Hakkari Geçitli'de Açlık Grevine Yazar Ve Sanatçılardan Destek
"devlet Geçitli'ye Özür Anıtı Yapsın"
"DEVLET GEÇİTLİ'YE ÖZÜR ANITI YAPSIN"
Hakkari- Van Karayolundaki Zap Deresi üzerinde, "Deniz Gezmiş" köprüsü olarak anılan Barış köprüsünün açılışı için Hakkari'ye gelen yazar, aydın, sanatçı ve çeşitli üniversite öğrencilerinden oluşan 100 kişilik grup, mayınlı saldırıda 9 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı Geçitli Köyü'ne gitti. Köylülerin dün başlattığı açlık grevine 10 dakika oturarak destek veren grup, köylülere başsağlığı dileğinde bulundu. Yazar Ragıp Zarakoğlu, Gençlik köprüsü utanç anıtı olmaktan kardeşlik anıtına haline getirdiklerini belirterek, "Devlet Geçitli köyüne de bir özür anıtı yapsın" dedi.
Geçitli Köyü'nde 16 Aralık'ta mayın patlaması sonucu 9 kişinin öldüğü, 4 kişinin de yaralandığı Geçitli köyüne gelen yazar, aydın, sanatçı ve öğrencilere, Hakkari BDP Milletvekili Hamit Geylani, BDP İL Başkanı Orhan Koparan eşlik etti. Geçitli köyüne gelen grup, saldırıda oğlu ve yeğenini kaybeden Cahit Erol'un evinin önündeki toprak damda açılk grevinin sürdüren aralarında kadın ve çocukların bulunduğu yaklaşık 100 kişinin bulunduğu eve geldi. Açlık grevinin yapıldığı alandaki ağaçların üzerine saldırıda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları asılırken, 'Deliller karartılmasın, katiller bulunsun', 'Geçitli olayı failleri derhal bulunsun', 'Bebek katili derhal bulunsun', 'Nurullah bebeğin suçu neydi?', 'Çocuklar ölmesin', 'Toplu katliamlara son verilsin' "Emine Erdoğan Filistinli çocuklara ağlayacağın gibi Hakkarili çocuklarada ağla" pankart ve afişler dikkat çekti.
Yazar, sanatçı ve öğrenci grubu, açlık grevi başlatan köylülere önce bassağlığı dileğinde bulunduktan sonra açlık grevine destek verdiklerini söyledi. Kürtçe konuşma yapan Hakkari BDP Milletvekili Hamit Geylani, "Köprünün açılışı için buraya gelen yazar, aydın sanatçılar ve üniversiteli öğrencilerle birlikte sizin acınızı paylaşmaya geldik. Sizin acınız bizim acımızdır. Burada bu yazarlara, sanatçılara, aydınlara ne düşüyorsa ellerinden geleni yapacak. Bu kirli oyununu ortaya çıkaması için onlar da bizzat sizin acınıçzı paylaştı" dedi.
AÇLIK GREVİNİ DESTEKLİYORUZ
"Barışa köprü ol" kampanyası başlatarak köprünün yeniden açılmasına öncülük eden Yazar Cezmi Ersöz ise bu olayı yapanlarını barışı ve kardeşliği, eşitliği istemeyenler olduğunu belirterek, "Bu acı olaya gerçekten çok üzüldük. Uzun zamandır gözüm, kulağım Hakkari'de ne zaman barış yaklaşsa halkların kardeşliğinin ilişkisi belirlense malesef bu acı olaylarla karşışıyoruz. Bu olayı yapanlar mutlaka ve mutlaka bu kardeşliği barışı ve eşitliği istemeyen insanlardır. Bu onların işine yarayan haince bir tuzaktır. Yanınızdayız. ve faillerin bulunması için bizde elimizden geleni yapmaya hazırız. Acınızı paylaşıp açlık grevinizi de destekliyoruz. Sizler Kürt kimliği için, ana dilede eğitimi için, KCK operasyonda tutuklanan gözaltına alınan insanlar için mücadele verdiniz. Bu haklar ve özgürlükler sizin en doğal hakkınızı. Ana sütünüz gibi helal olsun." dedi.
DEVLET GEÇİTLİ KÖYÜNE ÖZÜR ANITI YAPSIN
Yazar- yayıncı Ragıp Zarakoğlu da, bu korkunç cinayeti protesto ettiklerini ifade ederek, "Bu korkunç ciyanetiyi protesto ediyoruz. Faillerin ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz. İstanbul'daki yayıncı ve yazarlar olarak acınızı paylaşıyor ve kendimi suçlu hissetidiyorum. Ben bir bombalama olayında sağ kaldım. 1994 yılı Aralık ayında yayınevi aynı zamanda Ülke gazetesi ve Velat gazetesi de vardı. Bombalandık ve olaydan sağ kurtuldum. Şoför öldü. Falilleri ortaya çıkmadı. Mahkemeye verdik. Mahnkeme devleti suçlu buldu. Biz istiyoruz ki bu olayların failleri ortaya çıkarılısın. Biz buraya 1999 yılında bombalanan "Devrimci Gençlik Köprüsü" için geldik. 68 kuşağının Kürt kardeşleri için yapılan köprü acımasızca bombalandı. Bu köprüye sahip çıkıldı. ve bu köprü utanç anıtı olmaktan kardeşilk anıtı haline geldi. Devlet Geçitli köyüne bir özür anıtı yapsın" diye konuştu.
Daha sonra patlamada oğlu ve yeğenini kaybeden Cahit Erol, gözyaşlarına boğularak, "Hiçbir suçu olmayan, hiçbir kimseyle alıp veremediği olmayan 9 kişi acımasızca öldürüldü. Bu olayın failleri halen bulunmadı. Günlerce konuşuyoruz. Kimse sesimizi duymuyor. Sizlerde acımızı paylaşmaya geldiniz. Hoş geldiniz. Sizden tek isteğimiz falilerini bulunmasıdır. Bu kirli oyunu kim yapmışssa mutlaka ortaya çıksın. Bu olay Halepçede bile yapılmadı" dedi. Daha sonra yazar, aydın ve sanatçılar köylülerle birlikte 15 dakika oturma eylemine katıldı. Grup, köyden ayrılarak Hakkari'ye giderek burada köprünün açılışına katılacak.