"Filistin Toprak Günü"

Son Güncelleme:

"Toprak Günü" dolayısıyla binlerce kişinin katıldığı gösteriler sırasında, gençler ve İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda 80 kadar Filistinli yaralandı.

Filistin'in Gazze ve Batı Şeria bölgelerinde


"Toprak Günü" dolayısıyla binlerce kişinin katıldığı gösteriler sırasında, gençler ve İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda 80 kadar Filistinli yaralandı.


Kudüs'e giden karayolundaki Kalandiya'da bulunan barikatta öğleden sonra taş atan Filistinli gençler ile plastik mermi ve ses bombaları kullanan İsrail askerleri çatıştı.


1000 kadar göstericinin, ellerinde Filistin bayrakları ve Filistin örgütlerine ait flamalarla barikata doğru yürüyüşe geçmesinden sonra çıkan çatışmalarda 40 kadar Filistinli yaralandı. İsrail askerlerinin sıktığı biber gazı Filistin Sosyal İşler Bakanı Mecide el Masri'nin de yaralanmasına neden oldu.


Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre İsrail güvenlik güçleri, Kudüs, Beytüllahim, Halil ve Ramallah kentlerinde Filistinlilere müdahale etti. Saldırılarda gaz bombası ve silah kullanıldığı, yaralıların bölge hastanelerine sevk edildiği ifade ediliyor.


İsrail güvenlik güçlerine taşlarla karşılık veren Filistinlilerin, tüm engellemelere rağmen eylemlere devam ettiği bildirildi. Fetih hareketinin Kudüs sorumlusu Hatim Abdulkadir'in tutuklandığı, Dr. Mustafa Bergusi'nin ise atılan gaz bombası nedeniyle başından yaralandığı belirtildi.


Ayrıca, "Küresel Kudüs Yürüyüşü"ne katılmak için Lübnan'a giden Türkiyeli Kudüs Kültür Merkezi Filistin Gönüllüleri kafilesi, Güney Lübnan Filistin sınırında gösterilere devam ediyor.


Batı Şeria'nın kuzeyinde İsrail ordusunun askeri bölge ilan ettiği Kafr Kaddum'da da 1000 kadar kişi gösteri yaptı, İsrail askerleriyle çatıştı.


Yine Batı Şeria'nın Nablus bölgesinin güneyindeki Irak Burin'de 500 kişi İsrail askerleriyle karşı karşıya geldi, biber gazından etkilenenler oldu.


1000 kadar göstericinin İsrail sınırının yakınında toplandığı Gazze'de de bir gösterici İsrail askerlerinin ateşinde yaralandı. Bugün yaralananların sayısının 80'i aştığı bildirildi.


"Toprak Günü" nedeniyle Ürdün'de Ölüdeniz yakınındaki Kafreyn'de de yaklaşık 15 bin kişi Filistin ve Ürdün bayraklarıyla gösteri yaptı.


Filistinliler ve diğer Arap ülkeleri bölge genelinde bugün yapılan "Toprak Günü" gösterileri dolayısıyla İsrail Batı Şeria'yı kapatma kararı almıştı.


Binlerce İsrailli asker ve polis muhtemel şiddet olaylarına karşı bölgeye konuşlandırılmıştı.


30 Mart 1976'da, İsrail'in güvenlik ve yerleşimler için Filistinlilerin onlarca dönüm toprağına el koyma planını açıklamasının ardından başlatılan protesto gösterilerinde 6 Filistinli ölmüş, onlarcası yaralanmış ve tutuklanmıştı.


- KALANDİYA

Kaynak: AA