Fotoğraflarla: Afrikalı Olmak

Son Güncelleme:

Nijerya'da tanınmış fotoğrafçıları bir araya getiren Lagos Fotoğraf Festivali'nde bu yıl, sanatçıların gözünden "Afrika'da kimlik" konusu ele alındı.

Nijerya'da tanınmış fotoğrafçıları bir araya getiren Lagos Fotoğraf Festivali'nde bu yıl, sanatçıların gözünden " Afrika'da kimlik" konusu ele alındı.


Keyezua, 'Soylu Kuşak' adını verdiği bu fotoğrafında doğduğu ülke Angola'nın modasına göz kırpıyor. Fotoğrafta, genç bir kadının ham materyallerle yapılan dokuma kumaştan geleneksel kıyafetler içinde poz verdiği görülüyor.



'Sığınmacı', Ganalı fotoğrafçı Eric Gyamfi'nin otoportre serisinin adı. Gyamfi, fotoğraflarında Afrikalı erkeklerin din ve geleneklerin gölgesinde kalan cinselliğini araştırıyor.



Nijeryalı fotoğrafçı Lakin Ogunbanwo, gelenek ve modernliği geleneksel kıyafetler ile fetiş giysileri birleştirdiği eserleriyle keşfediyor.



'Kabul', Güney Afrikalı fotoğrafçı Tsoku Maela'nın 'Kırık Şeyler' adını verdiği serisinin teması. Maela, "Kendini sevmek, kusurlarımızı içgüdüsel olarak gizlemek ve düşüncesizce daha iyisini yapmak demek değil" diyor. Fotoğrafta yüzü bandajlı bir adam ve tek gözü cam olan bir kadın, şık kıyafetleriyle objektife bakıyor.



Kenyalı fotoğrafçı Osborne Macharia, 'Nyanye - Abartılı Nineler Ligi' adını verdiği seride, emekli olmuş iş kadınlarının nasıl görüneceğini hayal ediyor.



Kudzanai Chiurai'nin 'Yaratılış' isimli koleksiyonundan bu fotoğraf, Zimbabwe'deki siyasi ve sosyal koşullara odaklanırken, sömürgeleştirilmenin ruhunu anlamaya çalışıyor. Sömürgeci dönemi yansıtan fotoğrafta bir kaşif, Afrikalı bir kadına kitap okuyor.



Adad Hannah'ın 'Medusa'nın Salı' adlı eserinde, 200'ü aşkın yıl önce Senegal kıyılarında enkaz olmuş bir koloni gemisi üzerinden, 19. yüzyılın Fransız romantizminin ikonlarından, Fransız ressam Théodore Géricault'un 'Medusa'nın Salı' resmini yeniden canlandırıyor.



'Hayatta kalmanın sanatı', daha önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşamış olan Fransız fotoğrafçı Patrick Willocq'un eseri. Fotoğraf, hayali bir hikaye kitabında yıldızlarla aydınlanmış gökyüzünün altında tepelere çıkan mülteci çocukları resmediyor.



Mozambik Cumhuriyeti'nden fotoğrafçı Mario Macilau, 'Kar köşesi' adlı eserinde, Afrika'daki elektronik atıkların yarattığı tehlikeyi anlatıyor.


Lagos Fotoğraf Festivali, 22 Kasım'a kadar devam edecek.

Kaynak: BBC