoruz. Bunun yanında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de toplantı yapabileceği bir salonu yok. Toplantılarını başka kurumların salonlarında yapıyor. Oysa bu öğretmenevinde ise 3 tane konferans salonu bulunuyor. Burası hizmete açılırsa bir çok toplantı ve etkinlik için ön açıcı olacaktır. Bir çok kurumda bütçe aktarımı bu kadar sorun olmuyor. Ancak Milli Eğitim'de bu sorun yaşanıyor" diye konuştu.


MİLLİ EĞİTİM: ÖDENEK BEKLİYORUZ


Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğretmenevinin bir an önce hizmete açılabilmesi için girişimlerini devam ettirdiklerini belirterek, "Diyarbakır'da yapımı tamamlanan öğretmenevi Ankara Başkent Öğretmenevi'nden sonra yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük öğretmenevlerinden biri. Oldukça modern bir şekilde yapıldı. İç donanımı için geçen yıl bakanlık tarafından 800 bin lira gönderildi. Bu para ile ancak 2 katının tefrişatı yapılabildi. Öğretmenevinin bir an önce hizmete girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlıktan ödenek talebinde bulunduk. 2015 yılında bu ödenek gelirse bütün katların tefrişatını tamamlayıp hizmete sokacağız. Bu öğretmenevi sadece Diyarbakır'a değil bölgeye hizmet verecek. Çevre illerde görev yapan öğretmenlerimiz hafta sonlarını Diyarbakır'da geçirmek isterse bu öğretmenevinde rahat bir şekilde konaklayabilecekler. Ayrıca konferans salonları nedeniyle diğer kurumlara da hizmet verebilecek kapasitede" dedi.

Kaynak: DHA